Κεντρικό ζήτημα της συζήτησης αποτέλεσε η ανάγκη να σταματήσει η πρακτική της σταδιακής διαβίβασης δικογραφιών, όταν αυτές περιλαμβάνουν πολιτικά πρόσωπα, με τον κ. Φλωρίδη να μεταφέρει τη θέση της κυβέρνησης για πιο άμεσες και ενιαίες διαδικασίες.
Συμφωνία για επιτάχυνση – Παρέμβαση στη Βουλή
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατεύθυνση αυτή βρίσκει κατ’ αρχήν θετική ανταπόκριση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, με την κ. Κοβέσι να εμφανίζεται διατεθειμένη να εξετάσει λύσεις που θα επιταχύνουν τη διαχείριση των σχετικών υποθέσεων.
Στο ίδιο πλαίσιο, το υπουργείο Δικαιοσύνης προετοιμάζει νομοθετική παρέμβαση, με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών όταν εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, επιχειρώντας να περιορίσει καθυστερήσεις που δημιουργούν πολιτικό και θεσμικό θόρυβο.
Παράλληλα, η κ. Κοβέσι είχε επαφές και με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ζητώντας καλύτερο συντονισμό ώστε οι υποθέσεις να κινούνται ταχύτερα και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια.
Στο τραπέζι και η θητεία των ευρωεισαγγελέων
Ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα που τέθηκε αφορά την παράταση της θητείας των Ελλήνων εντεταλμένων Ευρωπαίων εισαγγελέων, με την κ. Κοβέσι να ζητά ενημέρωση για το πότε θα υπάρξει απόφαση από το αρμόδιο δικαστικό όργανο.
Από ελληνικής πλευράς, τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης όσο και ο υφυπουργός Ιωάννης Μπούγας εκτίμησαν ότι η σχετική απόφαση αναμένεται εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του επόμενου μήνα.
Η διαδικασία αυτή έχει αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς σχετίζεται άμεσα με το ποιος έχει την τελική αρμοδιότητα για την παράταση της θητείας, με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν ότι οι κινήσεις της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας δείχνουν αναγνώριση του ρόλου του Αρείου Πάγου και του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου.
Νέες θέσεις και εκκρεμότητες
Στο μεταξύ, έχει ήδη τεθεί ζήτημα και για την κάλυψη νέων θέσεων ευρωπαίων εισαγγελέων που δημιουργήθηκαν πρόσφατα, χωρίς όμως να θεωρείται πιθανό να υπάρξει άμεση απόφαση στην επόμενη συνεδρίαση.
Οι εξελίξεις αυτές εντάσσονται σε μια ευρύτερη προσπάθεια αναδιοργάνωσης της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα, με στόχο μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και σαφέστερους κανόνες συνεργασίας.
Το πολιτικό σήμα και η επόμενη μέρα
Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα και διήρκεσε περίπου μισή ώρα, έστειλε ένα σαφές μήνυμα: η Αθήνα επιδιώκει πιο γρήγορες, καθαρές και θεσμικά θωρακισμένες διαδικασίες σε υποθέσεις με πολιτικό ενδιαφέρον.
Από την πλευρά της, η κ. Κοβέσι, προσερχόμενη στο υπουργείο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω τοποθετήσεων, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει πιο ολοκληρωμένη εικόνα το επόμενο διάστημα.
Οι επαφές της στην Αθήνα συνεχίζονται, ενώ η παρουσία της στις εργασίες του 11ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών αναμένεται να δώσει και το ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι επόμενες αποφάσεις.
