Latest News

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

"Σου πίνουμε το αίμα για καλό σκοπό..."

Κι όμως υπάρχει μια τράπεζα που σου πίνει το αίμα για καλό σκοπό! Αυτό είναι το σύνθημα της Τράπεζας Αίματος της Αλληλεγγυης  Πειραιά στο...

Τζάνειο  Νοσοκομείο 


Η αιμοδοσία γίνεται ατομικά, χωρίς ραντεβού, στο Τζάνειο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά, Αφεντούλη & Τζανή, καθημερινές από 08:30 ως 16:00 και Σάββατα & Κυριακές από 09:00 ως 13:30.
Επίσης και σε οποιοδήποτε νοσοκομείο της Ελλάδας, με την ένδειξη: «Για την Τράπεζα Αίματος της Αλληλεγγύης Πειραιά στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά»



ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΤΖΑΝΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
TI ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ
Πριν την αιμοληψία, ο κάθε υποψήφιος αιμοδότης εξετάζεται από ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό της Αιμοδοσίας στην οποία προσέρχεται. Η διαδικασία αυτή  περιλαμβάνει κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο:
-Λήψη συντόμου ιατρικού ιστορικού και συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου που αποβλέπει στην αποκάλυψη παθήσεων οι οποίες συνιστούν απαγόρευση ή αντένδειξη για τη λήψη αίματος. Το ερωτηματολόγιο συμπληρώνεται με τη συνεργασία του αιμοδότη και υπογράφεται από αυτόν.
-Σύντομη κλινική εξέταση που περιλαμβάνει την εκτίμηση της γενικής κατάστασης και κυρίως του καρδιαγγειακού συστήματος του αιμοδότη. Ο σφυγμός πρέπει να είναι ρυθμικός και οι σφύξεις 50-110 / λεπτό. Η συστολική αρτηριακή πίεση πρέπει να είναι  95-180 mmHg και η διαστολική 50-100 mmHg.
-Προσδιορισμό της αιμοσφαιρίνης και αιματοκρίτη του υποψήφιου.
Οι διάφοροι φορείς που ασχολούνται με την ενημέρωση του πληθυσμού για την ανάγκη της εθελοντικής αιμοδοσίας, πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
  • Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα ηλικίας 18-62 ετών μπορεί άφοβα να δίνει αίμα 3-4 φορές το χρόνο.
  • Ο όγκος αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης (450 ml) από τα 5 κιλά που διαθέτει ο κάθε ενήλικος άνδρας ή γυναίκα, αποκαθίσταται αμέσως από τον οργανισμό. Το πλάσμα του αίματος αναπαράγεται σε 24 ώρες και τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε ένα περίπου μήνα.
  • Δεν πρέπει να διενεργείται αιμοληψία πριν περάσουν 2 μήνες από την προηγούμενη δωρεά αίματος.
  • Η αιμοδοσία είναι τελείως ανώδυνη και διαρκεί 5-10 λεπτά της ώρας.
  • Κανένα φάρμακο δεν αντικαθιστά το αίμα ή το πλάσμα που χρειάζεται ο ασθενής.