Latest News

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2026

Έβρος: Σε «κόκκινο συναγερμό» – 112 στο Σουφλί λόγω υπερχείλισης ποταμού (ΒΙΝΤΕΟ)

 


Μήνυμα από το 112 έλαβαν στα κινητά τους οι κάτοικοι στα Λάβαρα Σουφλίου, νωρίς το πρωί της Πέμπτης (25/02), εξαιτίας της υπερχείλισης του Έβρου και της ραγδαίας ανόδου της στάθμης... των υδάτων.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, η νύχτα στις παραποτάμιες περιοχές του Έβρου ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Η στάθμη του ποταμού ξεπέρασε το όριο συναγερμού των 6,40 μέτρων, αγγίζοντας ακόμη και τα 7 μέτρα, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται οριακή.

Έσπασε ανάχωμα – Κλειστοί δρόμοι

Το πρωί της Τρίτης (24/02) σημειώθηκε ρήγμα σε ανάχωμα στην περιοχή του Αμορίου, με αποτέλεσμα τεράστιοι όγκοι νερού να κατακλύσουν τον κάμπο μπροστά από το χωριό.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας συνεδρίασε το τοπικό συντονιστικό όργανο, το οποίο αποφάσισε το κλείσιμο όλων των διελεύσεων από τον κάθετο οδικό άξονα, προκειμένου να αποτραπούν κίνδυνοι για οδηγούς και κατοίκους.

Παράλληλα, οι κάτοικοι που διαμένουν σε σπίτια κατά μήκος του δρόμου ειδοποιήθηκαν να παραμείνουν σε επιφυλακή καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και, εφόσον χρειαστεί, να προμηθευτούν σάκους με άμμο ώστε να θωρακίσουν τις περιουσίες τους.

Στο χωριό Πύθιο, τα νερά έχουν ήδη φτάσει στις αυλές κατοικιών, ενώ στα Λάβαρα σημειώθηκε σπάσιμο φράγματος, επιδεινώνοντας περαιτέρω την εικόνα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι κάτοικοι προσπαθούσαν με σακιά άμμου να δημιουργήσουν πρόχειρα αναχώματα, προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο των υδάτων στα σπίτια τους.

Την ίδια ώρα, οι βουλγαρικές αρχές ενημέρωσαν τις ελληνικές ότι για τις επόμενες 36 ώρες αναμένονται ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες νερού από τη Βουλγαρία, ενώ αυξημένες ροές καταγράφονται και από την Τουρκία.

Η παροχή εκτιμάται πως αγγίζει τα 1.500 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, κυρίως τις νυχτερινές ώρες. Κάτοικοι περιγράφουν έντονο βουητό από τον όγκο των υδάτων που κατεβαίνει από τις δύο γειτονικές χώρες.

Ήδη έχουν πλημμυρίσει περισσότερα από 150.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι η αποστράγγιση θα απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό δημιουργεί σοβαρό πλήγμα στον αγροτικό κόσμο, καθώς καθίσταται αδύνατη η έναρξη των σπορών.

Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι αγωνιούν για το ενδεχόμενο τα νερά να εισχωρήσουν εντός των κατοικιών τους.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι το φαινόμενο δεν σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα, αλλά με τα δεδομένα στις γειτονικές χώρες.

Στη Βουλγαρία έχει προηγηθεί έντονη χιονόπτωση και, με την άνοδο της θερμοκρασίας, αναμένεται σταδιακή τήξη των χιονιών, η οποία θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τον ποταμό με μεγάλες ποσότητες νερού.

Οι εικόνες από την περιοχή είναι ενδεικτικές της κατάστασης: γήπεδα και μπασκέτες έχουν σχεδόν καλυφθεί μέχρι τα δίχτυα από τα νερά, αποτυπώνοντας το μέγεθος της πλημμύρας.