Latest News

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Καταγγελίες για εμπλοκή Μπαλτάκου στην υπόθεση Hellas Power – Energa

Καταγγελίες για εμπλοκή Μπαλτάκου στην υπόθεση Hellas Power – Energa
Ερωτήματα για την εμπλοκή του πρώην γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Τάκη Μπαλτάκου στην υπόθεση της Hellas Power – Energa έθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ...
Θανάσης Πετράκος.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο κ.Πετράκος μίλησε για την επιστολή του δικηγόρου του ΛΑΓΗΕ (πρώην ΔΕΣΜΗΕ) στην οποία αναφέρονται ασφυκτικές πιέσεις από τον κ.Μπαλτάκο, προκειμένου να υπάρξει εξωδικαστικός συμβιβασμός υπό τη διαιτησία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Με το δικηγορικό γραφείο του πρώην γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου να φέρεται να έχει αναλάβει την υπεράσπιση του ενός εκ των δύο ιδιοκτητών των εταιριών που προκάλεσαν «τρύπα» εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό δημόσιο, ο κ.Πετράκος σημείωσε ότι ο δικηγόρος που δέχθηκε ένοπλη επίθεση έξω από το σπίτι του στις 3 Νοεμβρίου, κατέδειξε στην επιστολή του ως και τους ηθικούς αυτουργούς της επίθεσης εναντίον του.

Στο ερώτημα του κ.Πετράκου αν «γνώριζε η ΡΑΕ για αυτή την προσπάθεια από πλευράς του κ.Μπαλτάκου για εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη συμμετοχή της ΡΑΕ», ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής, ο κ.Βασιλάκος αποκρίθηκε ότι η ΡΑΕ δεν γνωρίζει για την επιστολή του δικηγόρου.

«Δεν είχαμε καμία γνώση επί διαιτησιών, ούτε ξέραμε τι έκανε ο κ.Μπαλτάκος, ούτε μας αφορά», είπε, τονίζοντας πως η ΡΑΕ έκανε ό,τι μπορούσε, συνεργαζόμενη με τις αρμόδιες αρχές για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Θύμισε ως και τα πρόστιμα εκατομμυρίων που επέβαλε, καθώς και τις απαιτήσεις εγγυήσεων πολλών εκατομμυρίων, τα οποία ναι μεν αντιμετωπίστηκαν δικαστικά επί έτη, πλην όμως «το ένα μετά το άλλο, άρχισαν να δικαιώνονται το 2014», όπως είπε. Τόνισε πάντως πως καμία απολύτως εκτελεστή άδεια δεν δόθηκε από τη ΡΑΕ…

Κωδικοποιώντας το αδίκημα σε «υπεξαίρεση εις βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος», η Ζωή Κωνσταντοπούλου ρώτησε αν σε αυτή τη δίκη η κυβέρνηση, το υπουργείο Οικονομικών και οι διάφοροι δημόσιοι φορείς έχουν ζητήσει συνδρομή της ΡΑΕ, για να λάβει την απάντηση ότι έχει γίνει αναλυτική προανάκριση για τις ευθύνες της ΡΑΕ και έχει τεθεί στο αρχείο.

Όσο για το ποινικό μέρος, «εμείς δεν έχουμε κληθεί γιατί δεν διαχειριστήκαμε χρήματα», είπε ο κ.Βασιλάκος, αρνούμενος να κάνει ‘πολιτικές κρίσεις’, όπως είπε, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων.