Latest News

Πέμπτη 2 Απριλίου 2026

ΕΦΕΤ: Καμία εμπλοκή με τη φάρμα-ταράτσα ξεκαθαρίζει ο Φορέας Τροφίμων - Άφαντος ο αρχιτέκτονας «βοσκός»

 
Ανακοίνωση εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), με αφορμή αναφορές και δημόσιες τοποθετήσεις σε μέσα ενημέρωσης που επιχειρούν να συνδέσουν τον Φορέα με το περιστατικό παράνομης εκτροφής ζώων σε ταράτσα κτιρίου... στους Αμπελόκηπους.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «ο ΕΦΕΤ ουδεμία απολύτως εμπλοκή ή αρμοδιότητα έχει στο συγκεκριμένο περιστατικό. Η αναφορά στον Οργανισμό γίνεται αποκλειστικά και μόνο λόγω της στέγασής του στο ίδιο κτίριο. Η διερεύνηση και διαχείριση της υπόθεσης ανήκει αποκλειστικά στις καθ’ ύλην αρμόδιες αρχές, οι οποίες και ενήργησαν στο πλαίσιο των νόμιμων καθηκόντων τους».

«Ο ΕΦΕΤ ασκεί συγκεκριμένες και σαφώς οριοθετημένες αρμοδιότητες στον τομέα του επίσημου ελέγχου τροφίμων και δεν έχει απολύτως καμία σχέση με δραστηριότητες εκτροφής ζώων σε ιδιωτικούς χώρους», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Αμπελόκηποι: Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η ΕΛΑΣ για τον αρχιτέκτονα που είχε μετατρέψει σε μαντρί την ταράτσα πολυκατοικίας.

Το περιστατικό αποκαλύφθηκε ύστερα από καταγγελία, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και ο ΕΦΕΤ, η αρμόδια αρχή για τον έλεγχο τροφίμων.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως ο άνθρωπος αυτός, ο αρχιτέκτονας και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο οποίος έχει κατασκευάσει και αυτό το πολυώροφο κτίριο επί της λεωφόρου Κηφισίας, παραμένει άφαντος.

Η καταγγελία που είχε γίνει το 2014

Τότε, σύμφωνα με τις εν λόγω πληροφορίες είχε πάει πάλι κτηνίατρος και η αστυνομία γιατί υπήρξε πάλι καταγγελία και το υγειονομικό τμήμα της Περιφέρειας Αττικής τότε είχε κάνει μια έκθεση, όπου έλεγε πως οι συνθήκες των ζώων εκεί δεν είναι καλές. Υπήρχε έντονη δυσωδία από ούρα και υπήρχαν πάλι τότε μάλιστα γύρω στις 80 κότες, δεκάδες κατσίκια κτλ.

Πέρα από αυτή την ιδιαίτερη φάρμα και το μποστάνι που είχε, με διάφορα οπωροκηπευτικά, ελιές, συκιές, πορτοκαλιές, διατηρούσε στο υπόγειο του κτιρίου και ιχθυοκαλλιέργειες και συγκεκριμένα δύο τεράστιες δεξαμενές με ψάρια. Πέρα από τον νόμο για την ευζωία των ζώων, για τις συνθήκες δηλαδή, απαγορεύεται βάσει νόμου εδώ και πολλά χρόνια μέσα στον αστικό ιστό να διατηρείς παραγωγικά ζώα. «Απαγορεύεται ρητά από τον νόμο η εκτροφή τέτοιων ζώων».