Latest News

Κυριακή 4 Μαΐου 2025

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Συμβολικός αποκλεισμός της οδού Κλεισόβης από κατοίκους


Συμβολικό αποκλεισμό της οδού Κλεισόβης, πραγματοποίησαν κάτοικοι  του Χατζηκυριακείου και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά... χθες το πρωί στέλνοντας σαφές μήνυμα ενάντια στα κυκλοφοριακά και πολεοδομικά σχέδια της δημοτικής αρχής που μετατρέπουν τη γειτονιά τους σε πέρασμα για τα τουριστικά οφέλη της κρουαζιέρας. 

 Ο αποκλεισμός συνοδεύτηκε από συνθήματα, πανό, ενημερωτικά φυλλάδια προς διερχόμενους οδηγούς και κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση κατοίκων τη Δευτέρα 5 Μαΐου στις 7 μ.μ. στο Λιοντάρι.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως η οδός Κλεισόβης, ήδη επιβαρυμένη, πρόκειται να δέχεται καθημερινά πάνω από 2.000 επιπλέον οχήματα λόγω της κυκλοφοριακής μελέτης της Cosco που εξυπηρετεί τις ανάγκες του λιμανιού και των κρουαζιερόπλοιων. Την ίδια στιγμή, οι δρόμοι της περιοχής στενεύουν, μποτιλιάρονται, αντιδρομούνται η ατμοσφαιρική ρύπανση και ηχορύπανση πολλαπλασιάζονται και γίνονται επικίνδυνοι για πεζούς, παιδιά και κατοίκους.

Το μήνυμα των κατοίκων είναι ξεκάθαρο: η Κλεισόβης είναι μόνο η αρχή. Σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν εγκριθεί και προωθούνται, σειρά έχουν όλοι οι βασικοί δρόμοι της περιοχής: η Λεωφόρος Χατζηκυριακού, η Μαρία Χατζηκυριακού, η Σαχτούρη, η Θεοτόκη και η Χαρ. Τρικούπη, η Φιλελλήνων . Όλοι πρόκειται να δεχθούν κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που θα μετατρέψουν τις ήσυχες γειτονιές σε διαδρόμους εξυπηρέτησης της τουριστικής κίνησης.

Επιπλέον, σχεδιάζεται η Ακτή Ξαβερίου να αποδοθεί αποκλειστικά στα πούλμαν και λεωφορεία , στερώντας έναν ακόμα ζωτικό χώρο από τους πολίτες και καθιστώντας σαφές πως η εξυπηρέτηση της τουριστικής βιομηχανίας προηγείται των αναγκών των κατοίκων.

Οι διοργανωτές καλούν τη δημοτική αρχή να σταματήσει κάθε σχέδιο που αγνοεί την καθημερινότητα και την ασφάλεια των πολιτών, και απαιτούν άμεση περιβαλλοντική μελέτη για τις επιπτώσεις των κυκλοφοριακών παρεμβάσεων και της κρουαζιέρας στο Χατζηκυριάκειο και την Πειραϊκή.