Latest News

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Κακουργηματική δίωξη στον Κώστα Φλώρο – Ρινικό κάταγμα και ρήξη καρπού υπέστη ο Βασίλης Γραμμένος


Στην άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης για βιαιοπραγία κατά βουλευτή κατά την άσκηση των καθηκόντων του (άρθρο 157ΠΚ) προχώρησε η εισαγγελία σε βάρος του βουλευτή Κωνσταντίνου Φλώρου για την επίθεση σε βάρος του βουλευτή Βασίλη Γραμμένου. Αύριο μετά την 1 το μεσημέρι θα οδηγηθεί ενώπιον του Ανακριτή για την... απολογία του.

Το σοβαρό επεισόδιο που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό του κ. Γραμμένου, ενεργοποίησε, με άμεση παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, την αυτόφωρη διαδικασία, για διάπραξη κακουργήματος και έτσι ο ανεξάρτητος βουλευτής συνελήφθη αμέσως μετά την πράξη του.

Σε βάρος του βουλευτή ασκήθηκε ποινική δίωξη με βάση το άρθρο 157 του Ποινικού Κώδικα στην κακουργηματική μορφή της πρώτης παραγράφου,που ορίζει ότι:

«Όποιος με βία ή με απειλή βίας επιβάλλει στη Βουλή ή την Κυβέρνηση ή σε μέλος τους την εκτέλεση, παράλειψη ή ανοχή πράξης που ανάγεται στα καθήκοντά τους, τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών. Η ίδια ποινή επιβάλλεται αν η πράξη στρέφεται κατά αρχηγού αναγνωρισμένου κατά τον κανονισμό της Βουλής πολιτικού κόμματος».

Ο κατηγορούμενο , που παραμένει κρατούμενος απόψε μετά την προθεσμία που έλαβε από τον Ανακριτή για την Πέμπτη, καλείται να απολογηθεί για βιαιοπραγία κατά βουλευτή κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του, για την επίθεση μέσα στην Βουλή σε βάρος του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένου.

Σύμφωνα με δηλώσεις της συνηγόρου του κατηγορούμενου, Βάσως Πανταζή, του περιστατικού είχε προηγηθεί “χυδαία λεκτική επίθεση” του θύματος προς τον εντολέα της. Η συνήγορος αναφέρθηκε σε “δικαιολογημένη αγανάκτηση”, όπως “προβλέπεται και οριοθετείται στον ποινικό νόμο”. Παράλληλα η κ. Πανταζή εκφράζοντας έκπληξη για την κακουργηματική κατηγορία σε βάρος του κ. Φλώρου , έκανε λόγο για “νομική υπερβολή” επί ενός ατυχούς προσωπικού περιστατικού.

Οι πρωτοφανείς εικόνες διαδραματίστηκαν το μεσημέρι έξω από τον χώρο της Ολομέλειας της Βουλής, όταν ο ανεξάρτητος βουλευτής, που είχε εκλεγεί με τους Σπαρτιάτες Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης.

Αμετανόητος ο Κωνσταντίνος Φλώρος, συνελήφθη νωρίτερα μετά το απίστευτο περιστατικό στη Βουλή και αρχικά κρατήθηκε στα γραφεία της Κρατικής Ασφαλείας.

Ο Γραμμένος μεταφέρθηκε στο ιατρείο της Βουλής για τις πρώτες βοήθειες, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο ΓΝΑ, όπου διαπιστώθηκε ότι έχει υποστεί κάταγμα στη μύτη.

Αναλυτικά σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, υπέστη κάταγμα ρινικών οστών, διάστρεμμα και διάταση της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης, τραυματική ρήξη συνδέσμου του καρπού και της πηχεοκαρπικής, άλλες καθορισμένες διαταραχές της ρινός. Του χορηγήθηκε αναρρωτική άδεια 10 ημερών και νάρθηκας ανάπαυσης πηχεοκαρπικής.

Σε ερώτηση που του έγινε από ρεπόρτερ του ALPHA, ο κ. Φλώρος απάντησε πως δεν έχει μετανιώσει για την πράξη του, προσθέτοντας πως ο κύριος Γραμμένος του έβρισε την μητέρα.

«Ήμουν εκτός εαυτού, μου έβρισε την μητέρα. Δεν τον χτύπησα, του έκανα κεφαλοκλείδωμα. Είναι συμπεριφορά αυτή, να με βρίζει μέσα στη Βουλή;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως υποστήριξε μιλώντας στο Mega και την εκπομπή Live News, «όλο το σκηνικό ξεκίνησε από την ομιλία του κυρίου Χήτα για την άρση ασυλίας του κ. Βελόπουλου που είναι λόγω μιας μήνυσης που έχει κάνει ο πατέρας μου για τον κ. Βελόπουλο για συκοφαντική δυσφήμιση μέσα από ψεύτικο προφίλ στο twitter», τονίζοντας ότι δεν τον χτύπησε. «Τον έπιασα από τον γιακά και τον έριξα κάτω. Ούτε γρονθοκοπήματα ούτε τίποτα άλλο από όσα έχουν ειπωθεί, δεν έχει συμβεί το παραμικρό. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί ούτως ή άλλως με οποιοδήποτε τρόπο ιατροδικαστικής έρευνας ή οτιδήποτε αν εγώ γρονθοκόπησα κανέναν. Αν κάποιος έχει σημάδια από όλο αυτό ίσως είμαι εγώ. Στο λαιμό μου που έχω και κάποιες γρατζουνιές. Από τον γιακά, σαν κεφαλοκλείδωμα και τον έριξα κάτω».

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Όλο το σκηνικό ξεκίνησε από την ομιλία του κυρίου Χήτα για την άρση ασυλίας του κ. Βελόπουλου που είναι λόγω μιας μήνυσης που έχει κάνει ο πατέρας μου για τον κ. Βελόπουλο για συκοφαντική δυσφήμιση μέσα από ψεύτικο προφίλ στο twitter. Ανέφερε σε κάποια στιγμή στο λόγο του ο κ. Χήτας ότι ο κ. Βελόπουλος δεν είχε καμία σχέση με την συγκεκριμένη υπόθεση.

Εγώ εκείνη τη στιγμή απάντησα ότι αυτό θα το κρίνουν τα δικαστήρια και όχι εσύ. Εκείνη τη στιγμή αναίτια και χωρίς να του έχω απευθύνει το λόγο πετάχτηκε ο κ. Γραμμένος μου είπε ”Βούλωστο εσύ σκουπίδι”. Του είπα εγώ ”Άντε γ…” πάνω στα νεύρα μου γιατί έχω προηγούμενα με τον κ. Γραμμένο. Εκείνος μου απάντησε ”γ… τη μανούλα σου”. Φεύγει. Δεν έδωσα συνέχεια παρότι γύρισα και του είπα ”τι είπες;” εκείνη τη στιγμή γιατί δεν δέχομαι κανένας να βάζει σε αντιπαραθέσεις πολιτικές άτομα τα οποία δεν έχουν σχέση με το συγκεκριμένο θέμα. Πόσο μάλλον την οικογένειά μου και τη μητέρα μου που είναι ό,τι πιο ιερό έχω. Γι’ αυτό δεν μετανιώνω για οποιαδήποτε πράξη γίνεται όταν μου βρίζουνε τη μητέρα. Νομίζω ο καθένας με τον ίδιο τρόπο θα αντιδρούσε.

Από εκεί και πέρα ο κ. Γραμμένος αντί να σηκωθεί να φύγει, γιατί σηκώθηκε εκείνη τη στιγμή να φύγει, ξανά γυρνάει προκαλώντας με χειρονομίες, κάνοντάς μου κ…δάχτυλα και σύμβολα με χειροπέδες, ότι θα μου γ… τη μανούλα και θα με πάει μέσα στη φυλακή. Εκείνη τη στιγμή σηκώθηκα πάνω γιατί πήγαινε να φύγει κατευθείαν τρέχοντας προς την έξοδο του κοινοβουλίου. Τον έπιασα από μπροστά. Ήταν και ο αστυνομικός, ο φρούραρχος του κοινοβουλίου, ο οποίος είχε βάλει και το χέρι του ανάμεσα. Μου κόλλαγε ο κ. Γραμμένος με το σώμα του μπροστά και του έλεγα ”τι είπες; Πες τα εδώ μπροστά στον αστυνομικό. Γιατί δεν λες ό,τι είπες μέσα και να το πεις και στον αστυνομικό μπροστά;”.

Εκείνη τη στιγμή με απωθεί, με σπρώχνει για να μπει μέσα στην αίθουσα. Εγώ από αντίδραση, θέλετε σε άμυνα, αντίδραση όπως θέλετε πείτε το, τον έπιασα από τον γιακά και τον έριξα κάτω. Ούτε γρονθοκοπήματα ούτε τίποτα άλλο από όσα έχουν ειπωθεί, δεν έχει συμβεί το παραμικρό. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί ούτως ή άλλως με οποιοδήποτε τρόπο ιατροδικαστικής έρευνας ή οτιδήποτε αν εγώ γρονθοκόπησα κανέναν. Αν κάποιος έχει σημάδια από όλο αυτό ίσως είμαι εγώ. Στο λαιμό μου που έχω και κάποιες γρατζουνιές. Από τον γιακά σαν κεφαλοκλείδωμα και τον έριξα κάτω».

Από την πλευρά του ο Βασίλης Γραμμένος, εξερχόμενος από τη ΓΑΔΑ όπου έδωσε κατάθεση, σε ερώτηση για το αν έβρισε την οικογένεια του κ. Φλώρου, απάντησε «δεν έχω να απαντήσω σε φαντασίες του καθενός. Δεχτήκαμε λεκτική επίθεση από τον Φλώρο. Άρχισε να μας απειλεί και να μας βρίζει. Για να τον αποφύγω λοιπόν βγήκα εκτός αιθούσης, δεν πρόλαβα να αντιδράσω ή να μιλήσω, ούτε να απαντήσω. Δέχτηκα γροθιά στο πρόσωπο, με έπιασε από το λαιμό και με έσυρε στο πάτωμα».

Ο K. Φλώρος ο οποίος κρατήθηκε για αρκετή ώρα στο φρουραρχείο της Βουλής, μεταφέρθηκε με την αυτόφωρη διαδικασία στη ΓΑΔΑ, καθώς όπως έκρινε ο Κωνσταντίνος Τασούλας, έχει παραβεί το άρθρο 157 του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο αποτελεί κακούργημα η βιαιοπραγία εναντίον βουλευτή κατά την άσκηση των καθηκόντων του και βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως 10 χρόνια.

Όπως είπε ο κ. Τασούλας στην προκειμένη περίπρωση υπάρχει βιαιοπραγία κατά την άσκηση καθηκόντων. «Το οπλοστάσιο του Κανονισμού της Βουλής δεν είχε την φαντασία να σκεφτεί ότι μπορεί να έρθει εδώ εκλεγμένο μέλος της Βουλής το οποίο θα χρεοκοπήσει άλλο μέλος. Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση. Θα επεκτείνουμε την φαντασία μας και σε αυτές τις εκδοχές», είπε σε νέα του παρέμβαση μετά τα όσα πρωτοφανή συνέβησαν.

Ο κ. Τασούλας συμπλήρωσε ότι επειδή η ασυλία καλύπτει πλημμελήματα αλλά όχι αυτόφωρα κακουργήματα, θα παραπεμφθεί ο δράσης της χυδαίας και βάρβαρης επίθεσης για αυτόφωρο κακούργημα, επειδή προβλέπεται κάθειρξη.

«Έδωσα εντολή στην φρουρά της Βουλής, να οδηγηθεί ενώπιον των αρχών και να εξηγηθεί με βάση τα πραγματικά περιστατικά, ότι στοιχειοθετείται κατά τη γνώμη μας η περίπτωση της δεύτερης εκδοχής του άρθρου 157, η εκδοχή της βιαιοπραγίας, εναντίον μέλους του κοινοβουλίου κατά την άσκηση των καθηκόντων του ώστε να μη θεωρηθεί ότι προστατεύεται από την βασιλεία που είναι για πλημμελήματα αλλά όχι αυτόφωρα κακουργήματα βάσει του Συντάγματος», τόνισε.

Το χρονικό του πρωτοφανούς περιστατικού

Το περιστατικό έγινε παρουσία αστυνομικών και βουλευτών, έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας με τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης να μεταφέρεται στο ιατρείο της Βουλής.

Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο βουλευτή οι δυο τους είχαν προσωπικά από την εποχή που ήταν ο ίδιος στην Ελληνική Λύση.

Ο καυγάς, όπως μεταφέρθηκε από τον Κωνσταντίνο Φλώρο, ξεκίνησε κατά την συζήτηση της άρσης ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου ύστερα από μήνυση του Ευστάθιου Φλώρου.

Την ώρα που ο Κωνσταντίνος Χήτας ήταν στο βήμα και ανέφερε ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Βελοπουλος τάσσεται υπέρ της άρσης της ασυλίας του, ο ανεξάρτητος βουλευτής του είπε ότι αυτό θα το κρίνουν οι δικαστές.

Β. Γραμμένος :  Βούλωσε το εσύ σκουπίδι
Κ. Φλώρος : Άντε
Β. Γραμένος: Γ@@ τη μάνα σου… Εσένα τη μανούλα σου θα τη γα@@@ θα σε παώ και με τα βραχιολάκια μέσα θα το θυμάσαι παλιόπ@@

O Κωνσταντίνος Φλώρος σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες φώναζε προς τον Βασίλη Γραμμένο «δεν θα ξαναπιάσεις στο στόμα σου τη μάνα μου ρε κ@@@@@@» και «εσύ θα βρίσεις τη μάνα μου ρε κ@@@@@@ που η αδερφή μου πήγε να χάσει το παιδί της χθες εξαιτίας σου κ@@@@@@! Τη μάνα μου μου ρε ; Θα σε γ@@@@@

Οι δύο τους βγήκαν έξω από την αίθουσα και τότε ο Κωνσταντίνος Φλώρος τον έπιασε από το λαιμό και τον έριξε κάτω.

Τα κόμματα καταδίκασαν το πρωτοφανές επεισόδιο με ξυλοδαρμό που σημειώθηκε μέσα στην αίθουσα του κοινοβουλίου.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος από το βήμα της Βουλής μίλησε για τραμπούκικη συμπεριφορά που δεν δικαιολογείται. “Ο άνθρωπος διαφέρει από τα ζώα στην κρίση και τη λογική, που δυστυχώς κάποιοι εδώ μέσα δεν διαθέτουν. Πόσα ψέματα μπορεί να πει κάποιος για να δικαιολογήσει μια πράξη βίας;”, διερωτήθηκε για να προσθέσει ότι δεν περίμενε ποτέ ότι άνθρωποι επαναλαμβάνουν πράξεις που έχουν να κάνουν με ζωώδη ένστικτα. “Όσοι θέλουν να συμπεριφέρονται ως ζώα να βγουν στη ζούγκλα και να συμπεριφέρονται έτσι”, είπε. “Εδώ είναι Κοινοβούλιο, όποιος θέλει να τραμπουκίσουμε, έξω από εδώ”, ανέφερε.

“Καταδικάζουμε το τραγικό περιστατικό, όπως καταδικάζουμε τη βία από όπου κι αν προέρχεται”, είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος των Σπαρτιατών και ζήτησε μεγαλύτερη ποινή από αυτή που επιβλήθηκε στον Κωνσταντίνο Φλώρο.

Η «Νίκη» καταδικάζει τη βιαιοπραγία σε βάρος του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένου στο περιστύλιο της Βουλής, και το χαρακτηρίζει «περιστατικό τραμπουκισμού». Παράλληλα κατηγορεί τη ΝΔ ότι επιχειρεί να «τσουβαλιάσει» και να «απαξιώσει» πολιτικούς αντιπάλους.

«Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη καταδικάζει απερίφραστα το σημερινό περιστατικό τραμπουκισμού το οποίο έλαβε χώρα εντός του ελληνικού κοινοβουλίου. Κάθε πράξη βίας απάδει προς το κοινοβουλευτικό και δημοκρατικό ήθος της Πατρίδας μας», αναφέρει η ανακοίνωση της Νίκης και καταλήγει: «Καταγγέλλουμε όμως και τη ΝΔ γιατί επιχειρεί να τσουβαλιάσει όλους τους πολιτικούς της αντιπάλους και να τους απαξιώσει ισοπεδωτικά βάζοντας τους την ταμπέλα των “ακραίων”. Οι Έλληνες πολίτες έχουν κρίση και ξέρουν ποιες είναι οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις στον τόπο, ποιες οι ακραίες και ποιοι οι υποκριτές».

Παύλος Μαρινάκης: Φαινόμενα εκχυδαϊσμού της Δημοκρατίας

«Τα όσα συνέβησαν στην Βουλή σήμερα είναι απαράδεκτα και αχαρακτήριστα και δεν συνάδουν με το Δημοκρατικό πολίτευμα. Βουλευτές μετέτρεψαν σε ρινγκ χώρους του Κοινοβουλίου και αρχηγός κόμματος απειλεί, εμμέσως πλην σαφώς, βουλευτές, προειδοποιώντας τους να μην πάνε στις εκκλησίες το Πάσχα. Οι βιαιοπραγίες, οι πρακτικές των άκρων και η χυδαία ρητορική λαϊκισμού, μας γυρίζουν σε εποχές που η χώρα έχει αφήσει πίσω της ανεπιστρεπτί και η κοινωνία έχει συνολικά απορρίψει», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

«Οφείλουμε, ως πολιτικό σύστημα και ως κοινωνία να στεκόμαστε απέναντι -και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε- σε όλες αυτές τις λογικές που οδήγησαν την χώρα στο χείλος του γκρεμού. Είμαστε απέναντι στη βία, απέναντι στα φαινόμενα εκχυδαϊσμού της Δημοκρατίας, απέναντι σε τραμπουκισμούς και απειλές», κατέληξε.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καταδικάζει απερίφραστα και κατηγορηματικά τον ξυλοδαρμό του βουλευτή της «Ελληνικής Λύσης», Βασίλη Γραμμένου, από τον πρώην βουλευτή των «Σπαρτιατών», Κωνσταντίνο Φλώρο, έξω ακριβώς από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.

«Το πρωτοφανές και αδιανόητο αυτό περιστατικό καταδεικνύει την περιφρόνηση των ακροδεξιών  μορφωμάτων για το κοινοβούλιο και υπενθυμίζει εμφατικά τον κίνδυνο που συνιστά για τη Δημοκρατία μας η ανοχή στη ρητορική μίσους και τον τραμπουκισμό. Εντός και εκτός Βουλής», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Προσθέτει ότι «όλες οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να υψώσουν τείχος αλληλεγγύης και σεβασμού απέναντι στις προκλήσεις των ακροδεξιών που θέλουν να μετατρέψουν σε ζούγκλα τη Βουλή και την ελληνική κοινωνία».

Oλόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καταδικάζει απερίφραστα και κατηγορηματικά τον ξυλοδαρμό του βουλευτή της «Ελληνικής Λύσης», Βασίλη Γραμμένου, από τον πρώην βουλευτή των «Σπαρτιατών», Κωνσταντίνο Φλώρο, έξω ακριβώς από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.

Το πρωτοφανές και αδιανόητο αυτό περιστατικό καταδεικνύει την περιφρόνηση των ακροδεξιών  μορφωμάτων για το κοινοβούλιο και υπενθυμίζει εμφατικά τον κίνδυνο που συνιστά για τη Δημοκρατία μας η ανοχή στη ρητορική μίσους και τον τραμπουκισμό. Εντός και εκτός Βουλής.

Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να υψώσουν τείχος αλληλεγγύης και σεβασμού απέναντι στις προκλήσεις των ακροδεξιών που θέλουν να μετατρέψουν σε ζούγκλα τη Βουλή και την ελληνική κοινωνία».

Παφίλης: Μόνο ο λαός μπορεί να τσακίσει τον φασισμό και την ακροδεξιά και να τους στείλει στα σκουπίδια 

Παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Ο Θ. Παφίλης τόνισε ότι το ΚΚΕ δεδομένα καταδικάζει τους τραμπουκισμούς, που έφτασαν μέχρι και σε ξυλοδαρμό, θυμίζοντας όμως ότι δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, αναφερόμενος τόσο στη ναζιστική Χρυσή Αυγή, αλλά και παλιότερα σε περιόδους της ΕΡΕ όπου έπεφτε ξύλο μέσα στη Βουλή.

Σημείωσε ότι τα περιστατικά αυτά δείχνουν το ποιόν αυτών που τα κάνουν, ενώ πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ έχει καταδικάσει από την πρώτη στιγμή τη βιαιοπραγία κατά βουλευτού της ΝΔ σε εκκλησία.

Ξεκαθάρισε ακόμα πως αποδεικνύεται ότι οι φασιστικές ή κρυπτοφασιστικές οργανώσεις, στην Ελλάδα και διεθνώς, δεν αντιμετωπίζονται νομικά ή νομικίστικα, αλλά μόνο ο λαός μπορεί και πρέπει να τους τσακίσει και να τους στείλει στα σκουπίδια, εκεί όπου ανήκουν.

Ακόμα θύμισε την πρώτη δήλωση Β. Στίγκα που είχε πει «ευχαριστούμε τον Κασιδιάρη για τη βοήθεια στις εκλογές». «Τι άλλο έπρεπε να γίνει; Να βάλει μπλούζα με τη φωτογραφία του;», είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Παφίλης.

Επίσης, επισήμανε πως αποδεικνύεται ότι η ακροδεξιά είναι εφεδρεία του συστήματος, φέρνοντας ως παράδειγμα την Τζ. Μελόνι, που κυβερνάει και εφαρμόζει όλες τις αποφάσεις της ΕΕ. Όπως είπε, την ακροδεξιά και τον φασισμό τους ανέστησε η ΕΕ, με την αναθεώρηση της Ιστορίας και τον αισχρό αντικομμουνισμό.

Νέα Αριστερά: «Να αποκλειστεί το φασιστικό μόρφωμα των Σπαρτιατών από τις εκλογές»

Ο εκπροσώπος Τύπου της Νέας Αριστεράς, Κωστής Καρπόζηλου δήλωσε τα εξής:

«Ως εδώ. Να αποκλειστεί το φασιστικό μόρφωμα των Σπαρτιατών από τις εκλογές. Ενώ πλησιάζουν οι ευρωεκλογές και αναμένονται οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης τόσο για την ανακήρυξη του συνδυασμού των «Σπαρτιατών» στις ευρωεκλογές, όσο και για την ίδια τη νομιμότητα της παρουσίας του εν λόγω κόμματος στην ελληνική Βουλή, η κατάσταση εκτραχύνεται.

Το επεισόδιο ξυλοδαρμού του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένου από τον ανεξάρτητο πλέον αλλά εκλεγμένο με τους «Σπαρτιάτες» Κωνσταντίνο Φλώρο δεν είναι πρωτοφανές. Αντίθετα, θυμίζει τα έργα και τις ημέρες της πάλαι ποτέ Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο.

Ο τσαμπουκάς, η βία, η χυδαία και προκλητική συμπεριφορά δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε αυθόρμητα περιστατικά, είναι ο τρόπος με τον οποίο η άκρα δεξιά και ο φασισμός προβάλλουν προς την κοινωνία μια εικόνα δύναμης και αντισυστημικότητας.

Τα προοδευτικά και δημοκρατικά κόμματα οφείλουν κάτι περισσότερο από την απερίφραστη καταδίκη τέτοιων συμβάντων.

Οφείλουν με κάθε τρόπο και κάθε μέσο, πρωτίστως πολιτικά, να προστατεύσουν τη δημοκρατία και να αντιμετωπίσουν την άνοδο της ακροδεξιάς και των ιδεών της στην ελληνική κοινωνία.

Να μην είναι ούτε το κοινοβούλιο, ούτε η κοινωνία μας πεδίο δράσης για την ακροδεξιά και τα φασιστικά μορφώματα.

Ως εδώ. Η Νέα Αριστερά συμμετέχει με όλες τις δυνάμεις της στον αγώνα αυτό και περιμένει η σημερινή απόφαση του Αρείου Πάγου να αποκλείσει το φασιστικό μόρφωμα των «Σπαρτιατών» από τις επικείμενες ευρωεκλογές».