Για «πολική εισβολή» τις επόμενες ημέρες με χιόνια ακόμη και στον νομό Αττική και θερμοκρασίες στα βόρεια της χώρας, που θα φτάσουν τους -14 βαθμούς Κελσίου...έκανε λόγο την Κυριακή (15/2) ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης.
Συγκεκριμένα, σε μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης έγραψε: «Από την Τρίτη (17/2) και για αρκετές ημέρες μετά (τουλάχιστον μία εβδομάδα και βλέπουμε), αναμένουμε αλλαγή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας όπου πλέον ο καιρός θα μας έρχεται από τα βόρεια βορειοανατολικά τμήματα με τις πολικές αέριες μάζες να κατακλύζουν την περιοχή μας και όχι μόνο. Επικράτηση εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών όπου ως προς τις ελάχιστες θερμοκρασιακές τιμές ενδέχεται να δούμε τιμές ακόμη και κοντά στους -12 με -14 βαθμούς Κελσίου με έμφαση τα υπερβόρεια, βορειοδυτικά, βορειοανατολικά ηπειρωτικά τμήματα όπου θα επικρατήσουν και πολλές ώρες ανέφελου ουράνιου θόλου. Πολύ πιθανό να παρατηρηθεί το φαινόμενο του ολικού παγετού (θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν όλο το 24ωρο). Μεγάλα προβλήματα είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν οι αγρότες μας, γι' αυτό και θα πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα».
Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Η κίνηση του πολικού αέρα προς την περιοχή μας θα δημιουργήσει κακοκαιρία που θα προκαλέσει φαινόμενα πιθανόν έντονα το διήμερο Τετάρτη (19/2) – Πέμπτη (20/2). Περιοχές που θα επηρεαστούν από αυτή την επιδείνωση. θα είναι γεωγραφικά διαμερίσματα που βρίσκονται ανατολικότερα της οροσειράς της Πίνδου. Πολύ αυξημένες οι πιθανότητες για πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε ημιπεδινές - πεδινές περιοχές. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνεται και ο νομός Αττικής. Η βαροβαθμίδα (διαφορά πίεσης) που θα δημιουργηθεί εξαιτίας της βίαιης σύγκρουσης του πολικού αέρα με θερμότερες αέριες μάζες θα προκαλέσει πολύ ισχυρούς και τοπικά θυελλώδεις βοριάδες προς την πλευρά του Αιγαίου. Η νότια Κρήτη επηρεάζεται σημαντικά από αυτή την ροή αέρα όπου εκεί ο άνεμος γίνεται καταβάτης και ενισχύεται περισσότερο. Μέσα στην Παρασκευή (21/2) αναμένουμε περιορισμό των φαινομένων, παρόλα αυτά προς τα ανατολικά προσήνεμα και λόγω ενεργοποίησης του Αιγαίου θα επιμείνουν έστω και με μικρότερες εντάσεις».
Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη
«Νεότερα στοιχεία για την πολική εισβολή: Έχοντας πλέον πλησιάσει ικανοποιητικά στις ημερομηνίες όπου αναμένουμε την εισβολή πολικών αερίων μαζών στη χώρα μας, αρχίζει και διαμορφώνεται μια σχετικά σταθερή κατάσταση η οποία μας βοηθά να βγάλουμε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα σε ό,τι αφορά στις καιρικές συνθήκες που αναμένεται να διαμορφωθούν στην περιοχή μας.
Πλέον, εκτός από το παγκόσμιο προγνωστικό μας σύστημα "ΗΡΑΚΛΗΣ" το οποίο και σημείωσε μια τεράστια επιτυχία προγνωστικά όπου 10 και πλέον ημέρες πριν μας έδωσε την τάση για την πολική εισβολή που αναμένουμε, στο "παιχνίδι" της πρόγνωσης αρχίζει και μπαίνει και το περιοχικό μας προγνωστικό σύστημα "ΘΗΣΕΑΣ" το οποίο, από εδώ και πέρα, έχει τον πρώτο λόγο όπου λόγω και της υψηλότερης ανάλυσής του θα μας καθοδηγήσει με περισσότερη λεπτομέρεια κοιτώντας με καλύτερη ορατότητα στον κοντινό προγνωστικό ορίζοντα (μέχρι 5 ημέρες πρόγνωσης).
