Latest News

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2025

Σαφάρι ελέγχων από την Τροχαία: Περισσότερες από 480 κλήσεις για κράνος σε μια εβδομάδα!

 


Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζει η Τροχαία τους ελέγχους και τις ενημερωτικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους», με στόχο τη γενικευμένη συμμόρφωση οδηγών και επιβατών δικύκλων, καθώς και των... χρηστών Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (Ε.Π.Η.Ο.).

Όπως επισημαίνεται, βάσει του Κατευθυντήριου Επιχειρησιακού Σχεδίου Τροχαίας, αστυνομικές δυνάμεις από τις Υπηρεσίες Τροχαίας, τα Αστυνομικά Τμήματα και τις Ο.Ε.Π.Τ.Α. σε όλη τη χώρα διενεργούν εντατικούς και στοχευμένους ελέγχους τόσο σε δίκυκλα οχήματα όσο και σε επιχειρήσεις ενοικίασης δικύκλων. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στους επαγγελματίες διανομείς και στους εργοδότες τους, λόγω της αυξημένης έκθεσής τους στον κίνδυνο.

Στο διάστημα από 22 έως 28 Δεκεμβρίου 2025 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 12.637 έλεγχοι. Από αυτούς προέκυψαν 437 παραβάσεις σε οδηγούς —εκ των οποίων 22 αφορούσαν εργαζόμενους σε υπηρεσίες διανομής— καθώς και 48 παραβάσεις σε επιβάτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., οι περισσότερες παραβάσεις αφορούσαν οδηγούς δικύκλων (380 περιπτώσεις, εκ των οποίων 19 διανομείς), ενώ καταγράφηκαν επίσης 46 παραβάσεις σε επιβάτες δικύκλων και 57 σε οδηγούς Ε.Π.Η.Ο., επιβεβαιώνοντας την ανάγκη συνέχισης και ενίσχυσης των ελέγχων για την οδική ασφάλεια.

Πιο αναλυτικά, ανά περιφέρεια, βεβαιώθηκαν οι παρακάτω παραβάσεις:

· -220- στην Αττική,

· -62- στην Κρήτη,

· -61- στα Ιόνια Νησιά,

· -27- στην Πελοπόννησο,

· -24- στη Δυτική Ελλάδα,

· -21- στο Νότιο Αιγαίο,

· -11- στη Θεσσαλονίκη,

· -17- στη Στερεά Ελλάδα,

· -16- στη Θεσσαλία,

· -11- στο Βόρειο Αιγαίο και

· -10- στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

· -3- στην Ήπειρο και

· -2- στην Κεντρική Μακεδονία.

Επισημαίνεται ότι, με τη θέσπιση του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 5209/2025), η Πολιτεία δίνει σαφές μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι στη μη χρήση κράνους, μέσω της αυστηροποίησης των ποινών, ως εξής:

· -350- ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για -30- ημέρες για τον οδηγό δικύκλων (Οι ίδιες κυρώσεις ισχύουν και για τον οδηγό που δεν μεριμνά για την ασφάλεια του επιβάτη).

· -350- ευρώ πρόστιμο για τον επιβάτη δικύκλων.

· -30- ευρώ πρόστιμο για τον οδηγό Ε.Π.Η.Ο.

Υπενθυμίζεται ότι, στις περιπτώσεις υποτροπής, οι ποινές αυξάνονται σημαντικά.

Η εκστρατεία δεν αποσκοπεί στην επιβολή κυρώσεων, αλλά στην αλλαγή της αντίληψης των οδηγών και επιβατών σχετικά με την υποχρεωτική χρήση πιστοποιημένου κράνους, ως στοιχειώδους μέτρου προστασίας της ζωής.

Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να βρίσκεται καθημερινά στους δρόμους, με ισχυρή παρουσία και συνέπεια, προκειμένου να διασφαλίσει την καθολική εφαρμογή της υποχρεωτικής χρήσης κράνους και να εδραιωθεί μια πιο υπεύθυνη οδηγική συμπεριφορά.

Το κράνος δεν είναι απλώς αξεσουάρ – είναι ευθύνη που σώζει ζωές.