Latest News

Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Προεκλογικό σόου πολιτικών με την Ολυμπιακή Φλόγα: Αντιδράσεις από αθλητές που αποκλείστηκαν

 Σάλος έχει δημιουργηθεί με την Ολυμπιακή Φλόγα για τους Αγώνες του Παρισιού, καθώς πολλοί πολιτικοί και υπουργοί συμμετείχαν στη Λαμπαδηδρομία, τη στιγμή που πολλοί αθλητές δεν είχαν αυτήν την τιμή... και αποκλείστηκαν.

Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε στα χέρια της πρωθιέρειας, Μαίρης Μηνά, στις 16 Απριλίου κατά τη διάρκεια της Τελετής Αφής που έγινε στην Αρχαία Ολυμπία. Πρώτος λαμπαδηδρόμος ήταν ο χρυσός Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας στους Αγώνες του Τόκιο, Στέφανος Ντούσκος.

Μέχρι εκεί όλα καλά, αλλά με τη δάδα της Ολυμπιακής Φλόγας έτρεξαν διάφοροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου και η βουλεύτρια της Ν.Δ. Κατερίνα Μονογυιού. Ακόμα, μεταξύ των λαμπαδηδρόμων επί ελληνικού εδάφους ήταν ο αναπληρωτής υπουργός με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό Γιάννης Βρούτσης, καθώς και ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής. Όλα αυτά, φυσικά, συμβαίνουν περίπου έναν μήνα πριν από τις ευρωεκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στην Ελλάδα στις 9 Ιουνίου.

Έγγραφο της ΕΟΕ για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) που διοργανώνει την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους, απαγορεύεται η συμμετοχή πολιτικών και θρησκευτικών παραγόντων, όπως είναι υπουργοί, υφυπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, γενικοί γραμματείς υπουργείων, μέλη του κοινοβουλίου, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι.

Απεναντίας, επισημαίνεται ότι στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία προτεραιότητα στην επιλογή ως λαμπαδηδρόμοι έχουν οι Ολυμπιονίκες, οι διακριθέντες στον Αθλητισμό με σειρά προτεραιότητας διάκρισης, οι διακεκριμένοι στις Τέχνες, στα Γράμματα και στην κοινωνική προσφορά - μάλιστα σε αυτές τις κατηγορίες ατόμων συμπεριλαμβάνονται και ΑΜΕΑ.

Ολυμπιακή Φλόγα, Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, Ολυμπιακοί Αγώνες

Σφοδρές αντιδράσεις αθλητών και η παραίτηση-«βόμβα»

Η χάλκινη Ολυμπιονίκης της ρυθμικής γυμναστικής στους Αγώνες του Σίδνεϊ, Ειρήνη Αϊνδιλή, παραιτήθηκε από την Επιτροπή Λαμπαδηδρομίας ύστερα από τα παράπονα αθλητών για τον αποκλεισμό τους από τη Λαμπαδηδρομία με την Ολυμπιακή Φλόγα.

Μάλιστα, σχετική επιστολή έστειλε και η Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες (ΕΣΟΑ), καθώς διαμαρτυρήθηκε ότι πολλοί πρωταθλητές έμειναν εκτός της Λαμπαδηδρομίας προκειμένου να επιλεγούν πολιτικοί και παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε σχετική ανάρτησή της στο Facebook, η Νικόλ Κυριακοπούλου που έχει συμμετάσχει τέσσερις φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, διαμαρτυρήθηκε για τον αποκλεισμό της από την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία, γράοντας: «Η δύναμη της Ολυμπιακής Φλόγας εμπνέει φιλάθλους και αθλητές σε όλο τον κόσμο.Ύψιστη τιμή η μεταφορά της από τους λαμπαδηδρόμους που "περιέργως" αυτή την ολυμπιακή χρονιά η "κλήρωση" για να συμμετάσχω δεν κατάφερε να με εντοπίσει παρά το ταπεινό αθλητικό βιογραφικό μου!».

Νικόλ Κυριακοπούλου, Ολυμπιακή Φλόγα, Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, Ολυμπιακοί Αγώνες

Από την πλευρά της, η πρώην διεθνής πολίστρια και πρωταθλήτρια του τριάθλου, Μάνια Μπίκοφ, έγραψε σε σχετική ανάρτησή της στο Facebook: «Μέγιστη τιμή και συγκίνηση να συμμετέχεις στο ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας, δάκρυσα σήμερα με την συναθλήτρια μου, Δήμητρα Ασιλιάν, και τα λόγια της στην Ακρόπολη, φούσκωσα από υπερηφάνια βλέποντας τον Νικόλα Παπαγγελή λαμπαδηδρόμο, ανατρίχιασα με την Φιλιώ Μανωλιουδακη στα Χανιά μας, με την τριαθλήτρια, Αθηνά Αδαού, και τόσους άλλους. Την ίδια στιγμή, διαβάζω σήμερα την ανάρτηση της ολυμπιονικη, Νικόλ Κυριακοπούλου, για τη μη επιλογή της ως λαμπαδηδρόμο και θλίβομαι βαθιά, όταν το διαδίκτυο έχει γεμίσει φωτογραφίες από πολιτικούς κάθε θέσης λαμπαδηδρόμους».

Επίσης, η ίδια δημοσίευσε και το έγγραφο της ΕΟΕ με τους γενικούς όρους συμμετοχής στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία, συμπληρώνοντας ταεξής: «Όπως ρητά αναφέρει η ΕΟΕ για τη συμμετοχή στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία απαγορεύεται η συμμετοχή πολιτικών και θρησκευτικών παραγόντων. Λαμπαδηδρομοι ορίζονται Ολυμπιονίκες, διακριθέντες αθλητές με σειρά προτεραιότητας διάκρισης και όσοι διακρίθηκαν στις τέχνες, στα Γράμματα και στην κοινωνική προσφορά. Η Ολυμπιακή Φλόγα και όσα ιερά πρεσβεύει ανά τους αιώνες ως παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης, ελπίδας και μεταλαμπάδευσης των διαχρονικών αξίων του "Ολυμπιακού Πνεύματος" και του "Ευ Αγωνίζεσθαι" είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιείται για να χτίζει προφίλ, να μαζεύει ψήφους και να μετατρέπεται σε μέσον πολιτικής εκμετάλλευσης».

Μάνια Μπίκοφ, Μάνια Μπίκωφ, Ολυμπιακή Φλόγα, Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, Ολυμπιακοί Αγώνες

Αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και η Νέα Αριστερά, στηλίτευσαν με ανακοινώσεις τους την επιλογή πολιτικών προσώπων για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία με τη Φλόγα για τους Αγώνες του Παρισιού.

Συγκεκριμένα, το think tank Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Η Λαμπαδηδρομία θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές και συμβολικές ολυμπιακές τελετουργίες, που θα έπρεπε να αντικατοπτρίζει τις αξίες του Ολυμπισμού: Την εντιμότητα, τον σεβασμό, τη δικαιοσύνη και την ευγενή άμιλλα. Οι Αρχές αυτές καλούνται να υποστηριχθούν μέσα από το "Ευ Αγωνίζεσθαι" και την προαγωγή της ισότητας και της ισοτιμίας ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους. Δυστυχώς, η πρόσφατη εκδήλωση στην Ολυμπία όπου αστυνομικές δυνάμεις απείλησαν έναν διαπιστευμένο αρχαιολόγο, δείχνει μια σοβαρή απόκλιση από αυτές τις Αρχές. Το περιστατικό αυτό αντανακλά την απουσία εντιμότητας και σεβασμού, απειλώντας την ισοτιμία και τη δικαιοσύνη».

Ακόμα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει: «Η συμμετοχή πολιτικών προσώπων στη Λαμπαδηδρομία, παρά τις συστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, είναι ακόμα ένα παράδειγμα που αντιβαίνει στον αγωνιστικό κώδικα του Ολυμπισμού, εκμεταλλευόμενοι την εκδήλωση για πολιτικούς σκοπούς αντί για την προώθηση της αριστείας και του ευγενικού συναγωνισμού. Η επιλογή εκ μέρους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να συμπεριλάβει στη Λαμπαδηδρομία μια εν ενεργεία υπουργό της κυβέρνησης παραβιάζει θεμελιώδεις Αρχές του Ολυμπιακού Ιδεώδους. Παράλληλα με τα παραπάνω, στις 16 Απριλίου κατά την επίσημη είσοδο του αναπληρωτή τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, στον Ναό της Ήρας για το τελετουργικό Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, δεν του επιτράπηκε η πρόσβαση στον χώρο, παρά το γεγονός ότι είχε την κατάλληλη διαπίστευση από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Για το περιστατικό αυτό της απαγόρευσης εισόδου, έχει ήδη σταλεί επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Δρ. Τόμας Μπαχ, με κοινοποίηση στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και στο Υπουργείο Αθλητισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία καταδικάζει αυστηρά αυτές τις πρακτικές και επιδιώκει τη διαφύλαξη των ολυμπιακών αξιών. Καλούμε την Ελληνική Κοινότητα και τους Ολυμπιακούς Φορείς να επαναφέρουν την αληθινή ουσία της Λαμπαδηδρομίας, μακριά από κάθε μορφή πολιτικής εκμετάλλευσης και καταστολής».

Ο εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Κώστας Καρπόζηλος, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ: «Η Ειρήνη Αϊδινλή, ολυμπιονίκης της ρυθμικής γυμναστικής στο Σίδνεϊ, παραιτήθηκε από την Επιτροπή Λαμπαδηδρομίας. Δεν είναι η μόνη. Αθλητές και αθλήτριες έχουν εκφράσει τη διαμαρτυρία τους για τη μη κλήρωσή τους και την παρουσία άσχετων προσώπων στη θέση τους.Ένα τελετουργικό η συμμετοχή στο οποίο αποτελεί τιμή αλλά και αναγνώριση για αθλητές και αθλήτριες με σημαντικές διακρίσεις, μετατρέπεται φέτος σε πεδίο προβολής για πολιτικά πρόσωπα κάθε είδους, υπουργούς, βουλευτές, υποψήφιους ευρωβουλευτές, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.ά.».

Επίσης, ο ίδιος πρόσθεσε: «Προφανώς, η Ολυμπιακή Επιτροπή έχει αλλάξει (χωρίς ενημέρωση;) τους κανόνες της, οι οποίοι μέχρι πρότινος απαγόρευαν τη συμμετοχή σε πολιτικούς και θρησκευτικούς παραγοντες. Ο Πύρρος Δήμας, μέλος της Επιτροπής και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ., θα όφειλε να δώσει κάποιες εξηγήσεις. Ίσως και η Βούλα Πατουλίδου, επίσης υποψήφια ευρωβουλεύτρια, που είναι από τις… τυχερές της κλήρωσης».

Κωστής Καρπόζηλος, Νέα Αριστερά, Ολυμπιακή Φλόγα, Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, Ολυμπιακοί Αγώνες

Σάλος στα social media για την Ολυμπιακή Φλόγα σε χέρια πολιτικών

Η παρουσία και συμμετοχή πολιτικών και κυβερνητικών αξιωματούχων στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία με τη Φλόγα για τους Αγώνες του Παρισιού προκάλεσε σάλο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί χρήστες του Χ έκαναν λόγο για «πολιτική εκμετάλλευση» και για «προεκλογική εκστρατεία της Ν.Δ.».

Ολυμπιακή Φλόγα, Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, Ολυμπιακοί Αγώνες

Ολυμπιακή Φλόγα, Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, Ολυμπιακοί Αγώνες