Latest News

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Όταν η θάλασσα γυρίζει την πλάτη στο Δήμο Πειραιά - Τώρα η ανάπτυξη θα έρθει από τον...Προφήτη Ηλία!

Την στιγμή που ο Δήμος Πειραιά πανηγύριζε για τον 2ο διαγωνισμό θαλάσσιας οικονομίας «Blue Growth II» στη Ναυτιλιακή Λέσχη, το ΤΑΙΠΕΔ ολοκλήρωνε τη διαδικασία πώλησης του 51% των μετοχών του ΟΛΠ στην...
Κινέζικη Cosco.
Η εξέλιξη με την πώληση του ΟΛΠ σηματοδοτεί το οριστικό τέλος των προεκλογικών εξαγγελιών του συνδυασμού "Πειραιάς Νικητής" του δημάρχου Γιάννη Μώραλη για την ανάπτυξη της πόλης προς τη θάλασσα.
Για όσους δεν έχουν καταλάβει ακόμα είναι σαφές ότι πλέον η διαχείριση του λιμανιού περνάει σε ξένα χέρια, τα οποία φυσικά δεν έχουν στα σχέδια τους πως θα αναπτυχθεί η πόλη,αλλά εξυπηρετούν καθαρά ιδιωτικά συμφέροντα.  
Ο Δήμος Πειραιά δεν έχει πια να περιμένει πολλά πράγματα από το λιμάνι, όσο κι αν κάποιοι έχουν τη ψευδαίσθηση ότι μπορεί να δουν άσπρη μέρα στην α-πίθανη περίπτωση να πάρουν κάποια ψίχουλα ως ανταλλάγματα κάτω ή πάνω από το τραπέζι.
(Για να μην τρελαθούμε τελείως,  τι άραγε μπορεί να περιμένει κάποιος να δώσει μια ξένη ιδιωτική εταιρεία ως αντάλλαγμα στο Δήμο; Το πολύ πολύ ένα χαρτζιλίκι για να κάνει απρόσκοπτα τη δουλειά της...)
Αυτά όμως δεν αρκούν όχι μόνο για την ανάπτυξη της πόλης, αλλά θα ακούγεται τουλάχιστον αστείο απλά και μόνο κάποιος να λέει ότι ο Πειραιάς θα αλλάξει κοιτώντας στην θάλασσα, όπως εξήγγειλε προεκλογικά ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης.
Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει την επίσημη τοποθέτηση της Δημοτικής Αρχής Πειραιά για την πώληση του ΟΛΠ. Ωστόσο ο δήμαρχος έκανε μια έμμεση αναφορά για τη σχέση πόλης - δήμου με το λιμάνι, μιλώντας στην εκδήλωση για τον 2ο διαγωνισμό θαλάσσιας οικονομίας «Blue Growth II» που πραγματοποιήθηκε στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά.
Γενικά και αόριστα ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είμαστε μια πόλη που δεν έχουμε καμία σχέση με την εποπτεία του λιμανιού, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις ευρωπαϊκές πόλεις-λιμάνια...
Η πλειοψηφία των κυβερνήσεων, τα τελευταία χρόνια, δεν θέλουν να δουν την ευρωπαϊκή πραγματικότητα της πόλης-λιμάνι... Άρα, παρά την υπάρχουσα κατάσταση στη χώρα, παρά την εξέλιξη που υπάρχει και στο λιμάνι του Πειραιά, θέλω να πιστεύω ότι μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες, με ανθρώπους που έχουν  επιστημονική γνώση, που γνωρίζουν και έχουν διάθεση, τελικά θα τα καταφέρουμε και ως χώρα και ως πόλη...».
Αλλά λόγια ν' αγαπιόμαστε!
Μήπως είναι καιρός ν' αφήσουμε τους ακαταλαβίστικους διαγωνισμούς «Blue Growth» καθώς τελείωσε πια το όνειρο για ανάπτυξη του Πειραιά από τη θάλασσα και να κοιτάξουμε το μέλλον της πόλης από τον...Προφήτη Ηλία;
Τώρα η θάλασσα γύρισε τη πλάτη στο Δήμο Πειραιά ή συνέβη το αντίθετο, όπως φαίνεται στη φωτογραφία;