Latest News

Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Ο Έλληνας «Πάμπλο» της συμμορίας με τα 210 κιλά κοκαΐνης σε κοντέινερ με γαρίδες (ΒΙΝΤΕΟ- ΕΙΚΟΝΕΣ)


Πρόσωπα με «βαρύ παρελθόν» και πλούσια εγκληματική δράση κρύβονταν πίσω από την εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε με την επιχείρηση στο λιμάνι Πειραιά και την κατάσχεση 210 κιλών κοκαΐνης, το οποίο εντοπίστηκαν μέσα σε κοντέινερ με... γαρίδες.

 Αν και ως αρχηγός της οργάνωσης έχει ταυτοποιηθεί ένας 48χρονος Αλβανός, τα βλέμματα έχει τραβήξει ένα άλλο μέλος της συμμορίας, ο 64χρονος Έλληνας Ι.Β.

Πρόκειται για τον επονομαζόμενο και «Pablo» (Πάμπλο), η «φήμη» του οποίου φτάνει μέχρι τις ΗΠΑ και την Κολομβία.

Ο «Pablo», σύμφωνα με τις πληροφορίες ήταν επιφορτισμένος με την επικοινωνία με τα έτερα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης η έδρα των οποίων ήταν στο εξωτερικό. Μέσω αυτού γινόταν ο συντονισμός της προμήθειας και η χρηματοδότηση για τη διακίνηση των ναρκωτικών. Ήταν ο «σύνδεσμος» της εγκληματικής οργάνωσης με τα καρτέλ ναρκωτικών της Λατινικής Αμερικής.

Ο «Pablo» έχει ένα πλούσιο «βιογραφικό» στο χώρο των καρτέλ ναρκωτικών και όχι μόνο. Τον Αύγουστο του 2012 είχε συλληφθεί στον Παναμά με την κατηγορία της υποστήριξης «ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης». Είχε πέσει στην «παγίδα» της αμερικανικής υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) και συγκεκριμένα ενός μυστικού πράκτορά της, ο οποίος εμφανιζόταν ως συνεργάτης της FARC, των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC).

Ο πράκτορας είχε προσεγγίσει τον Pablo, ο οποίος προσφέρθηκε να παράσχει βαρύ οπλισμό στην κολομβιανή οργάνωση και συγκεκριμένα τουφέκια εφόδου, εκτοξευτές ρουκετών, ακόμη και πυραύλους εδάφους – αέρος, καθώς και πυρομαχικά με αντάλλαγμα κοκαΐνη και μετρητά.

Φαίνεται μάλιστα πως κατάφερε να κανονίσει τη «δουλειά», καθώς ήταν έτοιμος να παραδώσει τους τρεις πρώτους εκτοξευτές ρουκετοβόλων χειροβομβίδων και πυρομαχικών στον πράκτορα της DEA τον Ιούλιο του 2012. Είχε επίσης καταβάλει στον πράκτορα 8.500 ευρώ για να κάνει μια αποστολή κοκαΐνης στην Ισπανία για λογαριασμό του και προσφέρθηκε να πουλήσει 200 χειροβομβίδες στον πράκτορα για ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικών.

Το 2014 o Pablo εκδόθηκε στις ΗΠΑ έχοντας δηλώσει ένοχος ενώπιον της περιφερειακής δικαστού των ΗΠΑ Δεκέμβριο του 2013 για απόπειρα παροχής υλικής υποστήριξης στις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC). Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή κάθειρξης δέκα ετών τον Σεπτέμβριο του 2014. Ακριβώς μια δεκαετία αργότερα, ο Pablo συνελήφθη ξανά αυτή τη φορά στο λιμάνι του Πειραιά.

Η σύλληψη στον Πειραιά

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης μέσω του λιμανιού του Πειραιά, τα στελέχη της Δίωξης Ναρκωτικών, σε συνεργασία με την αμερικανική υπηρεσία DEA, το Γ’ Τελωνείο Πειραιά και το ΣΔΟΕ. Τα ναρκωτικά είχαν φύγει από τη Λατινική Αμερική και τελικός προορισμός ήταν η Αλβανία. Από εκεί θα διοχετεύονταν σε όλη την Ευρώπη.

Κατά την επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, εντοπίστηκαν 210 κιλά κοκαΐνης, κρυμμένα σε κοντέινερ με γαρίδες.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά 4 άτομα. Ως αρχηγός της οργάνωσης ταυτοποιήθηκε ένας 48χρονος Αλβανός, για τον οποίο εκκρεμούσε απόφαση κάθειρξης 20 ετών καθώς το 2017 είχε κατηγορηθεί ως υπεύθυνος εγκατάστασης και λειτουργίας εργαστηρίου παραγωγής συνθετικών ναρκωτικών δισκίων, όπου είχαν βρεθεί και κατασχεθεί 634.000 δισκία CAPTAGON.

Οι υπόλοιποι συλληφθέντες - πλήν του Pablo και του 48χρονου αρχηγού, είναι ένας 36χρονος που εκτός των άλλων είχε αναλάβει τη στρατολόγηση νέων μελών και ένας 54χρονος, επιφορτισμένος με την επιχειρησιακή κάλυψη και προστασία του 48χρονου, λαμβάνοντας κατάλληλα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί η σύλληψή του.

Οι κατηγορίες που βαραίνουν τους τέσσερις συλληφθέντες είναι: διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, συγκρότηση-ένταξη εγκληματικής οργάνωσης, διακίνηση ναρκωτικών με όφελος άνω των 75.000€ στα πλαίσια εγκληματικής οργάνωσης, παράνομη κατοχή όπλου και πυρομαχικά, παράνομη είσοδο στη χώρα, προμήθεια ναρκωτικών για ιδία χρήση.

Στην ανακοίνωση της Αστυνομίας γίνεται λόγος για εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή και διακίνηση κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική. Τα έσοδα από τις δραστηριότητές τους φέρεται να ξεπερνούν τα 5.000.000 Ευρώ.

23052024-narkwt-3_f6d37.webp

23052024-narkwt-2-1-scaled_7319b.webp

23052024-narkwt-1-1-scaled_b73d5.webp


Ποινική δίωξη ασκήθηκε στους συλληφθέντες για τα 210 κιλά κοκαΐνης που κατάσχεσαν οι αστυνομικοί της δίωξης ναρκωτικών στο λιμάνι του Πειραιά μέσα σε κοντέινερ με γαρίδες.

Η δίωξη έγινε με τις κατηγορίες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, συγκρότηση-ένταξη εγκληματικής οργάνωσης, διακίνηση ναρκωτικών με όφελος άνω των 75.000€ στα πλαίσια εγκληματικής οργάνωσης, παράνομη κατοχή όπλου και πυρομαχικά, παράνομη είσοδο στη χώρα, προμήθεια ναρκωτικών για ιδία χρήση.

Οι έρευνες συνεχίζονται για να διακριβωθεί όλο το εύρος των παράνομων δραστηριοτήτων της εγκληματικής οργάνωσης και τυχόν διασυνδέσεων αυτής με άλλα ομοειδή δίκτυα, καθώς και η ταυτοποίηση έτερων μελών της.