Latest News

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Μυρτώ και Ασπασία – Χριστούγεννα με ελπίδα για τα δύο κορίτσια που συγκλόνισαν το Πανελλήνιο

mirto-aspasia-570Με δικαίωμα στην ελπίδα για μια καλύτερη ζωή θα ξημερώσει το 2015 για την 17χρονη Μυρτώ και τη 19χρονη Ασπασία, οι ιστορίες των οποίων συγκλόνισαν την κοινή γνώμη με διαφορά...
ενός χρόνου.
Η Μυρτώ είχε κακοποιηθεί βάναυσα στην Πάρο από Πακιστανό τον Ιούλιο του 2012, ενώ η Ασπασία είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι από τον ίδιο της τον πατέρα (που ακολούθως αυτοκτόνησε) τον Αύγουστο του 2013.
Αμφότερες νοσηλεύονται στο κέντρο αποκατάστασης Αnimus στο Βόλο και μηνύματα για την κατάσταση της υγείας τους είναι ενθαρρυντικά. Μετά από μεγάλο αγώνα, εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια σαφής βελτίωσης, αργής αλλά σημαντικής.
«Η Μυρτώ αντιλαμβάνεται τα πάντα, ενώ η Ασπασία αναπνέει και καταπίνει πλέον χωρίς μηχανική υποστήριξη», είπε στην εφημερίδα Espresso η επιστημονική διευθύντρια του εν λόγω κέντρου αποκατάστασης, Κατερίνα Σαραμούρτση.
«Η Μυρτώ και η Ασπασία νοσηλεύονται σε διαφορετικό στάδιο η καθεμία, διότι έχουν άλλου είδους κάκωση, που έγινε και σε διαφορετικό χρόνο. Η Μυρτώ είναι σε ένα στάδιο που αντιλαμβάνεται τα πάντα, αλλά ακόμη δεν έχει λόγο. Δίνουμε πλέον μεγάλη έμφαση στην επίτευξη της λεκτικής επικοινωνίας, δηλαδή όλα αυτά που συνειδητοποιεί να μπορεί και να τα πει», τονίζει η κυρία Σαραμούρτση, προσθέτοντας πως μπορεί η 17χρονη να μην έχει θεαματική εξέλιξη, ωστόσο παρουσιάζει προοδευτική, αργή πορεία.
«Δεν υπάρχει ούτε στιγμή μέσα στην ημέρα που να μην επικοινωνεί. Είναι πολύ σημαντικό, διότι υπήρχαν τέτοια διαστήματα. Είναι ένα κορίτσι που είναι σε εγρήγορση, μένει ξύπνιο, δεν φωνάζει και είναι ήρεμο, κάτι που επίσης δεν συνέβαινε τις πρώτες ημέρες στο κέντρο. Δεν φαίνεται να πονάει και μπορεί να κάνει κίνηση ενεργητική με εντολή στο αριστερό χέρι της». Παράλληλα, όπως εξηγεί η υπεύθυνη του κέντρου αποκατάστασης, η Μυρτώ μπορεί να στέκεται όρθια με τη βοήθεια των γονιών της.
Οσον αφορά την Ασπασία, η κυρία Σαραμούρτση αναφέρει ότι βρίσκεται σε ένα στάδιο όπου είναι σε εγρήγορση καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και επικοινωνεί κάνοντας κινήσεις με το κεφάλι.
«Δεν μπερδεύεται και έχει μνήμη. Της αφαιρέσαμε το τραχειοστόμιο, εξέλιξη πολύ σημαντική, γιατί πλέον έχει δική της αναπνοή και κατάποση. Τρώει από το στόμα, όχι ακόμη όλο το φαγητό, και θέλουμε να βγάλουμε και τη γαστροστομία, διότι τρέφεται με σωλήνα από την κοιλιά. Προσπαθεί και η Ασπασία να βγάλει φωνούλες, όμως ακόμη δεν έχει καταφέρει να σταθεί όρθια».
Η υπεύθυνη του κέντρου αποκατάστασης τονίζει τώρα ότι αυτό που προσδοκούν για τα δύο κορίτσια είναι να έχουν μια ζωή με καλή επικοινωνία, να μπορούν να χαίρονται και να λυπούνται, να συμμετέχουν στην οικογενειακή ζωή, αλλά πάντοτε με φροντίδα και υποστήριξη από τρίτο πρόσωπο.