Latest News

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2026

Φωτιά στην Κόνιτσα: Στη χαράδρα του Αώου οι επιχειρήσεις - Συνεχίζεται για 10η ημέρα η κατάσβεση

 


Επί δέκα ημέρες συνεχίζονται οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση της φωτιάς στην Κόνιτσα, στην περιοχή Τραπεζίτσα.

Η εικόνα από τη φωτιά στην Κόνιτσα είναι σαφώς καλύτερη, ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή για την αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων.

Οι επιχειρήσεις κατάσβεσης της φωτιάς στην Κόνιτσα έχουν στραφεί πλέον στη χαράδρα του Αώου ποταμού, όπου πέντε πυροσβεστικά ελικόπτερα πραγματοποιούσαν συνεχείς ρίψεις νερού σε σημεία στα οποία η προσέγγιση των επίγειων δυνάμεων είναι εξαιρετικά δύσκολη, ενώ εστίες παρέμεναν και προς την περιοχή της Πηγής Κόνιτσας.

Φωτιά στην Κόνιτσα: Περιορίστηκαν οι ενεργές εστίες

Οι ενεργές εστίες έχουν περιοριστεί σημαντικά και δεν σχηματίζουν πλέον ένα ενιαίο μέτωπο, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ της ΕΡΤ. Ωστόσο, η πλήρης κατάσβεση παραμένει δύσκολη, καθώς η φωτιά στην Κόνιτσα βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσβατες δασικές εκτάσεις, με απότομες πλαγιές, χαράδρες και πυκνή βλάστηση

Στο πεδίο εξακολουθούν να επιχειρούν πυροσβέστες, πεζοπόρα τμήματα και δασοκομάντος, με κύριο στόχο πλέον να σβήσουν οι διάσπαρτες εστίες και να αποτραπούν νέες αναζωπυρώσεις.

Η μεγάλη δυσκολία από την πρώτη ημέρα είναι το ανάγλυφο του βουνού. Σε πολλά σημεία δεν μπορούν να φτάσουν πυροσβεστικά οχήματα, με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος της επιχείρησης να βασίζεται στα πεζοπόρα τμήματα και στα εναέρια μέσα.

Σημαντική είναι και η συνδρομή της τοπικής κοινωνίας. Εθελοντές, κάτοικοι, δασεργάτες και μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Νεολαίας Κόνιτσας συμμετέχουν στην πολυήμερη προσπάθεια, ενώ ακόμη και μοναχοί της περιοχής βρέθηκαν στο βουνό για να βοηθήσουν.

Η εικόνα προς την πόλη της Κόνιτσας είναι πλέον σαφώς καλύτερη. Η μεγάλη ανησυχία, όμως, μετατοπίζεται τώρα στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με νεότερη αποτίμηση που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τρίτης, η φωτιά έχει επεκταθεί σε περίπου 6.800 στρέμματα, σε μία περιοχή εξαιρετικά σημαντική για το φυσικό περιβάλλον της Βόρειας Πίνδου.

Υπενθυμίζεται πως η φωτιά στην Κόνιτσα ξεκίνησε στις 31 Αυγούστου, με επικρατέστερη εκδοχή την πτώση κεραυνού. Έκτοτε, οι ισχυροί άνεμοι, οι επανειλημμένες αναζωπυρώσεις και η μορφολογία του εδάφους μετέτρεψαν την κατάσβεσή της σε μία εξαιρετικά δύσκολη και πολυήμερη επιχείρηση.

Google News

Ακολουθήστε το reportaznet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα πολιτικά νέα στην Ελλάδα & τον Κόσμο