Latest News

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Απολογείται για κακούργημα ο Γιάννος Παπαντωνίου


Εξηγήσεις καλείται να δώσει σήμερα ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου για δυο πράξεις ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες, η μια εκ των οποίων τιμωρείται σε... βαθμό κακουργήματος.
Ο Γιάννος Παπαντωνίου απολογείται ενώπιον της ανακρίτριας Μερόπης Πουλάκη- Κυριακίδου για την πολυσυζητημένη υπόθεση των χρημάτων που εντοπίστηκαν μέσω της λίστας Λαγκάρντ σε λογαριασμό της συζύγου του.

Πρόκειται για ποσό ύψους 1,3 εκατ. ευρώ το οποίο το ζεύγος Παπαντωνίου δεν δήλωσε ως όφειλε στα περιουσιακά του στοιχεία.

Η δίωξη, η οποία αφορά τις δηλώσεις πόθεν έσχες του 2009 και του 2010, στρέφεται και κατά της συζύγου του πρώην υπουργού, Σταυρούλας Κουράκου η οποία αντιμετωπίζει το αδίκημα της άμεσης συνέργειας στις πράξεις του Γιάννου Παπαντωνίου.

Το επίμαχο ποσό όπως έδειξε η έρευνα δεν είχε δηλωθεί ούτε το 2008. Ωστόσο, το ζεύγος Παπαντωνίου για την συγκεκριμένη παράληψη κατηγορείται σε βαθμό πλημμελήματος αφού ο νόμος που μετατρέπει το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες σε κακούργημα άλλαξε το 2010. Για αυτό σκέλος της κατηγορίας ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του έχουν απολογηθεί και αφεθεί ελεύθεροι με εγγύηση 50.000 και 200.000 ευρώ αντίστοιχα.

Ο πρώην υπουργός φέρεται να υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε την ύπαρξη του επίμαχου χρηματικού ποσού, καθώς ο τραπεζικός λογαριασμός αποτελούσε περιουσιακό στοιχείο της συζύγου του από τον προηγούμενο γάμο της. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει τα χρήματα, το 2010, επαναπατρίστηκαν και περιήλθαν στα παιδιά της συζύγου του.