Latest News

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2026

Θρίλερ στρατιωτικής έντασης ΗΠΑ–Ιράν: Σταμάτησε την ύστατη στιγμή και όλα «πάγωσαν»

 


Αναστάτωση και έντονο προβληματισμό προκάλεσαν οι πρόσφατες κινήσεις της Ουάσινγκτον, καθώς τις τελευταίες ώρες κυριάρχησε η αίσθηση ότι βρισκόταν σε εξέλιξη στρατιωτική δράση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, η οποία τελικά... δεν εκδηλώθηκε.

Το αιφνίδιο «πάγωμα» των εξελίξεων άνοιξε κύκλο σεναρίων γύρω από το ενδεχόμενο μια απόφαση να ανακλήθηκε κυριολεκτικά την ύστατη στιγμή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής Bild, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ, με εκτιμήσεις ότι έδωσε εντολή να σταματήσει η επιχείρηση λίγο πριν την υλοποίησή της, ενώ αμερικανικά μαχητικά φέρεται να βρίσκονταν ήδη σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Πέμπτη, διαδοχικές εξελίξεις ενίσχυσαν το σενάριο μιας επικείμενης αμερικανικής στρατιωτικής ενέργειας.

Οι πληροφορίες άρχισαν να πληθαίνουν όταν έγινε γνωστό ότι αμερικανικές δυνάμεις αποσύρθηκαν προληπτικά από σημεία αυξημένης επικινδυνότητας, κίνηση που ερμηνεύτηκε ως μέτρο ασφαλείας ενόψει κλιμάκωσης.

Λίγο αργότερα, στις 22:15 ώρα Ελλάδας, καταγράφηκε πλήρες κλείσιμο του εναέριου χώρου πάνω από το Ιράν, με τα συστήματα παρακολούθησης να δείχνουν μηδενική δραστηριότητα πολιτικών πτήσεων

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς των ΗΠΑ είχαν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, προκειμένου να είναι έτοιμα για δευτερεύοντα πλήγματα.

Ωστόσο, αργά το βράδυ, Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι η διαδικασία αυτή είχε «παγώσει».

Παράλληλα, δίκτυο αναλυτών ανοιχτών πηγών ανέφερε ότι εντόπισε ήχους μαχητικών σε έντεκα σημεία του ιρακινού εναέριου χώρου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν αποτελεί απαραίτητα απόδειξη επικείμενης επίθεσης.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, υποστήριξε ότι διαθέτει ενημέρωση από «ιδιαίτερα σοβαρή και αξιόπιστη πηγή από την άλλη πλευρά», σύμφωνα με την οποία το ιρανικό καθεστώς φέρεται να έχει διακόψει τις εκτελέσεις διαδηλωτών.

«Έχουν σταματήσει και δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για εκτελέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρξε αλλαγή στάσης από την Τεχεράνη.

Οι τοποθετήσεις αυτές ήρθαν λίγο μετά από δημόσια παρέμβαση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Fox News δήλωσε ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν εκτελέσεις δι’ απαγχονισμού «ούτε σήμερα ούτε αύριο».

Η δήλωση του Αραγτσί συνδέθηκε άμεσα με την αναβολή της εκτέλεσης του 26χρονου διαδηλωτή Ερφάν Σολτανί, υπόθεση που είχε προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις.