Latest News

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Ο ¨παραμυθάς¨ του Πειραιά...


¨Ο παραμυθάς του Πειραιά" είναι ο τίτλος του άρθρου - απάντηση στον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη σχετικά με όσα δήλωσε για τους "ετερόκλητους πολίτες" που...
αντιδρούν στα σχέδια των Κινέζων της ΟΛΠ Α.Ε (COSCO) για την επέκταση του προβλήτα κρουαζιέρας στην Πειραϊκή.
Ολόκληρο το άρθρο - απάντηση είναι:
"Οι αντιδράσεις ενάντια στην νότια επέκταση του λιμανιού συνεχίζονται αμείωτες ένα γεγονός που φέρνει συνεχή αύξηση σε αριθμό υποστηριχτών, αλλά και μία ανησυχία από τις πολιτικές και τοπικές αρχές. Μία τέτοια ανησυχία, προτροπή να σταματήσουμε γιατί λέμε παραμύθια, δεν γνωρίζω τι ακριβώς μήνυμα ήθελε να περάσει, φάνηκε στην συνέντευξη του δημάρχου Πειραιά στην εφημερίδα Κοινωνική.
Όλοι εμείς οι ¨αυτόκλητοι σωτήρες¨ όπως χαρακτηριστήκαμε στην συνέντευξη, μέρα με την μέρα βρίσκουμε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έχουμε δίκιο και ο αγώνας μας για την ακύρωση της επέκτασης είναι μονόδρομος. Επιβεβαιωνόμαστε συνεχώς σε όλα όσα αρνητικά πιστεύουμε ότι θα φέρει η κατασκευή μπροστά στην Πειραϊκή ενός νέου λιμανιού, μία δημιουργία νέας χερσαίας λιμενικής ζώνης 140 στρεμμάτων.
Από την αρχή που ξεκινήσαμε την εκστρατεία ενημέρωσης είχαμε μιλήσει για διάφορα ζητήματα όπως ότι το λιμάνι είναι κορεσμένο και ακούστηκε κάτι ανάλογο πρόσφατα από τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης εταιρειών κρουαζιέρας, ότι η επέκταση είναι οικονομικά μη βιώσιμη για αυτό χρειάζεται 95% κρατική ενίσχυση μέσω ΕΣΠΑ το οποίο ρητά αναφέρεται στην εγκριτική απόφαση της Ε.Ε. C (2013) 3997 στους παραγράφους 11 και 32, και πολλά ακόμη αρνητικά στοιχεία όπως τις επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον και στην καθημερινότητα το έργο αυτό.
Μας προσάπτουν ότι λέμε παραμύθια επειδή μιλάμε για τις προβλέψεις για την αγορά της κρουαζιέρας που δεν επαληθεύονται ή ότι το νέο λιμάνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες δραστηριότητες, επιχειρήματα που επαληθεύονται αρκεί κανείς να διαβάσει την απόφαση της Ε.Ε. του 2013. Σημειώνω ότι η πρόσκληση για ένταξη σε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της περιφέρειας με ημερομηνία 19/10/2018 βασίζεται στα δεδομένα αυτής της απόφασης.
Κατηγορούμαστε ότι τα θυμηθήκαμε τώρα ή τα λέμε για να καλύψουμε την κυβέρνηση ή για να βελτιώσουμε την πολιτική μας αναγνωσιμότητα, κατηγορίες που λέγονται μη γνωρίζοντας το παρελθόν όλων όσο από μας εκτιθέμεθα δημοσίως ενάντια σε κρατικούς και οικονομικούς κολοσσούς.
Σε ανοικτή επιστολή άλλος συναγωνιστής  ανάφερε τις επαφές που κάναμε καθώς τα βασικά στοιχεία των επιχειρημάτων μας αλλά κυρίως έγραψε ότι δεν είμαστε τυχαίοι και ενεργούμε βάση του δικαιώματος μας ως πολίτης αυτού του τόπου.
Ενώ θα περίμενε κανείς από τους άρχοντες αυτού του τόπου  να εξεγερθούν στην δημοσιοποίηση για την έγκριση προσωρινού αναδόχου για το έργο δίχως να έχουν κατατεθεί οι περιβαλλοντικές και άλλες μελέτες, μας εγκαλούν για την διαμαρτυρία μας και μας κουνάνε το δάκτυλο λέγοντας μας ¨Ως εδώ¨.
Ως εδώ λοιπόν ας μάθει ο κόσμος αφού δεν ακούγονται ότι υπάρχει αποφάση του δημοτικού συμβουλίου, η με αριθμό 660 της 42ης/15/12/2011 συνεδρίασης που εγκρίνει την πρόταση για το ρυθμιστικό σχέδιο της Αττικής στην οποία ρητά αναφέρεται η κατηγορηματική άρνηση των μελετητών στην επέκταση προς νότο.
Ως εδώ λοιπόν ας μάθουμε όλοι μας ότι τα λιμενικά τέλη το 2020 θα αυξηθούν γεγονός που το κόστος θα το επωμιστούν οι επιβάτες της ακτοπλοίας και της κρουαζιέρας, την ίδια στιγμή που ανακάπτει η αγορά της Τουρκίας και προσφέρουν μάλιστα εκπτώσεις στις μεγάλες εταιρείες ώστε να γίνει πολύ ανταγωνιστικό homeport λιμάνι.
Το κοινότοπο επιχείρημα ότι δίχως την επέκταση δεν γίνεται  το λιμάνι σταθμός αποεπιβίβασης επιβατών κλονίζεται όταν αποφασίζονται τέτοιες αυξήσεις και ταυτόχρονα οι επιχειρηματικές αποφάσεις που πρέπει να παρθούν να στοχεύουν στην παροχή υπηρεσιών και υποδομών που δίνουν στο λιμάνι ένα ξεχωριστό και πολύ οικολογικό πρόσωπο. Θα περίμενα λοιπόν από τους τοπικούς άρχοντες να προτείνουν στην εταιρεία του λιμανιού ένα πιο εξωστρεφή σχεδιασμό ώστε να δείχνουν κάτι το διαφορετικό στο ανταγωνισμό και να δούμε απτά αποτελέσματα ως πολίτες και όχι να χαίρονται για το μπάζωμα στην Πειραική.
Από την δική μου μεριά είμαι υποχρεωμένος να δείξω ότι δεν είμαστε όψιμοι στο ζήτημα και πιθανόν η πολύχρονη ενασχόληση μου δεν έχει γίνει γνωστή για τους ίδιους λόγους που δεν γνώριζε ο λαός του Πειραιά τι πρόκειται να γίνει και είχε  βαθύ σκοτάδι.
Ξέρω ότι μπορεί να είναι κουραστικό να κοιτάξει κανείς όλη αυτή την αναδρομή υπάρχουν και πολλά άλλα άρθρα αλλά νομίζω δείχνει με το καλύτερο τρόπο ότι ως πολίτης αυτού του τόπου  τα ¨παραμύθια¨ που λέω, τα αναφέρω πάντα με ανιδιοτέλεια, συνέπεια, συνέχεια, και με στόχο να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα μας εδώ στο Πειραιά.
Ο στόχος αυτός δεν μπορεί να είναι για μένα και για όλους όσους αντιστεκόμαστε σε αυτό το παράτολμο, αχρείαστο και επιβλαβές για το περιβάλλον και την κοινωνία έργο από το
ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΠΕΤΡΑΔΑΚΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΚΗ

Κυριάκος Τσιπούρας