Latest News

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Τι πρέπει να προσέξετε για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Πλησιάζει η ώρα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και ο ΕΦΕΤ συνεχίζει εντατικά τους ελέγχους στην αγορά έχοντας ως κύριο στόχο τη... διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών.
Για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, ο ΕΦΕΤ δίνει απλές συμβουλές για την αγορά τροφίμων.

Ειδικότερα:

Για την προμήθεια κρέατος:
- Το κρέας πρέπει πάντα να διατίθεται υπό ψύξη -2 -5 C για το νωπό και σε θερμοκρασία -18C ή και χαμηλότερη για το κατεψυγμένο κρέας. Το κρέας δεν πρέπει ποτέ να διατίθεται από ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους.
- Ο καταναλωτής πρέπει να αναζητεί τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που δείχνουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο.

Για την προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων:
- Τα συσκευασμένα τυριά θα πρέπει να φέρουν σήμανση αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης, η ημερομηνία ανάλωσης θα πρέπει να αναγράφεται επάνω στη συσκευασία.

Για την προμήθεια προϊόντων ζαχαροπλαστικής:
- Για την ασφάλεια και την υγιεινή των προϊόντων ζαχαροπλαστικής θα πρέπει τα προϊόντα αυτά να διατηρούνται στο ψυγείο, με τις σωστές θερμοκρασίες συντήρησης, λόγω του ευαλλοίωτου χαρακτήρα αυτών των προϊόντων.
- Εξετάζετε προσεχτικά την επισήμανση στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και ιδιαίτερα σε εκείνα που περιέχουν σοκολάτα για να διαπιστώσετε εάν πρόκειται για πραγματική ή για «απομίμηση σοκολάτας», κυρίως για αποφυγή παραπλάνησης και κερδοσκοπίας και όχι για λόγους ασφάλειας.

Το εορταστικό ωράριο για αύριο Τρίτη 24 (Παραμονή Χριστουγέννων) και την Τρίτη 31 (παραμονή Πρωτοχρονιάς) είναι από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.
Την Τετάρτη 25 και Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013 και την Τετάρτη 1 και την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.