Latest News

Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

Έγκλημα στα Τέμπη: Σε «τροχιά» για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης η αντιπολίτευση

 Δεδομένη μπορεί να θεωρηθεί η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, καθώς κόμματα τις αντιπολίτευσης συστρατεύονται στην πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, μετά... το δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής» που αποκαλύπτει αλλοίωση των διαλόγων που δόθηκαν στη δημοσιότητα λίγες ώρες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Το Μαξίμου, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, χαρακτηρίζει τη διαφαινόμενη εξέλιξη «καλοδεχούμενη», με τον Παύλο Μαρινακη να κάνει λόγο για προσπάθεια «αποσταθεροποίησης της χώρας» σε μια «αντικυβερνητική εκστρατεία με αιχμή μία εθνική τραγωδία και όχημά της την κυνική εκμετάλλευση του πόνου». 

Στο κάλεσμα Ανδρουλάκη πρώτη ανταποκρίθηκε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς που αριθμεί 11 βουλευτές, ενώ η εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ -με κοινοβουλευτική παρουσία 36 βουλευτών- θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας. ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνουν 79 έδρες, ξεπερνώντας το όριο των 50 βουλευτών που ορίζει το Σύνταγμα στο άρθρο 84, για κατάθεση πρότασης μομφής.

«Σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναφέρει την πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει η Νεά Αριστερά. Εμείς δεν κάνουμε παιχνίδια. Η Νέα Αριστερά θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. Δεν πάει άλλο», δήλωσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

«Αυτονόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να απαλλαγεί η χώρα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ζητάμε εκλογές», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βούλα Κεχαγιά, σε ανάρτηση της στο Χ. «Αυτονόητο ότι θα υποστηρίξουμε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή για το καλό της κοινωνίας και της χώρας», πρόσθεσε.

Στηρίζει υπό προϋποθέσεις το ΚΚΕ την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης 


«Δεν αναγνωρίζουμε στο ΠΑΣΟΚ και τον κύριο Ανδρουλάκη κανένα πραγματικό και ουσιαστικό αντιπολιτευτικό ρόλο απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς είναι εκείνο το κόμμα που όλα αυτά τα χρόνια έχει στηρίξει όσο λίγοι την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μάλιστα σε κρίσιμα ζητήματα. Ενώ και στα ζητήματα που εμφανίζεται να διαφωνεί, π.χ. νόμος για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, υιοθετεί τη βασική στρατηγική γραμμή της ΝΔ, όπως είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16 κι ο εξωραϊσμός της ΕΕ. Ακόμη και για το έγκλημα των Τεμπών η πρότασή του αφορούσε μόνο στη διερεύνηση αδικημάτων που σχετίζονται με την οικονομική ζημία της ΕΕ. Προφανώς τώρα και κάτω από την επίδραση των δημοσκοπήσεων, αναζητά διέξοδο στα πολιτικά του αδιέξοδα» αναφέρουν πηγές του ΚΚΕ και σημειώνουν:

«Φυσικά, εφόσον κατατεθεί πρόταση μομφής απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, το ΚΚΕ θα τη στηρίξει με το δικό του σκεπτικό, όπως κάνει πάντα. Άλλωστε, το ΚΚΕ εκφράζει τη μομφή του απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ καθημερινά, με την πρωτοπόρα συμβολή του στους εργατικούς, λαϊκούς και νεανικούς αγώνες που έχουν στριμώξει την κυβέρνηση και στους οποίους το ΠΑΣΟΚ ήταν, όχι μόνο προκλητικά απόν, αλλά και τις περισσότερες φορές απέναντι».

«Ναι» στην πρόταση μομφής από την Ελληνική Λύση

«Ο κ. Ανδρουλάκης είχε τη μοναδική ευκαιρία να γκρεμίσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, συντασσόμενος με την πρόταση της Ελληνικής Λύσης, για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας στην ψήφιση του γάμου ομοφυλοφίλων. Τότε όμως επέλεξε να κρατήσει την διεφθαρμένη και επικίνδυνη κυβέρνηση στην εξουσία! Έκτοτε ο Μητσοτάκης συγκυβερνά με δεκανίκια τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Κασσελάκη, που πλέον είναι συνεργοί σε όλα τα κυβερνητικά εγκλήματα», αναφέρει η Ελληνική Λύση.

Παράλληλα, σημειώνει ότι «εννοείται ότι η Ελληνική Λύση θα συνταχθεί με οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα απαλλάξει την Ελλάδα από την ολέθρια κυβέρνηση Μητσοτάκη» αλλά και ότι «με πυροτεχνήματα όμως, δεν κάνεις πολιτική».