Μια ακόμη σημαντική φάση για τη δημιουργία του πρώτου καταδυτικού πάρκου στην Κρήτη ολοκληρώθηκε στον Αποκόρωνα Χανίων, με την πόντιση του παροπλισμένου πλοίου «Φολέγανδρος» στην περιοχή του Ομπρόσγιαλου.
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης (10/6) σε προστατευόμενη θαλάσσια ζώνη, με την παρουσία και συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού, του Ναυστάθμου Κρήτης, καθώς και των αρμόδιων αρχών και τοπικών φορέων. Για λόγους ασφαλείας, η θαλάσσια περιοχή είχε αποκλειστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.
«Το Φολέγανδρος στον βυθό» – Νέο κεφάλαιο για το καταδυτικό πάρκο
Το «Φολέγανδρος» αποτελεί το δεύτερο πλοίο που ποντίζεται στο πλαίσιο του καταδυτικού πάρκου του Δήμου Αποκορώνου, μετά το «Νέστωρ». Παράλληλα, στο ίδιο θαλάσσιο πεδίο έχουν ήδη τοποθετηθεί 40 τεχνητοί ύφαλοι, ενισχύοντας σταδιακά το υποθαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής.
Η διαδικασία εντάσσεται σε ένα οργανωμένο σχέδιο δημιουργίας ενός σύγχρονου καταδυτικού πάρκου, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης για καταδυτικό τουρισμό, αλλά και εργαλείο περιβαλλοντικής προστασίας και ενίσχυσης της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

Επιχείρηση υψηλής ακρίβειας με τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού
Η πόντιση του πλοίου πραγματοποιήθηκε με αυστηρά μέτρα ασφαλείας και τη συνεργασία εξειδικευμένων φορέων. Η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού και του Ναυστάθμου Κρήτης κρίθηκε καθοριστική για την ομαλή και ελεγχόμενη ολοκλήρωση της επιχείρησης.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η θαλάσσια περιοχή παρέμεινε αποκλεισμένη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των επιχειρήσεων και η προστασία του περιβάλλοντος.
Ένα «ζωντανό» θαλάσσιο πάρκο σε εξέλιξη
Το καταδυτικό πάρκο λειτουργεί υπό καθεστώς αυστηρής προστασίας, με απαγόρευση αλιευτικών δραστηριοτήτων, με στόχο την ενίσχυση και διατήρηση του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Ήδη η περιοχή παρουσιάζει αυξημένη βιοποικιλότητα, ενώ εκτιμάται ότι η εξέλιξη του πάρκου θα συμβάλει περαιτέρω στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της ζώνης.

Επόμενα βήματα για τη λειτουργία του πάρκου
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αποκορώνου, Χαράλαμπο Κουκιανάκη, στις 29 Ιουνίου αναμένεται να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κανονισμός λειτουργίας του καταδυτικού πάρκου. Στόχος είναι η σταδιακή ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου και η έναρξη λειτουργίας του έργου εντός του έτους.
