Latest News

Πέμπτη 16 Απριλίου 2026

ΗΠΑ: Μπλόκο στο Ιράν με εκτενή λίστα προϊόντων που θα κατάσχονται – Πλοία αλλάζουν πορεία

 


Οι Ηνωμένες Πολιτείες κλιμακώνουν την πίεση προς το Ιράν, δημοσιοποιώντας μια εκτενή λίστα αγαθών που χαρακτηρίζονται ως «λαθραία» στο πλαίσιο του ναυτικού αποκλεισμού που.... έχουν επιβάλει.

 Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού, τα συγκεκριμένα προϊόντα μπορούν να κατασχεθούν από εμπορικά πλοία “οπουδήποτε εκτός ουδέτερων υδάτων,” εφόσον προορίζονται για χρήση που θα μπορούσε να ενισχύσει στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Στη λίστα περιλαμβάνονται όχι μόνο προφανώς στρατιωτικά υλικά, όπως όπλα και πυρομαχικά – τα οποία χαρακτηρίζονται ως «απόλυτα λαθραία» – αλλά και πρώτες ύλες όπως πετρέλαιο, σίδηρος, χάλυβας και αλουμίνιο. Τα συγκεκριμένα αγαθά εντάσσονται στην κατηγορία των «υπό όρους λαθραίων», καθώς, όπως υποστηρίζει η Ουάσιγκτον, μπορούν να αξιοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ακόμη και προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως ηλεκτρονικά είδη ή βαριά μηχανήματα, ενδέχεται να κατασχεθούν, εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι προορίζονται για στρατιωτική χρήση.

ΗΠΑ: Το Γενικό Επιτελείο Στρατού βλέπει απτά αποτελέσματα από τον αποκλεισμό ιρανικών λιμένων

Την ίδια στιγμή, ο αποκλεισμός φαίνεται ήδη να έχει απτά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τη United States Central Command (Γενικό Επιτελείο ΗΠΑ) τουλάχιστον 14 πλοία άλλαξαν πορεία τις πρώτες τρεις ημέρες εφαρμογής των μέτρων, κατόπιν εντολών των αμερικανικών δυνάμεων.

Όπως έγινε γνωστό σε ενημέρωση στο Pentagon, περισσότεροι από 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες συμμετέχουν στην επιχείρηση επιβολής του αποκλεισμού στα ιρανικά λιμάνια. Μέχρι στιγμής, δεν έχει χρειαστεί να πραγματοποιηθεί νηοψία, γεγονός που υποδηλώνει ότι η παρουσία των δυνάμεων λειτουργεί αποτρεπτικά.

Η εξέλιξη αυτή εντείνει τις ανησυχίες για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή, καθώς ο συνδυασμός στρατιωτικής πίεσης και οικονομικών περιορισμών αυξάνει τον κίνδυνο ευρύτερης αποσταθεροποίησης.