Latest News

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Οι πόρτες που ανοίγουν τα deals με τον «Δράκο»! - Γιατί «στράβωσαν» Αμερικανοί και Γερμανοί!

Η Αθήνα έχει κάθε συμφέρον να αναπτύξει τις οικονομικές σχέσεις της με...
την Κίνα.

Η ενέργεια, οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες, ο τουρισμός, τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τα logistics αποτελούν τομείς όπου υπάρχει και βούληση και αμοιβαίο συμφέρον για διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας, μετά και την θετική αποτίμηση της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαγκάη, η οποία εκ των πραγμάτων λειτούργησε σαν προπομπός της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου.
Από αυτές τις επαφές σε επίπεδο κορυφής, η Αθήνα προσβλέπει στην προσέλκυση κινέζικων επενδύσεων, παρότι, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το protothema.gr,  τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το Βερολίνο όχι μόνο δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους, αλλά και επιχειρούν να αποτρέψουν τον Έλληνα πρωθυπουργό, με τον ισχυρισμό ότι μέσω των στρατηγικών επενδύσεων η Κίνα θα διεισδύσει και πολιτικά στην Ελλάδα!
Ένα παράδειγμα είναι  τα δίκτυα 5G, την εργολαβία για τα οποία οι Κινέζοι διεκδικούν με πείσμα. Οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές πιέσεις προς την Αθήνα είναι ασφυκτικές. Κι αυτό παρότι μεγάλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επίσης, συζητούν με την Κίνα για τα δίκτυα 5G. Ισχυρίζονται ότι αυτά μπορούν να επιβάλουν περιορισμούς, ενώ η Ελλάδα όχι!
Την ίδια ώρα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θεωρείται πως θα ζητήσει την συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού στις διασκέψεις της πρωτοβουλίας για το σύγχρονο «Δρόμο του Μεταξιού» και της διαδικασίας «17+1», στην οποία συμμετέχουν η Κίνα, οι χώρες Βαλκανίων, της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Είναι γνωστό πως το Βερολίνο αντιτίθεται σ’ αυτή την προοπτική, όπως και συνολικά σε μία διαδικασία που φέρνει την Κίνα στην πόρτα της Γερμανίας, στερώντας το προνόμιο του Βερολίνου να διαπραγματεύεται το ίδιο με το Πεκίνο για τις μικρομεσαίες χώρες της νότιας και ανατολικής Ευρώπης.