Σε αυξημένη επιφυλακή καλεί την παγκόσμια ναυσιπλοΐα η εταιρεία ναυτικής ασφάλειας και διαχείρισης κινδύνου Diaplous, μετά τη νέα κλιμάκωση της έντασης στη... Μέση Ανατολή.
Η Diaplous επισημαίνει ότι η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να οδηγήσει σε ταχεία κλιμάκωση εντός των επόμενων 24 έως 72 ωρών, με πιθανές επιπτώσεις στη ναυσιπλοΐα στο Στενό του Ορμούζ, τον Αραβικό Κόλπο, τον Κόλπο του Ομάν, τον Κόλπο του Άντεν και την Ερυθρά Θάλασσα. Μεταξύ των πιθανών κινδύνων περιλαμβάνονται θαλάσσιες παρενοχλήσεις, επιθέσεις εξ αποστάσεως, κατασχέσεις πλοίων ή ακόμη και ναρκοθέτηση σε θαλάσσιες διόδους υψηλής στρατηγικής σημασίας.
Παράλληλα, προειδοποιεί ότι πλοία που θεωρείται ότι συνδέονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ ή συμμάχους τους, καθώς και όσα μεταφέρουν φορτία στρατηγικής σημασίας, ενδέχεται να αποτελέσουν στόχο ελέγχων ή επιθέσεων, ακόμη και μέσω μη κρατικών φορέων ή αντιπροσώπων.
Η εταιρεία δεν αποκλείει επίσης αναζωπύρωση των επιθέσεων των Χούτι κατά της εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα και στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ, με χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) και πυραύλους κατά πλοίων.
Ταυτόχρονα αναμένεται αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας στην θαλάσσια περιοχή, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει δυσκολίες αναγνώρισης και μεγαλύτερο κίνδυνο επικίνδυνων προσεγγίσεων πλοίων ή παρεμβάσεων κοντά σε θαλάσσια «σημεία συμφόρησης» και λιμενικές εισόδους.
Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται και για πιθανές ηλεκτρονικές παρεμβολές στα συστήματα AIS και GNSS, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αξιοπιστία της πλοήγησης και να αυξήσουν τον κίνδυνο σύγκρουσης ή προσάραξης σε θαλάσσιους διαδρόμους υψηλής κυκλοφορίας.
