Latest News

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Έγκλημα στα Τέμπη: Δικαστική ανατροπή, η εισαγγελία Εφετών Λάρισας έκανε δεκτή τη μήνυση συγγενούς θύματος

Νέα τροπή φαίνεται ότι παίρνει η δικαστική διερεύνηση της τραγωδίας στα Τέμπη,  καθώς η εισαγγελέας Εφετών Λάρισας αποφάσισε να κάνει δεκτή την προσφυγή του Π. Ασλανίδη -πατέρα ενός εκ των θυμάτων του αδιανόητου δυστυχήματος– κατά της απορριπτικής απόφασης της... Εισαγγελέα πρωτοδικών.

Παράλληλα, διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την αντιεισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας για παράβαση καθήκοντος ή υπόθαλψης εγκληματία.

Οι εξελίξεις αυτές προέκυψαν μετά την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Γ. Αδειλίνη προς την Διευθύνουσα της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, μέσω της οποία ζητούν την διερεύνηση «τυχόν πειθαρχικής ευθύνης της Εισαγγελέως Πρωτοδικών, η οποία εξέδωσε απορριπτική επί της ουσίας διάταξη για καταγγελθέντες Υπουργούς, ως εμπλεκομένους στην Υπόθεση των Τεμπών, κατά παράβαση του άρθρου 86 του Συντάγματος και του Νόμου 3126/2003, άρθρο 4 § 4 περί ποινικής ευθύνης Υπουργών».

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας Πρωτοδικών εξέδωσε απορριπτική επί της ουσίας διάταξη για καταγγελθέντες υφυπουργούς, ως εμπλεκομένους στην υπόθεση της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών. Η υπόθεση αφορά την εμπλοκή των δύο υφυπουργών στην πιθανή αλλοίωση του χώρου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Η εισαγγελέας, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών όφειλε να αποστείλει αμελλητί το φάκελο στην Βουλή, εφόσον συνάντησε πολιτικά πρόσωπα.

Έρευνα και για το μπάζωμα

Εν τω μεταξύ, η αντιεισαγγελέας Εφετών Λάρισας, Κατερίνα Μάτση, χαρακτηρίζει την εκχωμάτωση και το μπάζωμα του χώρου του δυστυχήματος ως «αυθαίρετη παρέμβαση» και ζητά να απαντηθούν τα εξής:

  • Με ποια διαδικασία ελήφθη η απόφαση για την απομάκρυνση τόνων χώματος
  • Ποια ήταν τα πρόσωπα που αποφάσισαν την απομάκρυνση
  • Για ποιο λόγο αποφασίστηκε η εκχωμάτωση και το μπάζωμα «αφού οι όγκοι χώματος και άλλων φερτών υλικών που απομακρύνθηκαν δεν είχαν ακόμη εξεταστεί από τους πραγματογνώμονες και τους ειδικούς, ενώ υπήρχαν και αγνοούμενοι της επιβατικής αμαξοστοιχίας».

Όπως αναφέρει η Κατερίνα Μάτση στη διάταξή της «(…) διαπιστώθηκε απομάκρυνση σημαντικών αποδεικτικών στοιχείων από τον τόπο του εγκλήματος, ώστε να καθίσταται δυσχερής αν όχι αδύνατη η πλήρης συγκέντρωση και αξιοποίηση όλων των ευρημάτων προκειμένου να εντοπιστούν οι αιτίες του δυστυχήματος και συνακόλουθα οι πράξεις και παραλείψεις των υπαιτίων που αιτιακά οδήγησαν σε αυτό».

Η αντιεισαγγελέας Εφετών Λάρισας επικαλείται τις καταθέσεις που έδωσαν οι διαχειριστές των εταιρειών που κλήθηκαν να συνδράμουν στον τόπο του δυστυχήματος αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «ωστόσο την δεύτερη και τρίτη ημέρα μετά το ατύχημα, περίπου 300 κυβικά χώμα με ό,τι υλικά και αντικείμενα περιλάμβανε αυτό, τα απομάκρυναν με τα φορτηγά τους και τα εναπόθεσαν σε οικόπεδο ιδιοκτησίας τους, με εντολή της πυροσβεστικής επειδή δεν τα χρειαζόταν. Στη συνέχεια δε, όπως καταθέτουν, με εντολή της περιφέρειας προέβησαν σε επίστρωση με πίσσα και χαλίκια και διαμόρφωσαν τον χώρο προκειμένου να “γίνει ένα εκκλησάκι για τα θύματα”».

Η Κατερίνα Μάτση επισημαίνει ότι οι ανωτέρω ενέργειες «συνιστούν αυθαίρετη παρέμβαση στο τόπο πέριξ του δυστυχήματος που αυτονόητα είναι και τόπος εγκλήματος στο μέτρο που διερευνώνται ποινικά κολάσιμες πράξεις ή παραλείψεις που οδήγησαν στη πρόκληση του, κατά παράβαση της διάταξης του άρθρου 251 ΚΠΔ, στην οποία σκιαγραφείται το έργο του ανακριτή και των ανακριτικών υπαλλήλων ως αποκλειστικά αρμόδιων να ενεργούν τις αναγκαίες ανακριτικές πράξεις για την συλλογή και διατήρηση των αποδείξεων, αλλά και της υποχρέωσης των προανακριτικών υπαλλήλων και όσων παρευρίσκονται στο σημείο να διατηρούν το χώρο ανέπαφο για την απρόσκοπτη συλλογή των αποδεικτικών στοιχείων».