Latest News

Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

«Ακυρώνεται» το Ανακαινίζω - Νοικιάζω 2024: Σκάνδαλο με το πρόγραμμα

 Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω 2024» εκδόθηκε και είναι θέμα ωρών πια, να ανοίξει και η σχετική πλατφόρμα στο gov.gr για τις αιτήσεις. Έτσι, το τέλος της εβδομάδας θα έχει εξελίξεις...

στο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα είναι στο πλαίσιο του στόχου της κυβέρνησης να υπάρξουν περισσότερα διαθέσιμα διαμερίσματα και σπίτια στην αγορά, όμως, φαίνεται ότι δεν θα λύσει τελικά το πρόβλημα ούτε η συγκεκριμένη επιδότηση.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι επί της ουσίας, το πρόγραμμα «ακυρώνει» τον σκοπό του, αφού είναι ορατό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των διαμερισμάτων που θα έχουν πολύ υψηλά ενοίκια αφού ως «καινούρια», θα διατίθενται προς ενοικίαση σε υψηλότερες τιμές.

Εξάλλου, δεν υπάρχει πουθενά στους όρους του προγράμματος, υποχρέωση συγκεκριμένου ορίου στην τιμή διάθεσης του ακινήτου. Επίσης δεν υπάρχει περιορισμός, ως προς τον βαθμό συγγένειας του φυσικού προσώπου στο οποίο μπορεί να νοικιαστεί το σπίτι. Με απλά λόγια, μπορεί να ανακαινίσει ο γονιός με το συγκεκριμένο πρόγραμμα ένα σπίτι και να το «νοικιάσει» στο παιδί του με εξαιρετικά χαμηλό ενοίκιο, για παράδειγμα 50 ευρώ.

Κάτι παρόμοιο έγινε τελικά και με το δημοφιλές πρόγραμμα «Σπίτι μου» καλλιέργησε περισσότερες ελπίδες στα ευάλωτα νοικοκυριά από όσες ουσιαστικές λύσεις μπόρεσε να δώσει στο πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το πρόγραμμα θα ανοίξει μέχρι το τέλος της εβδομάδας και μάλιστα, όσοι ιδιοκτήτες ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα λάβουν και ποσό ύψους 2.000 ευρώ ως προκαταβολή, για να ξεκινήσουν άμεσα τις εργασίες ανακαίνισης στα κενά διαμερίσματα που έχουν στην κατοχή τους.

Η αίτηση για το Ανακαινίζω – Ενοικιάζω 2024

Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα για ανακαίνιση σπιτιού γίνονται μέσω της ΔΥΠΑ (ΕΔΩ).

Δικαιούχοι είναι ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας για ένα (1) ακίνητό τους με χρήση κατοικίας, εφόσον:

  • διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του πενήντα τοις εκατό (50%),
  • το ακίνητο έχει έκταση έως εκατό (100) τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή,
  • έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000,00) ευρώ,
  • το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τριών (3) τελευταίων ετών, και
  • οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία πέντε (5) έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.

Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω Νοικιάζω» επιδοτούνται για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης επί του ακινήτου τους, ύψους μέχρι δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, που περιλαμβάνουν τα απαιτούμενα υλικά και τις εργασίες.

Η επιδότηση ανέρχεται στο 40% των πραγματοποιηθεισών δαπανών, και χορηγείται υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:

  • τα σχετικά τιμολόγια εξοφλούνται ηλεκτρονικά
  • μετά την ανακαίνιση προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τριών τουλάχιστον ετών

Ακριβά και δυσεύρετα τα ακίνητα και το 2024

Οι τιμές των ακινήτων δεν θα αποκλιμακωθούν ούτε μέσα στο 2024, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος. Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν ότι θα καταγράψουν ανοδική τροχιά και πάλι, παρά τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν πέρσι για το πρόβλημα και το κόστος στέγασης, όπως το «Σπίτι μου» και άλλα.

Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας σημειώνει ότι η ζήτηση θα είναι ισχυρή από το εξωτερικό για επενδύσεις αλλά θα συμπαρασύρει και τις δευτερεύουσες κατηγορίες, δηλαδή τις κατοικίες.

Επίσης, η ΤτΕ τονίζει χαρακτηριστικά:

«Οι συνθήκες αυξημένου πληθωρισμού και κόστους κατασκευής αλλά και υψηλότερων επιτοκίων επηρεάζουν το περιθώριο επενδυτικού κέρδους και αυξάνουν τις ζητούμενες αποδόσεις από τα ακίνητα, γεγονός ενδέχεται σταδιακά να επηρεάσει και τις τιμές εγχώριας αγοράς, η οποία τα τελευταία έτη τροφοδοτείται σημαντικά από τις ξένες επενδύσεις».

Σε ό,τι αφορά το σοβαρό πρόβλημα στέγασης που παρατηρείται τα τελευταία έτη, λόγω της επενδυτικής εκμετάλλευσης των κατοικιών, η έκθεση της ΤτΕ αφήνει ενδεχόμενα για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων από την πλευρά της Πολιτείας.