Latest News

Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Στα ύψη η τιμή του καφέ: Στα 3 ευρώ ο φρέντο με τις νέες ανατιμήσεις

 Το αγαπημένο μας καφεδάκι έχει μετατραπεί σε ένα είδος πολυτέλειας με τις τιμές να συνεχίζουν να… απογειώνονται λόγω των ανατιμήσεων από το 2022. Ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από αυτή την αύξηση...

Η μειωμένη ποσότητα σοδειάς καφέ Robusta στο Βιετνάμ λόγω της λειψυδρίας και η αύξηση του κόστους μεταφοράς λόγω των επιθέσεων στη Διώρυγα του Σουέζ από τους Χούθι είναι μερικοί από τους λόγους που συνέβαλαν στις τιμές που δεν λένε να πέσουν.

Αυτή η αύξηση στο κόστος του καφέ Robusta επηρέασε επίσης την τιμή του καφέ Arabica.

Μας… βγήκε ο καφές από τη μύτη!

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι τιμές του καφέ αναμένεται να αυξηθούν από 10% έως 20%. Αυτή η αύξηση των τιμών θα επηρεάσει τις τιμές του καφέ στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα εστίασης, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ίδιο ρεπορτάζ.

Τώρα, ο καφές στο χέρι έχει μετατραπεί σε ένα ακόμα πιο πολυτελές προϊόν.

Οι νέες τιμές του καφέ:

Γαλλικός: 1,80€ – 2,30€
Στιγμιαίος Καφές (Φραπέ, νες): 1,70€ – 2€
Ελληνικός: 1,80€ – 2,20€
Φρέντο εσπρέσο: 2 – 2,20€ 2,40 – 2,60€
Φρέντο καπουτσίνο: 2,20 – 2,40€ 2,60 – 2,90€
Καπουτσίνο (διπλό): 2,20 – 2,40€ 2,60 – 2,90€

Ακόμα πιο ακριβός ο ήδη… πανάκριβος καφές

Τους επόμενους δύο μήνες θα σημειωθούν σημαντικές ανατιμήσεις, καθώς οι επαγγελματίες του κλάδου επισημαίνουν πως δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς.

Τον Ιανουάριο του 2024 η τιμή για την γνωστή ποικιλία καφέ Robusta ανερχόταν στα 2.689 δολάρια ο τόνος, ενώ τον Μάιο του ’24 η αύξηση υπολογίζεται στο 50% και αγγίζει τα 4.500 δολάρια ο τόνος.

Την ανιούσα αναμένεται να πάρουν οι τιμές και στα σούπερ μάρκετ αλλά και στις καφετέριες, με αποτέλεσμα από 2,30 περίπου που πληρώνουμε σήμερα έναν εσπρέσο σε ένα μαγαζί, να δίνουμε ακόμα και 3 ευρώ το επόμενο διάστημα.

Επιβεβαιώνει τις νέες ανατιμήσεις ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης καφέ

Για το θέμα είχε μιλήσει πρόσφατα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης καφέ, Αναστάσιος Γιαγκόγλου.

Ο ίδιος είχε επισημάνει πως «οι ανοδικές τάσεις στην τιμή του καφέ άρχισαν λόγω της λειψυδρίας του Βιετνάμ, της δεύτερης παραγωγού χώρας σε καφέ στον κόσμο όπου καλλιεργεί και εξάγει την ποικιλία Robusta.

Μέχρι στιγμής η ποικιλία αυτή κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 50%. Οπότε καταλαβαίνετε ότι αυτό έχει συμπαρασύρει και την τιμή της arabica».

«Το σίγουρο είναι ότι εάν θα συνεχιστεί αυτή τη κατάσταση εκ των πραγμάτων μετά το Πάσχα θα προβούμε και εμείς σε ανατιμήσεις», είχε προειδοποιήσει ο κ. Γιαγκόγλου.