Με έντονο χειμωνιάτικο σκηνικό κάνει ποδαρικό το 2026, καθώς η Πρωτοχρονιά συνοδεύεται από χαμηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις και παγετό σε αρκετές περιοχές... της χώρας.
Ο ήλιος θα κάνει την εμφάνισή του αλλά το κρύο θα είναι τσουχτερό, κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Η θερμοκρασία έχει σημειώσει αισθητή πτώση από τις τελευταίες ώρες του 2025, με τον καιρό να θυμίζει… Σκανδιναβία. Χιόνια έχουν ήδη καλύψει ορεινές περιοχές, όπως η Πάρνηθα και τμήματα της Εύβοιας, ενώ ασθενείς χιονοπτώσεις καταγράφονται σε ορεινά και ημιορεινά της χώρας.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, στα δυτικά και βόρεια ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες αυξημένες νεφώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τη Χαλκιδική, όπου θα σημειωθούν χιονόνερο και τοπικές χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται τοπικές βροχές, χιονόνερο στα βόρεια και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά, με τα φαινόμενα να υποχωρούν μετά το μεσημέρι, εκτός από την Κρήτη όπου θα επιμείνουν έως το βράδυ.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, φτάνοντας στα πελάγη τα 6 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο τα 7, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα: έως 5-6 βαθμούς στα βόρεια, 7-10 στα ανατολικά ηπειρωτικά και 11-13 βαθμούς στις υπόλοιπες περιοχές, ενώ παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.
Τι δείχνει το Meteo για την Πρωτοχρονιά
Σύμφωνα με το Meteo, τις πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Ιανουαρίου αναμένονται τοπικές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές του Βορείου Αιγαίου, ενώ βροχές και χιόνια στα ορεινά θα επηρεάσουν τα νότια τμήματα. Ο παγετός θα είναι έντονος στα ηπειρωτικά, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν έως και τους -13 βαθμούς σε Μακεδονία και Θράκη.
Στην Αττική ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 1 έως 7 βαθμούς, χαμηλότερη στα βόρεια του νομού. Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια με θερμοκρασίες από -3 έως 4 βαθμούς Κελσίου.
Ωστόσο το κρύο δε θα διαρκέσει για πολύ αφού από την Παρασκευή ξεκινά σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας, με τον υδράργυρο να παίρνει την ανιούσα και να αγγίζει ακόμη και τους 20 βαθμούς Κελσίου μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Ο καιρός την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου
Σύμφωνα με την ΕΜΥ ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τοπικές νεφώσεις που γρήγορα στα δυτικά θα αυξηθούν. Από το μεσημέρι στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στο Ιόνιο θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες δυτικές περιοχές.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου και τη νύχτα στα ορεινά της Στερεάς και πρόσκαιρα στα ορεινά της Πελοποννήσου.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και στα νοτιοανατολικά δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Από το μεσημέρι στο Ιόνιο και βαθμιαία τοπικά στο Αιγαίο θα ενισχυθούν στα 5 με 6 μποφόρ με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της, αλλά νωρίς το πρωί θα σημειωθεί και πάλι παγετός στα ηπειρωτικά.
Θα φτάσει στα βόρεια τους 8 με 10 βαθμούς, στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 11 με 14 και στην υπόλοιπη χώρα τους 15 με 16 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός το Σαββατοκύριακο
Το Σάββατο ο καιρός θα έχει στα δυτικά βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο, τη Θράκη και την ανατολική Πελοπόννησο, όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα δυτικά ηπειρωτικά ορεινά τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6, στα πελάγη 7 και τοπικά στο Αιγαίο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.
Την Κυριακή θα έχουμε αραιές νεφώσεις κατά τόπους και κατά διαστήματα πυκνές. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά, το ανατολικό Αιγαίο και τη Θράκη.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και τοπικά στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Ο καιρός την Δευτέρα 5 Ιανουαρίου
Νεφώσεις με βροχές στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο. Πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα δυτικά.
