Latest News

Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Κέιτ Μίντλετον: Αυξάνονται οι θεωρίες συνωμοσίας παρά το βίντεο της πριγκίπισσας

 Η πριγκίπισσα της Ουαλίας Κέιτ Μίντλετον βγάζοντας το βίντεο στη δημοσιότητα στο οποία ανακοινώνει πως πάσχει από καρκίνο, είχε στο μυαλό της πως αυτό θα ήταν μια λύση προκειμένου να μπει ένα τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την κατάσταση της... υγείας της. 

Οι θεωρίες φούντωσαν ακόμα περισσότερο με το δημοφιλές hashtag #kategate να έχει πάρει φωτιά από τη δημοσιοποίηση του βίντεο την Παρασκευή (22/3) κι έπειτα.

Υπήρξαν 400 αναφορές για το hashtag σε μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή, υψηλότερες από την προηγούμενη κορυφή των 373 το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με την BrandMentions, μια εταιρεία που παρακολουθεί τη διάδοση των hashtag και των λέξεων-κλειδιών στο διαδίκτυο. Είναι πιο εμφανές στο X, ακολουθούμενο από το Instagram και το TikTok.

Ένα βίντεο στο TikTok , το οποίο έχει προβληθεί περισσότερες από 200.000 φορές από τότε που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, ισχυρίζεται ότι το βίντεο της πριγκίπισσας θα μπορούσε να έχει παραποιηθεί και αναφέρεται επίσης στη χρήση «εικόνων AI».

Ο Quassim Cassam, καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Warwick και ειδικός στις θεωρίες συνωμοσίας, είπε ότι είναι σύνηθες οι θεωρίες συνωμοσίας να τροφοδοτούνται από στοιχεία που τις απορρίπτουν.

«Δεν μπορούν να σταματήσουν γιατί τα στοιχεία εναντίον τους αντιμετωπίζονται ως μέρος της συνωμοσίας. Γι' αυτό είναι τόσο ανθεκτικές», είπε.

Η Whitney Phillips, επίκουρη καθηγήτρια ψηφιακών πλατφορμών και ηθικής στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον στις ΗΠΑ, είπε ότι οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που προωθούν αυτές τις θεωρίες μπορούν επίσης να το κάνουν για ψυχαγωγία.

«Το είδος της αχαλίνωτης εικασίας που συνδυάζεται με αυτού του είδους τις θεωρίες μπορεί επίσης να είναι ένα διασκεδαστικό μυστήριο ή απόσπαση της προσοχής για τους συμμετέχοντες, χωρίς μεγάλη ή οποιαδήποτε σημασία για τη βλάβη ή την αγωνία που μπορεί να προκαλέσει αυτό το είδος εικασίας στους ανθρώπους που εμπλέκονται στη θεωρία». είπε.

Ένα στέλεχος της X είπε ότι τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει επίσης να «αναλάβουν την ευθύνη» για την κυκλοφορία ενός «βλαβερού» αφηγήματος.

«Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης έχουν διαδώσει υπερβολικά αυτό το αφήγημα, και κατά συνέπεια, κάθε ειδησεογραφικό μέσο θα πρέπει τώρα να αναλάβει την ευθύνη, να εκφράσει τη λύπη του και να ζητήσει συγγνώμη από την πριγκίπισσα Κέιτ και την οικογένειά της και να τους παραχωρήσει την ιδιωτικότητα που τους αξίζει», δήλωσε ο Τζο Μπέναροχ, επικεφαλής του επιχειρηματικές δραστηριότητες στο Χ.

Οι οδηγίες του TikTok για τις θεωρίες συνωμοσίας μειώνουν την εμβέλεια των «αβάσιμων» θεωριών που ισχυρίζονται ότι «ορισμένα γεγονότα ή καταστάσεις πραγματοποιούνται από κρυφές ή ισχυρές ομάδες» καθιστώντας τα ακατάλληλα για την κύρια ροή του For You, αλλά επιτρέπει «ανακριβείς μύθους ή παραπληροφόρηση » υπό την προϋπόθεση ότι δεν προκαλούν «σημαντική» βλάβη.

Ο καθηγητής Cassam πρόσθεσε ότι, τελικά, οι θεωρίες συνωμοσίας της Πριγκίπισσας της Ουαλίας θα γίνουν λιγότερο εμφανείς καθώς οι υποστηρικτές θα προχωρήσουν σε άλλες ιστορίες.

«Πραγματικά εξαφανίζονται, καθώς άνθρωποι με αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν «νοοτροπία συνωμοσίας» προχωρούν σε νέες θεωρίες συνωμοσίας», είπε.