Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μία ημέρα πριν τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν, προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να κλιμακώσουν στρατιωτικά την κατάσταση, εάν καταλήξουν σε συμφωνία... οι αντιπροσωπείες
«Φορτώνουμε τα πλοία με τα καλύτερα πυρομαχικά, τα καλύτερα όπλα που έχουν κατασκευαστεί ποτέ. Αν δεν έχουμε συμφωνία, θα τα χρησιμοποιήσουμε και θα τα χρησιμοποιήσουμε πολύ αποτελεσματικά», δήλωσε στην New York Post ο Αμερικανός πρόεδρος.
Υπενθυμίζεται πως στις διαπραγματεύσεις, που θα πραγματοποιηθούν στο Πακιστάν, θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζει Ντι Βανς, και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί.
Ντόναλντ Τραμπ: Οι όροι του Ιράν στις διαπραγματεύσεις
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Μοχάμαντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ χωρίς την εκπλήρωση δύο βασικών προϋποθέσεων: την εφαρμογή εκεχειρίας στον Λίβανο και την αποδέσμευση παγωμένων ιρανικών κεφαλαίων.
«Δύο από τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των πλευρών δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί: η εκεχειρία στον Λίβανο και η απελευθέρωση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων του Ιράν πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων», ανέφερε σε ανάρτησή του.
Παράλληλα, ο ιρανικός στρατός δήλωσε ότι έχει «το δάχτυλο στη σκανδάλη», επικαλούμενος επανειλημμένες «παραβιάσεις εμπιστοσύνης» από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim News Agency.
Όπως τονίστηκε, η Τεχεράνη δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τον έλεγχο των Στενών του Ορμούζ.
