Latest News

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Στην Πειραιώς η Κύπρου και η Λαϊκή στην Ελλάδα - Γιατί έκανε πίσω η Alpha


Στην Πειραιώς περνούν τα υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής
Το ενεργητικό των δύο τραπεζών στην Ελλάδα ανέρχεται στα 22 δισ. ευρώ, δηλαδή...
1,2 φορές πάνω από το ΑΕΠ της Κύπρου.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο συνεδρίασε σήμερα, αποφάσισε ότι η πρόταση της Πειραιώς ήταν η καλύτερη για τα ελληνικά assets της Λαϊκής και της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο παιχνίδι ήταν και η Alpha Βank, η οποία έχει καταθέσει ελκυστική πρόταση, ωστόσο, η ίδια η αγορά έδειξε προς τη μεριά της διοίκησης Σάλλα για την τύχη των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Η συμφωνία για την εξαγορά των κυπριακών τραπεζών (πλην της Ελληνικής) ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα από το γραφείο του Κύπριου προέδρου Ν. Αναστασιάδη και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.

Με δίκτυο περίπου 300 καταστημάτων, οι κυπριακές τράπεζες ελέγχουν συνολικά το 8% των καταθέσεων και το 10% των δανείων στην ελληνική αγορά. Τα συνδυασμένο ενεργητικό της Τράπεζας Κύπρου και της CPB (Λαϊκής) στην Ελλάδα ανέρχεται στα 22 δισ. ευρώ ή 1,2 φορές το ΑΕΠ της Κύπρου που ανέρχεται στα 18 δισ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Alpha απέσυρε το ενδιαφέρον της για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος ήταν ότι επιθυμούσε να γίνει διαχωρισμός σε "καλή' και "κακή" τράπεζα και για τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα, δείχνοντας το ενδιαφέρον της για το υγιές κομμάτι. Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι δεν ήθελε να πάρει κεφάλαια από το ΤΧΣ για να αγοράσει τα assets, τα οποία στη συνέχεια θα έπρεπε να αποπληρώσει, διευρύνοντας τις υποχρεώσεις της.