Latest News

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

ΕΡΕΥΝΑ : Σχεδόν 4 στους 10 εκτείθενται σε επικίνδυνα επίπεδα ατμοσφαιρικης ρύπανσης


Σχεδόν τέσσερις στους 10 ανθρώπους  εκτίθενται σε ανθυγιεινά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης...σύμφωνα με νέα έκθεση στις ΗΠΑ.

Τέσσερις από τις πέντε πιο μολυσμένες πόλεις βρίσκονται στην Καλιφόρνια, όπου οι πυρκαγιές, η ξηρασία και η ακραία ζέστη οδηγούν στην αύξηση της επικίνδυνης ποιότητας του αέρα.

Περισσότεροι από 131 εκατομμύρια άνθρωποι εκτίθενται σε επιβλαβή ρύπανση από όζον και σωματίδια (PM 2,5), σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για την κατάσταση του αέρα. Ο αριθμός αυτός, ο οποίος ενσωματώνει τα νέα, αυστηρότερα ομοσπονδιακά πρότυπα για τη ρύπανση από σωματίδια, αντιπροσωπεύει αύξηση 11,7 εκατομμυρίων σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η έκθεση σε αυτούς τους ρύπους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πνευμονικών και καρδιακών παθήσεων, κρίσεων άσθματος, καθώς και προβλήματα στην αναπαραγωγή. «Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μακριά μας, δεν είναι κάτι αφηρημένο. Είναι μια πραγματικότητα που επηρεάζει την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων από ακτή σε ακτή κάθε χρόνο», δήλωσε ο Paul Billings, της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Από την ψήφιση του νόμου για τον καθαρό αέρα το 1970, οι συνδυασμένες εκπομπές έξι ευρέως διαδεδομένων ατμοσφαιρικών ρύπων, συμπεριλαμβανομένων των PM 2.5, μειώθηκαν κατά 78%, σύμφωνα με την EPA. Αλλά τα τελευταία χρόνια, η ρύπανση από τον καπνό των πυρκαγιών έχει αντιστρέψει τις βελτιώσεις στην ποιότητα του αέρα που προέκυψαν από την ομοσπονδιακή προστασία.

Η Καλιφόρνια βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των πολιτειών με τις πιο μολυσμένες μητροπολιτικές περιοχές, ακολουθούμενη από την Αριζόνα, το Κολοράντο, τη Νεβάδα, το Νέο Μεξικό και το Τέξας. Για πέμπτη συνεχή χρονιά, το Μπέικερσφιλντ της Καλιφόρνιας έχει την υψηλότερη ρύπανση από σωματίδια στη χώρα όλο το χρόνο, ενώ το Λος Άντζελες έχει τη χειρότερη ρύπανση από όζον ή νέφος.