Latest News

Τρίτη 25 Αυγούστου 2026

Κρήτη: 243 μετανάστες σε τέσσερις επιχειρήσεις διάσωσης μέσα σε μία ημέρα


 
Συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές προς την Κρήτη, με 243 ανθρώπους να εντοπίζονται και να περισυλλέγονται μέσα σε μία ημέρα σε τέσσερις διαφορετικές επιχειρήσεις στη θαλάσσια περιοχή νότια του νησιού.

Τα περιστατικά καταγράφηκαν ανοιχτά της Ιεράπετρας και των Καλών Λιμένων, με τις επιχειρήσεις να πραγματοποιούνται υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης. Στον εντοπισμό των λέμβων συνέδραμαν εναέρια μέσα της Frontex, ενώ στην περισυλλογή συμμετείχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ένα παραπλέον δεξαμενόπλοιο.

Δύο επιχειρήσεις νότια της Ιεράπετρας

Στην πρώτη περίπτωση, λέμβος με περίπου 61 επιβαίνοντες εντοπίστηκε από εναέριο μέσο της Frontex σε απόσταση περίπου 46 ναυτικών μιλίων νότια της Ιεράπετρας.

Στην περιοχή έσπευσε σκάφος του Λιμενικού, το οποίο περισυνέλεξε τους επιβαίνοντες και τους μετέφερε με ασφάλεια στο λιμάνι της Ιεράπετρας.

Λίγο αργότερα ακολούθησε δεύτερη επιχείρηση στην ίδια ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Εναέριο μέσο της Frontex εντόπισε ακόμη μία λέμβο, περίπου 42 ναυτικά μίλια νότια της Ιεράπετρας, στην οποία επέβαιναν περίπου 52 άτομα.

Την περισυλλογή τους ανέλαβε παραπλέον δεξαμενόπλοιο με σημαία Μάλτας και στη συνέχεια οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ιεράπετρας.

Νέοι εντοπισμοί ανοιχτά των Καλών Λιμένων

Οι επιχειρήσεις συνεχίστηκαν νότια της Κρήτης, αυτή τη φορά στη θαλάσσια περιοχή των Καλών Λιμένων.

Περίπου 45 άτομα εντοπίστηκαν σε λέμβο σε απόσταση 29 ναυτικών μιλίων νότια των Καλών Λιμένων. Πλωτό σκάφος του Λιμενικού προχώρησε στην περισυλλογή τους και τους μετέφερε στο λιμάνι της περιοχής.

Το μεγαλύτερο από τα τέσσερα περιστατικά καταγράφηκε ανατολικά και νοτιοανατολικά των Καλών Λιμένων. Μη επανδρωμένο εναέριο μέσο της Frontex εντόπισε δύο λέμβους με συνολικά περίπου 85 επιβαίνοντες.

Στο σημείο κινητοποιήθηκε πλωτό περιπολικό του Λιμενικού Σώματος, το οποίο περισυνέλεξε τους επιβαίνοντες και τους μετέφερε στους Καλούς Λιμένες.

Συνολικά 243 άτομα σε μία ημέρα

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που εντοπίστηκαν στα τέσσερα περιστατικά ανήλθε στους 243, με τις αρμόδιες αρχές να βρίσκονται σε κινητοποίηση λόγω των διαδοχικών αφίξεων.

Όλες οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν υπό τον συντονισμό του ΕΚΣΕΔ, ενώ στις θαλάσσιες περιοχές όπου εντοπίστηκαν οι λέμβοι επικρατούσαν άνεμοι έντασης από 3 έως 6 μποφόρ.

Google News

Ακολουθήστε το reportaznet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα πολιτικά νέα στην Ελλάδα & τον Κόσμο