Latest News

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Εδώ και ένα μήνα έχουν παρατήσει δύο φορτηγίδες με τοξικά μπάζα από το βυθό στο λιμάνι! (ΕΙΚΟΝΑ)

 


Τα άκρως τοξικά βυθοκορήματα του Κεντρικού Λιμένα Πειραιά, σύμφωνα με τον επίσημο χαρακτηρισμό τους από το υπουργείο Περιβάλλοντος, βρίσκονται εκτεθειμένα σε κοινή θέα  εδώ κι έναν μήνα μεταξύ Ε1 και Ε2 δίπλα στα πλοία... της ακτοπλοΐας.

Δύο φορτηγίδες με τοξικά βυθοκορήματα βρίσκονται αραγμένες στον μώλο σε απόσταση 50 μέτρων από την επιβίβαση αποβίβαση των επιβατών των πλοίων για Ρόδο.                                                                                           

Δεν έχουν ληφθεί  μέτρα οριοθέτησης του χερσαίου χώρου όπως πλαστικές ταινίες ή κώνοι τα οποία  όφειλαν να υπάρχουν.       



                                                                                                               

  Αναζητήσαμε από τους αρμόδιους την Τεχνική Περιβαλλοντική μελέτη που θα έπρεπε να ορίζει τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας από την τοξικότητα των βυθοκορημάτων, πλην όμως λάβαμε την απάντηση ότι τέτοια μελέτη δεν έχει εκπονηθεί .                             


Καταγγέλλουμε ότι τα βυθοκορήματα που παραμένουν εκτεθειμένα στις φορτηγίδες είναι επικίνδυνα διότι:


1.Οταν τοποθετούνται στη φορτηγίδα από την θάλασσα, είναι υδαρή, στραγγίζουν επί τόπου  και προκαλείται επιπλέον επικινδυνότητα καθώς και τα υγρά αυτά (στραγγίσματα) είναι επίσης τοξικά. Επιπλέον πριν την ρυμούλκηση της , η φορτηγίδα  πρέπει να αδειάσει από υγρά καθώς είναι επικίνδυνο για την ευστάθεια του πλωτού αυτού μέσου, η ελεύθερη επιφάνεια και μετακίνηση του υγρού κατά τον πλου. Με τις πρόσφατες βροχές το πρόβλημα αυτό έχει επιδεινωθεί.


2. Όταν είναι στεγνά τα βυθοκορήματα μπορεί με τον άνεμο να μεταφερθούν σε αρκετή απόσταση και λόγω τοξικότητας να θέσουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.

Για την προστασία της Δημόσιας Υγείας πρέπει να επιληφθεί άμεσα η Δημοτική Αρχή Πειραιά και η Περιφέρεια Αττικής οι οποίες ως συνήθως αγνοούν τα προβλήματα που προκύπτουν από τις εργασίες των λιμενικών έργων.


ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ


@ Από την πλευρά της εταιρείας,  δεν έχουμε καμία ενημέρωση - απάντηση για τις καταγγελίες των κατοίκων για τα βυθοκορήματα στο λιμάνι του Πειραιά.