Latest News

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

Αγρότες: Μπλόκα παντού και «απόβαση» στην Αθήνα, οι πρώτες αποφάσεις – Το παρασκήνιο της συνάντησης με Μητσοτάκη

 Δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι αγρότες μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποί τους δεν ικανοποιήθηκαν πολλά από τα αιτήματά τους και όσα τους ανακοινώθηκαν θα τεθούν στην κρίση των συναδέλφων τους στα μπλόκα ώστε να... ληφθούν αποφάσεις.

 «Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε και με κάθοδο στην Αθήνα, σε συντονισμό με όλα τα μπλόκα», είναι η ομόφωνη απόφαση του μπλόκου Ε65 των αγροτών της Καρδίτσας

Η οργή στους αγρότες είναι διάχυτη, καθώς θεωρούν κοροϊδία τα όσα πρότεινε ο πρωθυπουργός, που όπως λένε εξαναγκάστηκε να τα προτείνει υπό την δύναμη των μπλόκων. Στο τραπέζι οι αποκλεισμοί κεντρικών δρόμων έως και πορεία με τρακτέρ στην Αθήνα.

Κλίμα συνέχισης του αγώνα επικρατεί και στα μπλόκα των αγροτών σε Κάστρο, Αταλάντη, Ανθήλη, Αλμυρό, Μάλγαρα και Καστοριά, ενώ στα υπόλοιπα έως αργά το βράδυ γινόταν ενημέρωση. Την Τετάρτη αναμένονται αποφάσεις των συνελεύσεων στα μπλόκα και ήδη εξετάζεται η πιθανότητα για πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων την Πέμπτη.

Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι δεν θα υπάρξει άλλη συνάντηση, καθώς, όπως διαρρέεται, ο πρωθυπουργός «έξυσε τον πάτο του βαρελιού» και δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για άλλες παροχές. Για το μόνο που δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός είναι ότι όταν τελειώσει τα ταξίδια θα υπάρξει συνάντηση για τα θέματα της Θεσσαλίας.

Στην κυβέρνηση τηρούν στάση αναμονής, ωστόσο ευελπιστούν να μην περάσουν οι «σκληρές» εισηγήσεις και να αποδυναμωθούν τα αγροτικά μπλόκα.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των αγροτών έγινε σε καλό κλίμα, υπήρξε κατανόηση των δεδομένων από την πλευρά των αγροτών, κατανοήθηκε ότι ουσιαστικά εξαντλήθηκαν τα περιθώρια διαπραγμάτευσης και το πακέτο μέτρων είναι το τελικό, σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές.

Η κυβέρνηση τονίζει ότι είναι ανοιχτή στο διάλογο για θεσμικά θέματα των παραγωγών και το αγροτικό πετρέλαιο, όμως διαμηνύει ότι το κλείσιμο των δρόμων και η παρεμπόδιση της κυκλοφορίας δεν θα γίνουν αποδεκτά και θα αντιμετωπιστούν. 

Ώρα αποφάσεων στα μπλόκα

Θεσσαλία

Οι Θεσσαλοί αγρότες αναμένεται να πάρουν την Τετάρτη τις οριστικές αποφάσεις τους. Φαίνεται όμως ότι θα παραμείνουν στα μπλόκα και θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Στο τραπέζι «πέφτει» και το σενάριο της καθόδου στην Αθήνα τη Δευτέρα, με ή χωρίς τρακτέρ. Δηλώνουν ικανοποιημένοι μόνο για μέρος των κυβερνητικών μέτρων που αφορούν το ρεύμα, καθώς και για τη νέα συνάντηση που προγραμματίζεται για τον Daniel.

«Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε και με κάθοδο στην Αθήνα, σε συντονισμό με όλα τα μπλόκα», είναι η ομόφωνη απόφαση του μπλόκου Ε65 των αγροτών της Καρδίτσας, μετά την ενημέρωση για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό στην Αθήνα.

Ως πρώτη κίνηση κλιμάκωσης, οι αγρότες θα κλείσουν το απόγευμα της Τετάρτης τον Ε65.

Κατέληξαν ότι θα συντονιστούν σε κοινά βήματα κλιμάκωσης με τα υπόλοιπα μπλόκα.

Επιμένουν στα αιτήματά τους, για αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, για 7 λεπτά στην κιλοβατώρα, αποζημιώσεις 100% από τον ΕΛΓΑ, μη εφαρμογή της ΚΑΠ και αποκατάσταση ζημιών και υποδομών από την πλημμύρα.

Μακεδονία

Οι Μακεδόνες αγρότες από πλευράς τους, δηλώνουν ανικανοποίητοι με τα μέτρα του πρωθυπουργού. Μετά τη συνέλευση στα Νέα Μάλγαρα που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης η απόφαση είναι για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και να συσταθεί ένα όργανο σε επίπεδο Μακεδονίας που θα συνεδριάσει για να αποφασίσει μπλόκα παντού. Το πρώτο μπλόκο μετά τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη σημειώνεται στον τελωνειακό σταθμό των Ευζώνων από τις 8 μέχρι τις 9 το βράδυ μόνο για τα φορτηγά. 

Πελοπόννησος – Δυτική Ελλάδα

Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται ότι θα κινηθούν οι αγρότες στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα. Οι αγρότες του Αιγίου αναμένεται να κλείσουν και πάλι τη νέα Εθνική Οδό. Αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με μεγαλύτερη διάρκεια μπλόκων σε δρόμους και κυρίως εθνικές οδούς. Η πρόταση που θα φύγει από το Αίγιο προς τα υπόλοιπα μπλόκα είναι η συνέχιση των κινητοποιήσεων με πιο δυναμικό τρόπο. Ανάλογο κλίμα για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων επικρατεί και στις εν εξελίξει συνελεύσεις σε Αγρίνιο και Πύργο. Η πρόταση που θα φτάσει στην Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων είναι να πάνε στην Αθήνα. 

Δεν ικανοποιήθηκαν οι αγρότες, στο τραπέζι η «απόβαση» στην Αθήνα

Δεν έμειναν ικανοποιημένοι οι αγρότες από τις προτάσεις του πρωθυπουργού, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις τους έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Οι εκπρόσωποι των αγροτών επιστρέφουν στα μπλόκα για να αποφασίσουν συνέχιση των κινητοποιήσεων και «απόβαση» στην Αθήνα με τρακτέρ την ερχόμενη Δευτέρα.

Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας, θα αποφασίσουμε στα μπλόκα μας, τόνισε το μέλος Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων, Ρίζος Μαρούδας, μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν οι αγρότες με τον πρωθυπουργό.

Όπως είπε, με την «δύναμη των μπλόκων και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού» ο αγώνας θα συνεχιστεί με ενίσχυση των μπλόκων.