Τον σχεδιασμό για το σχολικό έτος 2026-2027 παρουσίασε το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, προχωρώντας σε παρεμβάσεις που αφορούν τόσο την Πρωτοβάθμια όσο και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Στόχος των αλλαγών είναι η καλύτερη προσαρμογή του σχολικού δικτύου στις σύγχρονες δημογραφικές και εκπαιδευτικές ανάγκες, με νέες σχολικές μονάδες να δημιουργούνται σε περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένο μαθητικό πληθυσμό και αναδιαρθρώσεις να πραγματοποιούνται όπου η φοίτηση έχει μειωθεί σημαντικά.
Τι αλλάζει στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Μεταξύ των σημαντικότερων παρεμβάσεων περιλαμβάνεται η ίδρυση νέου 6θέσιου Δημοτικού Σχολείου στον Βόθωνα Θήρας, ενώ συνολικά επτά νηπιαγωγεία και 31 δημοτικά σχολεία αναβαθμίζονται λόγω αύξησης των μαθητών.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο προχωρά σε συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων με χαμηλή μαθητική δυναμικότητα. Συγκεκριμένα, 70 νηπιαγωγεία συγχωνεύονται και θα λειτουργήσουν ως 33 μονάδες, ενώ αντίστοιχα 12 δημοτικά σχολεία θα ενταχθούν σε έξι νέες σχολικές μονάδες.
Παράλληλα, 40 νηπιαγωγεία και 106 δημοτικά σχολεία υποβιβάζονται οργανικά λόγω μείωσης των εγγραφών, ενώ 43 νηπιαγωγεία και 32 δημοτικά σχολεία καταργούνται, καθώς στην πλειονότητά τους παρέμεναν ανενεργά τα τελευταία χρόνια.
Δέκα νέα σχολεία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση προβλέπεται η δημιουργία δέκα νέων σχολικών μονάδων σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν το Μουσικό Γυμνάσιο Ορεστιάδας, το 3ο Γενικό Λύκειο Καματερού, το 4ο Γενικό Λύκειο Πολίχνης, το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Νάουσας, καθώς και νέες σχολικές μονάδες σε Ρόδο, Νάξο, Ρέθυμνο, Αλμυρό και Θήρα.
Παράλληλα, σε μουσικά, καλλιτεχνικά και εσπερινά γυμνάσια δημιουργούνται λυκειακές τάξεις, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές να ολοκληρώνουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο ίδιο εκπαιδευτικό περιβάλλον.
Ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής σε όλη τη χώρα
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην Ειδική Αγωγή, με το υπουργείο να προχωρά στη δημιουργία πέντε νέων σχολικών μονάδων.
Τα νέα ειδικά σχολεία θα λειτουργήσουν σε Ροδόπη, Μαγνησία, Δυτική Θεσσαλονίκη, Ρέθυμνο και Λέρο, με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε κατάλληλες δομές.
Επιπλέον, 14 υφιστάμενες μονάδες Ειδικής Αγωγής αναβαθμίζονται και μετονομάζονται, ενώ δύο σχολικές μονάδες που δεν λειτούργησαν ποτέ από την ίδρυσή τους καταργούνται.
Ζαχαράκη: «Ένα πιο λειτουργικό και δίκαιο δημόσιο σχολείο»
Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, υπογράμμισε ότι ο νέος σχεδιασμός βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες των μαθητών και των τοπικών κοινωνιών.
Όπως ανέφερε, στόχος είναι η διαμόρφωση ενός πιο λειτουργικού, σύγχρονου και δίκαιου δημόσιου σχολείου, με ιδιαίτερη βαρύτητα στη συμπεριληπτική εκπαίδευση και στην παροχή ίσων ευκαιριών μάθησης για όλους τους μαθητές, ανεξαρτήτως περιοχής ή ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών.
Στόχος η καλύτερη αξιοποίηση των εκπαιδευτικών πόρων
Με τις νέες παρεμβάσεις, το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να αναδιαμορφώσει τον σχολικό χάρτη της χώρας, προσαρμόζοντάς τον στα νέα δημογραφικά δεδομένα και στις ανάγκες κάθε περιοχής.
Ο σχεδιασμός φιλοδοξεί να συνδυάσει την ενίσχυση των αναπτυσσόμενων σχολικών μονάδων με την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων εκπαιδευτικών πόρων, διασφαλίζοντας παράλληλα ποιοτική εκπαίδευση για όλους τους μαθητές.
