Latest News

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Δολοφονία Λυγγερίδη: Ο «Κοντός», ο Shark, ο «Κοκός» και ο «Ρουμάνος» - Αυτοί ήταν οι ηθικοί αυτουργοί

 Πέντε πρόσωπα μεταξύ των δεκάδων συλληφθέντων φέρεται να είναι οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονικής επίθεσης κατά του αστυνομικού, Γιώργου Λυγγερίδη... στου Ρέντη.

Κατηγορούνται για την οργάνωση των επιθέσεων στου Ρέντη και για ηθική αυτουργία και συναυτουργία στη δολοφονία του 31χρονου αστυνομικού, όπως επίσης και για εγκληματική οργάνωση που ως περιφερόμενος στρατός συμμετείχε σε τουλάχιστον 10 περιστατικά βίας σε αθλητικούς χώρους.


Ο οργανωτής των επιθέσεων

ADVERTISEMENT

Ως βασικός οργανωτής των επιθέσεων σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων φέρεται να είναι ένας 40χρονος, γνωστός ως Ιωσήφ ή «κοντός», επικεφαλής θύρας οργανωμένων. Η επίθεση μάλιστα στο κλειστό γυμναστήριο Μελίνα Μερκούρη στου Ρέντη απ’ ότι φαίνεται ήταν προγραμματισμένα αντίποινα για όσα είχαν συμβεί στον Βόλο 3 ημέρες πριν. Ανέφεραν χαρακτηριστικά «πάμε να τους καθαρίσουμε», «να τους τελειώσουμε». Αυτό ήταν το σύνθημα που έλεγε ο αρχηγός, εννοώντας τους αστυνομικούς, που θα βρίσκονταν στου Ρέντη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο «Κοντός» τη στιγμή της σύλληψης το βράδυ της Κυριακής σε καφετέρια στα Γιάννενα, είχε στις τσέπες του 5.000 ευρώ και 4 κινητά τηλέφωνα με τους αστυνομικούς να εικάζουν πως θα επιδίωκε να διαφύγει στο εξωτερικό.

Ο «αποθηκάριος»

Ο δεύτερος πρωταγωνιστής, είναι ο 27χρονος Όμλε, μάνατζερ γνωστού τράπερ, σεσημασμένος ηγέτης συνδέσμου στο Ίλιον. Σε τουλάχιστον 4 δικογραφίες ήταν κατηγορούμενος. Είναι αυτός που διαβίβασε τις εντολές της επίθεσης και έφερε ενισχύσεις. Μάλιστα, ήταν και ένας από τους «κλειδοκράτορες» της αποθήκης από την οποία φέρεται να μετέφερε οπλισμό και ναυτικές φωτοβολίδες και φέρεται να ήταν αυτός που έδωσε τη μοιραία φωτοβολίδα στον 18χρονο που ομολόγησε πως χτύπησε τον άτυχο αστυνομικό.

Ο «Ρουμάνος», ο Shark και ο «Κοκός»

Υπάρχει επίσης ένας 36χρονος με το προσωνύμιο “Ρουμάνος”. Μάλιστα ήταν ανάμεσα στους συλληφθέντες από τη συμπλοκή που συνέβη τον Απρίλιο στο στάδιο Καραϊσκάκης στο πλαίσιο μια εσωτερικής διαμάχης ανάμεσα στους οπαδούς του Ολυμπιακού.

Παράλληλα, υπάρχουν και δύο 31χρονοι γνωστοί με τα παρατσούκλια, “Shark” που σημαίνει καρχαρίας, γνωστός συνδεσμίτης του Ολυμπιακού και “Koκός”. Ο τελευταίος είχε συλληφθεί το 2013 για 4 ρατσιστικές επιθέσεις ως μέλος της Χρυσής Αυγής.μεταξύ των οποίων σε ένα κουρείο ανθρώπου πακιστανικής καταγωγής στην Μεταμόρφωση. Στην κατοχή του βρέθηκε και ένα πιστόλι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είκοσι ακόμα συλληφθέντες αποτελούσαν τον βασικό εκτελεστικό πυρήνα για την εκδήλωση επεισοδίων και επιθέσεων, ενώ ακόμη 40 ήταν οι συνεργαζόμενοι με έκτακτες συμμετοχές προκειμένου να δώσουν μια «αριθμητική υπεροπλία» στο σχέδιο των ενεργιών

Στο πλαίσιο των κατ’ οίκον ερευνών, τα ευρήματα που κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων ήταν 2 πιστόλια, το ένα στην κατοχή του «Κοκού», ναυτικές φωτοβολίδες, μαχαίρια, πτυσσόμενα γκλοπ καθώς και ναρκωτικά.

Σημειώνεται πως σε μία περίπτωση σύλληψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα ο δράστης χτύπησε με πτυσσόμενο γκλοπ τον αστυνομικό ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Όταν ρωτήθηκε από τους αστυνομικούς γιατί το έκανε είπε ότι «νόμιζα ότι ήσασταν κλέφτες».

Πώς η ΕΛΑΣ έφτασε στους δράστες

Αμέσως μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του Γιώργου Λυγγερίδη, οι αστυνομικοί αποφάσισαν να κάνουν μια πολύμηνη έρευνα για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης. Η έρευνα αυτή ολοκληρώθηκε σήμερα και αποδίδει στους κατηγορούμενους εμπλοκή σε 14 υποθέσεις αθλητικής βίας.

Ρόλο – κλειδί φαίνεται να έπαιξε ένα βίντεο υψηλής ευκρίνειας που τράβηξε ένας από τους οργανωμένους οπαδούς του Ολυμπιακού στο γήπεδο προκειμένου αυτό να «ανέβει» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μέχρι στιγμής παραμένει αδιευκρίνιστο πως έφτασε στα χέρια της αστυνομίας.

Το βίντεο απεικονίζει όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που έγιναν έως ότου φύγουν από τις κερκίδες και βγουν έξω για να συγκρουστούν με τους αστυνομικούς.

Επίσης, έγινε μια σειρά από άρσεις απορρήτου. Ποιος τηλεφώνησε σε ποιον τις κρίσιμες ώρες που ακολούθησαν τον τραυματισμού του 31χρονου αστυνομικού.

Επιπλέον, ρόλο – κλειδί έπαιξαν και τα πειστήρια που περισυνελέγησαν από το σημείο των επεισοδίων, υπήρξε η αντιπαραβολή τους με τα 400 άτομα που είχαν προσαχθεί αμέσως μετά τα επεισόδια.

Αναλυτικά οι υποθέσεις με τις οποίες συνδέονται τα εμπλεκόμενα πρόσωπα είναι οι εξής:

Δεκέμβριος 2023 Πανθεσσαλικό: Επεισόδια στο Βόλος-Ολυμπιακός

Μάρτιος 2019 Ίλιον: Τραυματισμός με μαχαίρι γυναίκας οπαδού Παναθηναϊκού

Απρίλιος 2019 Διόδια Τραγάνας: Επίθεση με μαχαίρια σε οπαδούς ΑΕΚ

Δεκέμβριος 2021 Γήπεδο Καραϊσκάκης: Επεισόδια με ΜΑΤ

Δεκέμβριος 2022 Νέο Φάληρο: Επεισόδια και εμπρησμοί αυτοκινήτων

Δεκέμβριος 2022 Ζωσιμάδες: Επεισόδια στο ΠΑΣ Γιάννινα -Ολυμπιακός

Απρίλιος 2023 Γήπεδο Καραϊσκάκης: Επίθεση σε πούλμαν ΑΕΚ

Ιούλιος 2023 Λεωφόρος Μαραθώνος: Τραυματισμός με μαχαίρι οπαδού Παναθηναϊκού

Απρίλιος 2024 Γήπεδο Καραϊσκάκης: Επεισόδια μεταξύ οπαδών Ολυμπιακού

Δολοφονία Λυγγερίδη: 60 οι συλλήψεις μέχρι στιγμής – Στοιχεία για εγκληματική οργάνωση αποτελούμενη από 158 μέλη – Οι ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ

«Τους τελευταίους 4 μήνες η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, διεξήγαγε υπό άκρα μυστικότητα εκτεταμένη έρευνα για την πλήρη διαλεύκανση της  εγκληματικής επίθεσης χούλιγκαν στην περιοχή του Ρέντη, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του αστυνομικού της ΥΑΤ Γεώργιου Λυγγερίδη», δήλωσε ο Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως για την εξιχνίαση αυτής της δολοφονικής επίθεσης, από την πρώτη στιγμή, είχαν πραγματοποιηθεί πάνω από 400 προσαγωγές, ώστε να μην χαθεί κανένα πειστήριο, ενώ ένα άτομο είχε συλληφθεί και οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.

Στη συνέχεια, τόνισε: «η δικογραφία που συντάχθηκε περιελάμβανε μαρτυρίες, βίντεο και άλλα ευρήματα που κατέδειξαν την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης πίσω από την επίθεση, ενώ επιβεβαίωναν συσχέτιση της αθλητικής βίας με το οργανωμένο έγκλημα.

Ειδικότερα, προέκυψαν στοιχεία για εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από 158 μέλη, τα οποία, τουλάχιστον από το 2019, τελούσαν κακουργηματικές και πλημμεληματικές αξιόποινες πράξεις και δρούσαν κυρίως σε Αττική, Βόλο και Ιωάννινα.

Για την αποδόμηση της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης, από πρώτες πρωινές ώρες σήμερα διεξήχθη, στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης, ευρεία αστυνομική επιχείρηση, με τη συνδρομή της Ε.Κ.Α.Μ. και αστυνομικών σκύλων, με αποτέλεσμα τη σύλληψη, μέχρι στιγμής 60 ατόμων.

Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί 58 έρευνες σε οικίες και 15 σε οχήματα και έχουν κατασχεθεί πλήθος πειστηρίων όπως πιστόλια, ξύλινα ρόπαλα, μαχαίρια, ναρκωτικά, ρουχισμός, ψηφιακά μέσα και άλλα.

Η δέσμευσή μας για την καταπολέμηση της αθλητικής βίας και συνολικά της ανομίας είναι απόλυτη. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με σχέδιο και αποφασιστικότητα για την ασφάλεια των πολιτών και την ειρηνική συνύπαρξη στην κοινωνία μας».


Χρυσοχοΐδης: Θα αποδοθεί δικαιοσύνη για τον Λυγγερίδη

Σε νέες δηλώσεις για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη προχώρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη , Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Αναλυτικά μιλώντας στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Αυτός ο θρήνος, μετά το θάνατο του Γιώργου Λυγγερίδη, πρέπει να μετατραπεί σε μια πράξη τόσο για εκείνον που «έφυγε», όσο και για εκείνους που μένουν πίσω. Οφείλουμε να επανεξετάσουμε όλο το νομικό καθεστώς γύρω από την προστασία των θυμάτων της βίας και της τρομοκρατίας.

Για όσους φεύγουν με αυτό τον άδικο τρόπο, υπάρχει η απόδοση της δικαιοσύνης, έτσι όπως προβλέπει η Δημοκρατία και το Σύνταγμά μας. Ο Γιώργος, θα είναι κάθε μέρα μαζί μας, για να μας θυμίζει πόσο πολύτιμη είναι η ανθρώπινη ζωή και πόσο απεχθής, δολοφονική και καταστροφική είναι η βία για κάθε κοινωνία.

Για όσους μένουν, τους γονείς του Γιώργου, τους γονείς κάθε θύματος, θέλω να τονίσω πως δεν θα μείνουν μόνοι. Η Ελληνική Αστυνομία, αλλά και όλη η Ελλάδα θα είμαστε δίπλα σας, ούτως ώστε κάθε μέρα να μπορούμε να παλέψουμε, να αγωνιστούμε και να δώσουμε τη μάχη όχι μόνο ως κοινωνία, αλλά και ως Αστυνομία, να καταπολεμήσουμε το έγκλημα.»

Δολοφονία Λυγγερίδη στου Ρέντη: Λύγισε ο πατέρας του αστυνομικού στο άκουσμα των συλλήψεων – «Να δικαιωθεί η μνήμη του» [βίντεο]

Συγκινημένος έπεσε στην αγκαλιά των συναδέλφων του παιδιού του, στο άκουσμα των συλλήψεων, ο πατέρας του υπαρχιφύλακα Γιώργου Λυγγερίδη.

Ο άτυχος αστυνομικός δολοφονήθηκε από φωτοβολίδα στο πόδι στα τέλη Δεκεμβρίου, στη διάρκεια επεισοδίων στο κλειστό γήπεδο του Ρέντη, σε αγώνα βόλεϊ μεταξύ Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού. Ο πατέρας του αστυνομικού βρισκόταν σε εκδήλωση για την οπαδική βία όταν έμαθε τα νέα με τις εξελίξεις στην υπόθεση του γιου του.

Δολοφονία Λυγγερίδη στου Ρέντη: «Πρέπει να δικαιωθεί η μνήμη του παιδιού μου»

«Περιμένουμε την δικαιοσύνη να πράξει αυτό που πρέπει. Σήμερα ξεκινήσανε, απ΄ ότι μάθαμε. Πρέπει να δικαιωθεί η μνήμη του παιδιού μου. Ο ήρωας. Ο γιος μου. Για όλη την Ελλάδα, για όλη την αστυνομία. Είναι η καινούρια μου οικογένεια, όλα τα παιδιά μου εδώ μέσα είναι ο γιος μου. Όλους τους αγκάλιασα έναν – έναν. Αυτοί μου δίνουν κουράγιο, αυτοί με κρατάνε όρθιο», δήλωσε στην κάμερα του OPEN με δάκρυα στα μάτια ο κ. Αθανάσιος Λυγγερίδης, αναφερόμενος στη διμοιρία του γιου του.


Δολοφονία Λυγγερίδη στου Ρέντη: «Γιώργο θα είσαι κάθε μέρα μαζί μας»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ήταν επίσης παρών στην εκδήλωση και διαβεβαίωσε την οικογένεια πως δεν θα είναι μόνοι τους και πως «ο Γιώργος συμβολίζει πόσο απεχθής είναι η βία σε κάθε κοινωνία».

«Γιώργο, θα είσαι κάθε μέρα μαζί μας για να μας θυμίζεις πόσο πολύτιμη είναι η ανθρώπινη ζωή, για να μας θυμίζεις την αγάπη που έχουν οι γονείς σου σε σένα και οι συνάδελφοί σου, αλλά και να μας θυμίζεις ταυτόχρονα πόσο απεχθής, δολοφονική και καταστροφική είναι για κάθε κοινωνία η βία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν και ηθικοί αυτουργοί»

«Λέμε ποτέ να μην υπάρξει ένα νέο παιδί ακόμα στον βωμό της αθλητικής βίας και της βίας. Δυστυχώς, με τον Γιώργο συνέβη αυτό. Ένα ακόμα παιδί που χάνεται από μια δολοφονική ενέργεια ενός χούλιγκαν. Υπάρχουν και ηθικοί αυτουργοί, με χαροποιούν σήμερα αυτά που ακούμε από την Ελληνική Αστυνομία», δήλωσε με τη σειρά του ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.