Η έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας φαίνεται να εισέρχεται σε φάση ύφεσης... σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής Λοιμώξεων του νοσοκομείου «Αττικόν», Σπύρου Πουρνάρα.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η κατάσταση δεν επηρεάζει τη λειτουργία του ιδρύματος και επιβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Πρόεδρος τόνισε ότι η έξαρση, η οποία καταγράφηκε πρόσφατα, περιορίστηκε σημαντικά. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι εντοπίστηκαν μόλις πέντε νέα κρούσματα σε διάστημα τριών ημερών, γεγονός που δείχνει ότι τα μέτρα που ελήφθησαν αποδίδουν.
Η εκτίμηση για τα συνολικά περιστατικά κυμαίνεται από 50 έως 55, με δειγματοληπτικούς ελέγχους να πραγματοποιούνται σε περίπου 20 περιπτώσεις. Από αυτές, οι 12 βρέθηκαν θετικές στον ιό. Παρά την αύξηση των κρουσμάτων, ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι η επιδημιολογική εικόνα υποδεικνύει σταθερότητα, καθώς τα περιστατικά προέρχονται από την ίδια περιοχή και χρονικό πλαίσιο.
«Η γαστρεντερίτιδα που παρατηρείται είναι ήπια και δεν έχει προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους για τους ασθενείς», σημείωσε ο Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι η διάδοση του ιού συμβαίνει εύκολα σε χώρους με υψηλή συγκέντρωση ανθρώπων, όπως τα νοσοκομεία. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω καθημερινών επαφών, κάτι που δυσχεραίνει τον εντοπισμό της αρχικής πηγής.
Η έξαρση φαίνεται να σχετίζεται με την αυξημένη κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα αυτή την περίοδο, με τον Πρόεδρο να εκτιμά ότι κάποιος εργαζόμενος, ασθενής ή συνοδός είναι πιθανό να τον μετέφερε στο νοσοκομείο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το Σωματείο Εργαζομένων του Π.Γ.Ν. «Αττικόν» εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με την κατάσταση, επισημαίνοντας ότι τα κρούσματα αυξάνονται τελευταία. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, τουλάχιστον 25 υγειονομικοί έχουν νοσήσει, ενώ πολλές περιπτώσεις ασθενών και συνοδών έχουν εμφανίσει συμπτώματα.
