Latest News

Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Τρεις κάλπες μια επιλογή, η ΑΝΑΤΡΟΠΗ !

Γράφει ο Βασίλης Γκιτάκος

Μπορεί στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 18 και 25 Μαΐου για Δήμο, Περιφέρεια και Ευρωβουλή να στηθούν τρεις κάλπες, το μήνυμα όμως είναι ένα, ΑΝΑΤΡΟΠΗ στην Ελλάδα και...
και στην Ευρώπη.
 Και καταδίκη της μνημονιακής πολιτικής αυτών που την εφαρμόζουν και αυτών που τους στηρίζουν στην εφαρμογή της. Υπό αυτή την έννοια δεν θα μπορούσα να μην συμμετάσχω ενεργά και σε αυτό το αγωνιστικό προσκλητήριο.


Η επέλαση του νεοφιλελευθερισμού κατά του κόσμου της εργασίας και η κατάργηση εργασιακών, ασφαλιστικών και μισθολογικών δικαιωμάτων εκτός από συνδικαλιστική και κοινωνική πάλη, απαιτεί και αγώνα για την πολιτική ανατροπή κι αυτό γιατί και το παραμικρό ακόμα εργασιακό – συνδικαλιστικό αίτημα προσκρούει πάνω στο τείχος των μνημονιακών πολιτικών που αν εμείς δεν τις ανατρέψουμε, δεν μπορεί να ικανοποιηθεί κανένα απ’ αυτά.  

Η άλωση των εργασιακών σχέσεων μεγάλωσε στο θερμοκήπιο της διαπλοκής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, από δημάρχους και περιφερειάρχες, πάντα πρόθυμους να υπηρετούν τα νεοφιλελεύθερα πειράματα των κυβερνήσεων και των συγκυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Ως εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ως πολίτες της Αγίας Βαρβάρας υποστήκαμε τις τραγικές συνέπειες του «Καλλικράτη», του πρώτου μνημονιακού νόμου, που μετέτρεψε την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε κακέκτυπο και σε μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας, ακρωτηριάζοντας τα όποια λαϊκά χαρακτηριστικά της είχαν απομείνει.

Η συνδυασμός μας για την Αγία Βαρβάρα, «Συμπαράταξη για τον άνθρωπο και την πόλη» με υποψήφιο Δήμαρχο τον Γιώργο Γεωργιαννάκη και όλοι οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, φέρνοντας στο προσκήνιο τον άνθρωπο, δεν ζητάμε την ψήφο σου  απλά για να δηλώσουμε την αντίθεση μας στη διάλυση και εμπορευματοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ, η οποία είναι δεδομένη.

Ερχόμαστε,
να αποτρέψουμε κάθε εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες που θα αφήσει απροστάτευτους τους δημότες καθιστώντας απαγορευτική τη χρήση των υπηρεσιών λόγω κόστους,
να αποτρέψουμε την προώθηση ελαστικών εργασιακών σχέσεων, που αντικαθιστούν την σταθερή και πλήρη απασχόληση με εργασία χωρίς δικαιώματα και χωρίς καμιά προοπτική

Η απερχόμενη δημοτική αρχή όχι μόνο δεν απέφυγε και δεν αντέδρασε  στην εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων στο δήμο, στην κατεδάφιση και στην αλλαγή ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κατάργηση – διαθεσιμότητα – απόλυση των Σχολικών Φυλάκων και Δημοτικών Αστυνομικών, όχι μόνο παρέμεινε θεατής της μνημονιακής καταστροφής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της χώρας μας και του λαού της, αλλά στάθηκε και «βασιλικότερη του βασιλέως» στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, πηγαίνοντας ακόμα ένα βήμα εμπρός …προς τον νεοφιλελευθερισμό.

Δεν δίστασε να προωθήσει στο Δήμο την «μαύρη εργασία» και να εκμεταλλευτεί την μεγάλη ανάγκη για εργασία των ανέργων, των ενοικιαζόμενων από Μ.Κ.Ο παλαιότερα και από τον ΟΑΕΔ τώρα, εργαζόμενων ολιγόμηνης διάρκειας  του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας», βάζοντας τους να δουλεύουν σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες, κακοπληρωμένους και χωρίς ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Η πάλη για το σταμάτημα των απολύσεων, η επανατοποθέτηση των απολυμένων συναδέλφων μας, η κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και η στελέχωση των υπηρεσιών των ΟΤΑ με μόνιμο προσωπικό, χρειάζεται την αποδοκιμασία και πολιτική καταδίκη των μνημονιακών-αντεργατικών πολιτικών και των πολιτικών τους εκφραστών, με την καταψήφιση των υποψηφίων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά και όσων φόρεσαν σήμερα επικοινωνιακά το μανδύα του «ανεξάρτητου» για να υφαρπάξουν τον ψήφο απ τους δημότες και τους εργαζόμενους και οι οποίοι είναι οι ίδιοι που από θέσης ευθύνης χθες υπηρέτησαν αυτές τις πολιτικές και αύριο, την επόμενη των εκλογών, θα προστεθούν στο μνημονιακό στρατόπεδο.

Η απερχόμενη διοίκηση του Δήμου συναίνεσε και συνεχίζει να συναινεί, με την «άφωνη» στάση της, στο μεγάλο περιβαλλοντολογικό έγκλημα της διαχείρισης απορριμμάτων που προωθεί ο «πλασιέ» των μεγάλων εργολαβικών συμφερόντων, ο συνεργός στο έγκλημα του ξεπουλήματος του Ελληνικού, του Αστέρα Βουλιαγμένης και του ΟΛΠ κ.Σγουρός.
  
Ο κ. Σγουρός με τις «ευλογίες» της πλειοψηφίας των Δημάρχων της Αττικής συμπεριλαμβανομένου και του απερχόμενου Δημάρχου Αγίας Βαρβάρας ιδιωτικοποιεί  τη διαχείριση απορριμμάτων, μετατρέπουν την Αττική σε σκουπιδότοπο της Ευρώπης, αφού προωθούν φαραωνικά εργοστάσια διαχείρισης των απορριμμάτων, προεγγυημένου κέρδους για τον ιδιώτη, που θα καταστρέψουν το περιβάλλον, θα ενταφιάσουν την ανακύκλωση και θα τριπλασιάσουν τα δημοτικά τέλη.
  
Ως εργαζόμενοι και ως συνδικαλιστές δεν μπορούμε να βλέπουμε τη χώρα μας να καταστρέφεται, το λαό της να πεινάει, την ανεργία να εκτινάσσεται στα ύψη και εμείς να περιοριζόμαστε απλά στην υπεράσπιση των εργασιακών μας προβλημάτων.

Γνωρίζουμε ότι κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί αν δεν καταργηθούν τα μνημόνια, αν δεν διαγραφεί τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, αν δεν τεθούν οι τράπεζες υπό δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο και αν δεν υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και δικαία κατανομή του πλούτου της υπέρ των εργαζομένων και αυτών που τον παράγουν.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά απαιτείται πολιτική ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη χώρα μας και κυβέρνηση της Αριστεράς στην εξουσία.

Και η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ξεκινάει από τα κάτω, από τους Δήμους.

Η ψήφος λοιπόν στην Δημοτική παράταξη «Συμπαράταξη για τον άνθρωπο και την πόλη» και στον Γιώργο Γεωργιαννάκη  βγάζει τον άνθρωπο από εκεί που τον έριξαν οι μνημονιακές πολιτικές, στους κάδους απορριμμάτων να ψάχνει για τροφή και τον φέρνει στο προσκήνιο μαζί με τις ανάγκες του.

Η «Συμπαράταξη για τον άνθρωπο και την πόλη» είναι ΔΥΝΑΜΗ στην πάλη για την πολιτική ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη χώρα μας.

@Γκιτάκος Βασίλης
Εργαζόμενος του Δήμου Πειραιά - Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ και Μέλος του Δ.Σ. στο Σωματείο Οδηγών – Μηχανικών και Εργ/των του Δήμου Πειραιά.