Latest News

Κυριακή 23 Αυγούστου 2026

Σουηδία: Στη φυλακή ο 18χρονος που συνελήφθη για τη δολοφονική επίθεση με σπαθί σε σχολείο (ΒΙΝΤΕΟ)


 Οι εισαγγελικές αρχές της Σουηδίας ανακοίνωσαν στις 23 Αυγούστου ότι ο18χρονος, ο οποίος συνελήφθη μετά τη φονική επίθεση με σπαθί σε λύκειο, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και αντιμετωπίζει κατηγορίες για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Ο φερόμενος ως δράστης εισήλθε στο σχολείο Brinell, στη μικρή πόλη Φάγκερστα (Fagersta), το απόγευμα της 21ης Αυγούστου, λίγες μόλις ημέρες μετά την επιστροφή των μαθητών από τις καλοκαιρινές διακοπές. Οι αστυνομικοί τον πυροβόλησαν και τον συνέλαβαν στο σημείο.

«Ο 18χρονος άνδρας, ο οποίος συνελήφθη ως ύποπτος για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας στη Φάγκερστα στις 21 Αυγούστου, τέθηκε υπό κράτηση την Κυριακή από το Περιφερειακό Δικαστήριο του Βέστμανλαντ, καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι έχει διαπράξει τα αδικήματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η σουηδική εισαγγελική αρχή.

Πρόσθεσε ότι η έρευνα βρίσκεται «σε πρώιμο και εντατικό στάδιο».

Σουηδία: Μία 17χρονη μαθήτρια έχασε τη ζωή της από την επίθεση

Η αστυνομία ανακοίνωσε στις 22 Αυγούστου ότι το μοναδικό θύμα που έχασε τη ζωή του στην επίθεση ήταν μια 17χρονη μαθήτρια. Ακόμη τρία αγόρια τραυματίστηκαν, εκ των οποίων τα δύο σοβαρά.

Το σχολείο παρέμενε αποκλεισμένο από τις αστυνομικές δυνάμεις στις 23 Αυγούστου, σύμφωνα με τη δημόσια σουηδική ραδιοτηλεόραση SVT.

Ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας, Τόμι Αλρίκσον, δήλωσε στις 21 Αυγούστου ότι οι ερευνητές αναζητούν το κίνητρο της επίθεσης.

«Εξετάζουμε αρκετές εκδοχές... Προσπαθούμε, φυσικά, να παραμείνουμε όσο το δυνατόν πιο ανοιχτόμυαλοι», δήλωσε ο Αλρίκσον.

Σουηδία: Ο φερόμενος δράσης είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για επίθεση 

Σύμφωνα με το SVT, ο φερόμενος ως δράστης είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για επίθεση, ενώ κατά τη διάρκεια του περιστατικού φορούσε κράνος και κρατούσε σπαθί. Η εικόνα αυτή παραπέμπει σε επίθεση που είχε σημειωθεί το 2015 σε σχολείο της δυτικής σουηδικής πόλης Τρολχάταν, όταν ένας 21χρονος σκότωσε τρεις ανθρώπους σε επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα.

Μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι αρχές ερευνούν λογαριασμό του νεαρού στο TikTok, ο οποίος έχει πλέον διαγραφεί.

Το AFP είχε δει τον λογαριασμό πριν αυτός καταργηθεί και διαπίστωσε ότι περιείχε αρκετά βίντεο με αναφορές σε επιθέσεις σε σχολεία. Η τελευταία ανάρτηση περιλάμβανε φωτογραφία ενός σπαθιού.

Στις 22 Αυγούστου, οι αστυνομικοί είχαν πραγματοποιήσει περίπου 80 καταθέσεις, ενώ σχεδίαζαν να ανακρίνουν σχεδόν όλο το προσωπικό και τους μαθητές του σχολείου — συνολικά περίπου 450 άτομα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας Αλρίκσον.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε δύο διευθύνσεις στη Φάγκερστα που συνδέονται με τον φερόμενο ως δράστη.

Google News

Ακολουθήστε το reportaznet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα πολιτικά νέα στην Ελλάδα & τον Κόσμο