Latest News

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Απολογία Ευθυμίου: Ποιους επιχειρηματίες και στρατιωτικούς "καρφώνει" για μίζες (ΟΝΟΜΑΤΑ)

Κατάθεση «φωτιά» από τον Ευθυμίου: «Εδωσε» επιχειρηματίες και στρατιωτικούς για τις μίζες-Ολα τα ονόματαΜίζες στον προφυλακισμένο πρώην διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα αλλά και σε μια σειρά από αξιωματικούς, στελέχη της τότε Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και αξιωματούχους κρατικών αμυντικών βιομηχανιών ...
ομολόγησε ότι έδινε ο -τότε- αντιπρόσωπος γερμανικών εταιρειών κατασκευής οπλικών συστημάτων ο 83χρονος Πάνος Ευσταθίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ευσταθίου στο 18σέλιδο απολογητικό του υπόμνημα παραδέχεται ότι έδωσε προμήθειες για τρία εξολιστικά προγράμματα: τις συμβάσεις αγοράς νέων υποβρυχίων τύπου 214 από κοινού με το συμβόλαιο αναβάθμισης παλαιότερων υποβρυχίων τύπου 214 και το πρόγραμμα των αντιαεροπορικών τύπου Asrad.
Αναλυτικά, ο Πάνος Ευσταθίου υποστηρίζει ότι κατέβαλε χρήματα, καθ' υπόδειξη της εταιρείας STN ATLAS, για την προμήθεια των υποβρυχίων, στους εξής:
Τον Παναγιώτη Παπαθανασίου (Π.Ν.), ο οποίος έλαβε ποσό 150.000- 200.000 ευρώ περίπου για πληροφορίες που παρείχε στην STN ATLAS σχετικά με ανταγωνίστριες εταιρείες.
Τον Κωνσταντίνο Τζιώτη (Π.Ν.), ο οποίος έλαβε ποσό 150.000- 200.000 ευρώ περίπου για τη συνδρομή του στην επιλογή του συστήματος ως εμπειρογνώμων- μηχανικός.
Τον Αλέξανδρο Μαδωνή (Π.Ν.), ο οποίος έλαβε ποσό 150.000- 200.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.
Τον Γιώργο Θεοδωρουλάκη (Π.Μ.- πρώην Α/ΓΕΝ), ο οποίος έλαβε ποσό 300.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.
Για το οπλικό σύστημα τύπου Asrad ο κ. Ευσταθίου παραδέχεται ότι έδωσε μίζα στον κ. Κάντα που αντιστοιχούσε στο 1% του συνολικού ύψους της προμήθειας, καθώς και. πάλι ότι έπειτα από υπόδειξη των υπευθύνων της γερμανικής εταιρείας, κατέβαλε χρήματα και στους εξής:
Τον Γιώργο Σκάρλα (ΕΒΟ), ο οποίος έλαβε ποσό 300.000 ευρώ περίπου για τη διαμεσολάβησή του και επαφές που έκανε υπέρ της STN ATLAS σε πρόσωπα με μεγάλη επιρροή, όπως ήταν ο Π. Νικολαΐδης.
Τον Ελευθέριο Ψευδοοικονόμου (ΓΔΕ) ο οποίος έλαβε ποσό 100.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.
Τον Ιωάννη Χριστογιάννη (ΓΔΣ), ο οποίος έλαβε ποσό 50.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.
Τον Κωνσταντίνο Παναγιωτάκη (Πρώην Α/ΓΕΣ), ο οποίος έλαβε ποσό 100.000 ευρώ περίπου, επειδή μετά την αποστρατεία του παρεκλήθη, υπό την ιδιότητα του εμπειρογνώμονος στα αντιαεροπορικά όπλα, να εκπονήσει μελέτη εργονομίας και εγκαταστάσεως του ASRAD επί οχήματος 4x4 HUMMER, καθώς επίσης τυχόν βελτιώσεις του ASRAD κατά τη διάρκεια παραγωγής του συστήματος. Οι προτάσεις βελτιώσεων του κ. Παναγιωτάκη υιοθετήθηκαν από την STN ATLAS και έγιναν κατά την παραγωγή του ASRAD. Εξ' όσων γνωρίζω έχουν εφαρμοστεί στα ASRAD του Γερμανικού Στρατού.
Τον Βασίλη Δημητριάδη (Υ/Π), ο οποίος έλαβε ποσό 150.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.
Τον Δημήτριο Τσιλινίκο, ο οποίος έλαβε εν αποστρατεία ποσό 100.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.
«Δυστυχώς, με την πάροδο του χρόνου δεν δύναμαι να θυμηθώ άλλα ονόματα», είπε και για τις δύο υποθέσεις ο Πάνος Ευσταθίου ενώ επισήμανε ότι παρέχει στην ελληνική Δικαιοσύνη την ανεπιφύλακτη συναίνεσή του για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του στην Ελβετία και στην Μεγάλη Βρετανία.
«Ο Κάντας μου ζητούσε εκβιαστικά χρήματα»
Παράλληλα, ο κ. Ευσταθίου υποστήριξε ενώπιον των ανακριτών ότι ο κ. Κάντας ήταν εκείνος που τον προσέγγισε και εκβιαστικά του ζήτησε χρήματα.
Μάλιστα, ανέφερε και έναν διάλογο που είχε με τον προφυλακισμένο πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών: «O κ. A. Κάντας, μόλις πληροφορήθηκε ως Αναπληρωτής Διευθυντής Εξοπλισμών του ΥΕΘΑ, περί της διαμορφώσεως των νέων Υ/Β, μου τηλεφώνησε και ζήτησε επίμονα να τον επισκεφθώ στο γραφείο του. Την επομένη πήγα στο γραφείο του και μου είπε «Στα καινούργια Υ/Β, όπως πιστεύω ότι θα έμαθες, πρόκειται να τοποθετηθεί το COMBAT SYSTEM της STN ATLAS. Εγώ τι έχω»; Τότε του απήντησα «Για όνομα του Θεού. Η STN ATLAS σ' αυτή την υπόθεση είναι υποκατασκευαστής του υποκατασκευστή στη Γερμανία. Γιατί να πληρωθείς; Τότε ο Α. Κάντας, απειλώντας να βλάψει εμένα και την ανάληψη του έργου από την εταιρεία STN ATLAS που εκπροσωπούσα, μου είπε: «Εφόσον διαφωνείς, εμείς- υπονοώντας ότι ο ίδιος επηρέαζε την ιεραρχία- μπορούμε να διαλέξουμε άλλα οπλικά συστήματα, αμερικάνικα ή γαλλικά».
Ο κ. Ευσταθίου υποστηρίζει ότι ο ίδιος και η γερμανική STN Atlas έλαβαν την απόφαση να πληρώσει μίζα στον κ. Κάντα «προ του σοβαρού κινδύνου να χάσει η STN ATLAS το πρόγραμμα, καθώς ο Α. Κάντας, εκ της ιδιότητάς του και των διασυνδέσεών του, ήταν απολύτως σε θέση να δημιουργήσει καθυστερήσεις, προσκόμματα και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής».
Ελεύθερος με εγγύηση 500.000 ευρώ και περιοριστικούς όρους
Μετά την απολογία του το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε τελικά τη μη προφυλάκιση του 83χρονου Παναγιώτη Ευσταθίου, ο οποίος, τελικά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 500.000 και τους περιοριστικούς όρους απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτικής παρουσίας στο αστυνομικό τμήμα τρεις φορές το μήνα.
Διαβάστε ολόκληρη την απολογία του Πάνου Ευσταθίου πατώντας ΕΔΩ.