Latest News

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Αλαλούμ με τους αγνοούμενους του Norman Atlantic - Όλες οι τελευταίες εξελίξεις (ΕΙΚΟΝΕΣ+ ΒΙΝΤΕΟ)

Δέκα νεκροί στο φλεγόμενο πλοίο - Φόβοι για δεκάδες αγνοούμενουςΔέκα νεκροί που έχουν επιβεβαιωθεί αλλά και δεκάδες αγνοούμενοι, που ο αριθμός τους είναι άγνωστος, είναι ο τραγικός απολογισμός...
της τραγωδίας με το φλεγόμενο πλοίο «Norman Atlantic» έως αργά το βράδυ ...της Δευτέρας 
Τα θύματα αυξάνονται συνεχώς καθώς οι ιταλικές αρχές αναζητούν σπιθαμή προς σπιθαμή πάνω στο πλοίο, πιθανούς εγκλωβισμένους. Το απίστευτο αλαλούμ σχετικά με τον αριθμό των επιβαινόντων στο πλοίο προκαλεί φόβους ότι μπορεί να υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι οι οποίοι εγκλωβίστηκαν είτε στα αμπάρια και το πάρκινγκ είτε στις καμπίνες.
Το υπουργείο Ναυτιλίας κάλεσε τον εκπρόσωπο της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ να δώσει επίσημη ενημέρωση για τον αριθμό των επιβαινόντων στο πλοίο.
Σύμφωνα με αυτή, στο πλοίο Norman Atlantic επέβαιναν συνολικά 475 άτομα εκ των οποίων 55 αποτελούσαν το πλήρωμα του πλοίου. Στέλεχος της εταιρείας τόνισε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που υπήρξε με το πλήρωμα είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Δέκα νεκροί στο φλεγόμενο πλοίο - Φόβοι για δεκάδες αγνοούμενους
Το υπουργείο Ναυτιλίας από την πλευρά του είχε αναφέρει ότι στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 478 άτομα (πλήρωμα και επιβάτες) εκ των οποίων οι 268 είναι Έλληνες.
Στέλεχος της εταιρείας που είχε μιλήσει νωρίτερα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο για 471 επιβαίνοντες -418 επιβάτες και 55 άτομα πλήρωμα- και δεν απέκλεισε κάποιοι να μην μπήκαν στο πλοίο για κάποιο λόγο.
Το πρώτο σήμα του υπουργείου είχε αναφέρει ότι στο πλοίο επιβαίνουν συνολικά 411 επιβάτες και 55 άτομα πλήρωμα.
Από την πλευρά τους οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι νεκροί από τη ναυτική τραγωδία του πλοίου Norman Atlantic ανέρχονται σε οκτώ και ότι 427 άνθρωποι διασώθηκαν.
Στον κατάλογο των επιβαινόντων, σύμφωνα με την ιταλική πλευρά, περιλαμβάνονται 478 ονόματα, εκ των οποίων οι 422 είναι επιβάτες.
Δέκα νεκροί στο φλεγόμενο πλοίο - Φόβοι για δεκάδες αγνοούμενους
Ο υπουργός Μεταφορών, Μαουρίτζιο Λούπι, θέλοντας να εξηγήσει το θρίλερ με τους αγνοούμενους δήλωσε: «Γιατί δεν αναφερόμαστε στους αγνοούμενους γιατί υπάρχει μία λίστα με τα ονόματα των 427 διασωθέντων. Πρέπει να διαβεβαιώσουμε αν πρόκειται για λίστα με ονόματα επιβαινόντων ή για λίστα κρατήσεων. Δε θέλουμε να κάνουμε πρόβλεψη για τον αριθμό των αγνοούμενων, δεν πρόκειται για κάτι ώριμο. Το συζητήσαμε και με τον Έλληνα υπουργό».
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός πρόσθεσε: «Ανέβηκαν όλοι στο πλοίο; Αλλωστε υπήρξε μία στάση του πλοίου και επομένως κάποιος μπορεί να αποβιβάστηκε. Ευχόμαστε να μην ευσταθεί ο αριθμός των αγνοούμενων». Εκπρόσωπος της ιταλικής ακτοφυλακής, δήλωσε πως από τους διασωθέντες υπάρχουν ονόματα ανθρώπων που δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα, επομένως πρέπει να εξετασθεί από την αρχή ο αριθμός και τα ονόματα των επιβαινόντων.
Την ίδια στιγμή, δεύτερος εκπρόσωπος της ιταλικής ακτοφυλακής επισήμανε πως κατέληξαν στη θάλασσα μόνο δύο άνθρωποι που περισυλλέγησαν ζωντανοί.
Ομως, ο πιο μεγάλος φόβος προέρχεται από το γεγονός ότι κάποιες πληροφορίες λένε ότι μπορεί να υπάρχουν περίπου 40 αγνοούμενοι.
Εκφράζονται φόβοι, ωστόσο, ότι μπορεί να υπάρχουν και μετανάστες που κρύφτηκαν στο πλοίο καθώς είναι σύνηθες φαινόμενο να μπαίνουν από την Πάτρα για να μεταφερθούν στην Ιταλία. Πρόκειται μάλιστα για επιβάτες που δεν βρίσκονται σε καμιά επίσημη λίστα, κι αυτό είναι που τρομάζει περισσότερο τις αρχές.
Το απόγευμα μέλη της ιταλικής ακτοφυλακής εισήλθαν στο πλοίο και έκαναν έρευνες.
Υπάρχουν φόβοι πως ίσως να έχουν εγκλωβιστεί στο γκαράζ του πλοίου, εκεί απ' όπου τα ξημερώματα της Κυριακής ξέσπασε η φωτιά που κατέκαψε απ' άκρη σ' άκρη το Norman Atlantic.
Ελπίδες εκφράζονται ότι από την αρχική λίστα να μην έχουν επιβιβαστεί κάποιοι, επομένως οι επιβαίνοντες να ήταν τελικά λιγότεροι.
Η πληροφορία πως υπάρχουν ακόμη τέσσερις νεκροί μεταδόθηκε πρώτα όταν οι πρώτοι 49 διασωθέντες έφτασαν στο Μπάρι. Ένας Τούρκος από τους διασωθέντες είπε στους δημοσιογράφους που έσπευσαν να καταγράψουν τη μαρτυρία του πως είχε δει τέσσερις νεκρού σε σωστική λέμβο, δυο άνδρες και δυο γυναίκες. Όπως ανακοίνωσαν ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό η επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων στο σκάφος ολοκληρώθηκε, ενώ πριν από λίγη ώρα το πλοίο εγκατέλειψε -σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ- και ο πλοίαρχος.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται, δυστυχώς, ότι υπάρχουν τουλάχιστον 40 αγνοούμενοι καθώς φέρονται να έχουν διασωθεί 433 άτομα από τα συνολικά 478 που μετέφερε το «Norman Atlantic».
Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας έδεσε αργά το βράδυ το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Cruise Europa, το οποίο συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης και μεταφέρει 69 διασωθέντες επιβάτες του Norman Atlantic.
Στην Ηγουμενίτσα θα κατέβουν οι 46, ενώ οι υπόλοιποι έχουν προορισμό την Πάτρα. Πρόκειται για 35 Έλληνες, 4 Γάλλους και 7 Τούρκους.
Επίσης, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας θα αποβιβαστούν και επιβάτες του επιβατηγού οχηματαγωγού, το οποίο αμέσως μετά θα αποπλεύσει για την Πάτρα.
Οι διασωθέντες θα μεταφερθούν σε ειδικό χώρο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, όπου θα εξεταστούν από επιτροπή υγειονομικού, ενώ αν κριθεί αναγκαίο να μεταφερθεί κάποιος σε νοσοκομείο, σε ετοιμότητα βρίσκονται ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.
Στην βάση της Ελευσίνας προσγειώθηκε το C-130 με 40 Ελληνες
Εν τω μεταξύ, το αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας. Στο αεροσκάφος είχαν επιβιβαστεί 40 Ελληνες και τρεις αλλοδαποί διασωθέντες του Norman Atlantic.
Στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας έχει αφιχθεί ειδική υγειονομική ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και ομάδα του ΕΚΑΒ για την παροχή πρώτων βοηθειών. Έξω από το αεροδρόμιο βρίσκονται συγγενείς των διασωθέντων αλλά και ατόμων που δεν αναφέρονται στις λίστες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.
Για την ενημέρωση των συγγενών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου ανακοίνωσε ότι τίθενται σε λειτουργία επί 24ωρης βάσης δύο επιπλέον τηλεφωνικές γραμμές: 210 419 17 14, 210 419 13 16, 213 137 10 42 και 213 137 10 36

Δείτε βίντεο από διάσωση επιβάτη
Βίντεο με τις πρώτες εικόνες διάσωσης