Latest News

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη: Ποιοι συμμετέχουν – Τι ισχύει για ΜΜΜ, σχολεία, τράπεζες και νοσοκομεία – Δεμένα πλοία, καθηλωμένα αεροπλάνα

 


«Παραλύει» η χώρα την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, με την ΑΔΕΔΥ να προχωρά σε πανελλαδική απεργία με κεντρικό σύνθημα «οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους – αυξήσεις μισθών, για να ζούμε... με αξιοπρέπεια».

Στην απεργία θα συμμετάσχουν εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα ταξί, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οι τράπεζες, οι καθηγητές και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Χωρίς μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ θα μείνει η Αθήνα την Τετάρτη, 28/2, καθώς 7 σωματεία συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ. Στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Τετάρτης θα συμμετάσχουν λεωφορεία και τρόλεϊ, τα οποία θα κινηθούν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ και της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, η αποκατάσταση της κυκλοφορίας των λεωφορείων και τρόλεϊ αναμένεται από τις 10:00 π.μ. ή αργότερα (έξοδος οχημάτων από τα αμαξοστάσια στις 8:30 π.μ.), ενώ τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις αφετηρίες γύρω στις 20:00.

Όπως αναφέρουν τα σωματεία των εργαζομένων στο μετρό, «ως ένδειξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το πρωτοφανές αυτό συμβάν, αποφάσισαν για την πραγματοποίηση 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης, την Τετάρτη 28-2-2024.

Θα συνεχίσουμε να απαιτούμε και να διεκδικούμε:

Άμεσες προσλήψεις προσωπικού

Νέο και σύγχρονο τροχαίο υλικό

Συνεχή βελτίωση όλων των υπαρχόντων ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας

Συνεχή επανεκπαίδευση όλων των εργαζομένων

Την ασφάλεια των εργαζομένων στους εργασιακούς χώρους

Τοποθέτηση σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας στο εθνικό και περιαστικό δίκτυο

Την αναθεώρηση ή την έκδοση Διαδικασιών Λειτουργίας και Συντήρησης

Ένταξη του προσωπικού λειτουργίας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα

Εμείς, που εργαζόμαστε καθημερινά για ασφαλή μέσα σταθερής τροχιάς, το φωνάζαμε και το φωνάζουμε ότι πάνω απ’ όλα προέχει η ασφάλεια του επιβατικού κοινού και των εργαζόμενων στα μέσα, δίχως καμία «έκπτωση»!

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Για την οικογένεια των σιδηροδρομικών η απεργία της 28ης του Φλεβάρη είναι μέρα μνήμης για τους 57 συνανθρώπους μας και ημέρα αγώνα για έναν καλύτερο και ασφαλή σιδηρόδρομο σε όλα τα μέσα, όπως ακριβώς αξίζει σε όλους μας».

Την ανακοίνωση υπογράφουν τα εξής σωματεία:

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ.ΣΥ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΡΑΜ & ΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ ΣΤΑΣΥ (Σ.Ε.Τ.)

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ & ΛΟΙΠΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. (Σ.Η.Ε.Κ.)

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΣΤΑΘΜΑΡΧΩΝ – ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ ΤΡΑΜ ΑΤΤΙΚΗΣ (Σ.Η.Τ.Α.)

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ (Σ.Η.Α.Μ.)

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ (Σ.Ε.Κ.Ε.Λ.Μ.Α.)

Απεργούν ταξί, εργαζόμενοι στα πλοία και ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Τα ταξί στην Αττική έχουν τραβήξει χειρόφρενο για 48 ώρες, από τις 27 έως τις 28 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΑΤΑ.

Τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου θα παραμείνουν δεμένα την Τετάρτη, καθώς η ΠΕΠΕΝ θα πάρει μέρος στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Η απεργιακή κινητοποίηση των σωματείων της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) της Πανελλήνιας Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ενωσης Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού θα ξεκινήσει στις 00:01 τα ξημερώματα της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου και θα λήξει στις 12:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Τα ναυτεργατικά σωματεία διεκδικούν λύσεις στα εργασιακά και συνταξιοδοτικά θέματα υπογραφή συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις και μέτρα για την ακρίβεια.

«Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους ναυτεργάτες, στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας, του Λαυρίου, να μη λείψει κανείς από τον απεργιακό αγώνα στις 28 Φλεβάρη» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους. Κλιμάκια της ΠΕΝΕΝ θα βρίσκονται στα τρία λιμάνια της Αττικής από τις 5:30 το πρωί στις 28/2/24 για περιφρούρηση της απεργίας.

Παράλληλα ναυτεργάτες θα πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά.

Παράλληλα, κανένα αεροπλάνο δεν θα προσγειώνεται στα αεροδρόμια της χώρας, καθώς στην απεργία θα συμμετάσχουν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Ωστόσο, θα εξυπηρετηθούν μόνο οι πτήσεις που προβλέπονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο, δηλαδή μόνο αεροδιακομιδές.

Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ

«ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ στην 24ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της 28ης του Φλεβάρη

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ένας χρόνος συμπληρώνεται στις 28 του Φλεβάρη του 2024 από το έγκλημα των Τεμπών. Ένας χρόνος κι ακόμα οι υπεύθυνοι της τραγωδίας δεν έχουν λογοδοτήσει για τις εγκληματικές τους ενέργειες που οδήγησαν 57 συμπολίτες μας – στη συντριπτική τους πλειοψηφία νέα παιδιά – στο θάνατο και βύθισαν τις οικογένειές τους στο πένθος. Ένα χρόνο μετά είμαστε και πάλι εδώ στους δρόμους, για να βροντοφωνάξουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ πως ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εμπαίζει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο με τις αυξήσεις – κοροϊδία που έδωσε από 1-1-24 δηλαδή 38-42 ευρώ καθαρά το μήνα. Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χατζηδάκης με περίσσιο θράσος βγαίνει στις εκπομπές του υποψήφιου Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. (κατά τα άλλα δημοσιογράφου) και άλλων ΜΜΕ και δηλώνει πως η μέση καθαρή αύξηση για τους Δημοσίους υπαλλήλους το 2024 είναι 1.425ευρώ. Τα λέει και ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ καθόλου, όταν όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο πήραν τα εκκαθαριστικά τους κι είδαν με τα ίδια τους τα μάτια την κοροϊδία.

Δεκατέσσερα χρόνια μετά τα μνημόνια, όπου οι αποδοχές μας μειώθηκαν κατά 40%, καταργήθηκαν τα δώρα, επιβλήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης 2%, πάγωσε η διετία 16-17, μειώθηκε το αφορολόγητο, η κυβέρνηση προκαλεί με τα ψίχουλα της εισοδηματικής της πολιτικής κι οδηγεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Ένας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός, που καλείται να ζήσει στα νησιά με ενοίκιο της τάξης των 350-500 ευρώ τον μήνα, αμείβεται με 734 ευρώ καθαρά τον μήνα. Ένας νοσηλευτής με 680 ευρώ καθαρά. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες κατηγορίες των Δημοσίων Υπαλλήλων. Η κυβέρνηση δεν έχει χρήματα για τους δημόσιους λειτουργούς, έχει όμως για τους κολλητούς της και τους ημέτερους. Τους Διοικητές των οργανισμών και των φορέων του Δημοσίου – τα δικά της παιδιά – στους οποίους έδωσε αυξήσεις 76% τον μήνα!!!

Χρήματα υπάρχουν. Απλά μοιράζονται στους ημέτερους.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οφείλουμε να αντιδράσουμε όλοι μαζί ΕΝΩΤΙΚΑ και δυνατά!

Στις 28 του Φλεβάρη απεργούμε μαζί με τους εργαζόμενους στον Ιδιωτικό Τομέα (πλήθος εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών του Ιδιωτικού Τομέα πήραν αποφάσεις για απεργία την ίδια μέρα) με ένα κεντρικό σύνθημα:

«Οι ΖΩΕΣ μας πάνω από τα ΚΕΡΔΗ τους – Αυξήσεις μισθών για να ζούμε με αξιοπρέπεια»

Απαιτούμε ζωή με δικαιώματα, δουλειά με πραγματικές αυξήσεις κι όχι αυξήσεις – κοροϊδία του 1,5 ευρώ τη μέρα, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί στοιχειωδώς η ακρίβεια κι ο πληθωρισμός.

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΕΔΩ και ΤΩΡΑ των ΔΩΡΩΝ

Συλλογικές συμβάσεις για τους μισθούς μας

Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016 – 17

Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας

Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000€

Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας

Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλοι οι κρίσιμοι δημόσιοι φορείς (υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφάλιση κ.α) και να αναβαθμιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ – ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: Αθήνα, ώρα 11:00πμ, πλατεία Κλαυθμώνος».

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων

Στην εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων θα προχωρήσει αύριο το πρωί η Αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας καθώς από τις 9 θα πραγματοποιηθούν συναθροίσεις – συγκεντρώσεις στο πλαίσιο της εξαγγελθείσας 24ωρης γενικής απεργίας, με τη συμμετοχή εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών, σωματείων, συλλόγων και άλλων φορέων και συλλογικοτήτων.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας και την αποσυμφόρηση της κίνησης, η Ελληνική Αστυνομία θα λάβει, τα αναγκαία μέτρα τροχαίας με την πραγματοποίηση εκτροπών και διακοπών κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σε οδούς περιμετρικά των Προπυλαίων, της Πλατείας Κλαυθμώνος, της Πλατείας Ομονοίας (Πειραιώς, Πατησίων κ.λπ.), της Πλατείας Συντάγματος (Λεωφόρους Αμαλίας, Βασιλίσσης Σοφίας) καθώς και σε Πανεπιστημίου και Σταδίου.

Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη τη συμμετοχή στην απεργία και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, η ΕΛΑΣ απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στο κέντρο της πόλης και ιδιαίτερα στους παραπάνω οδικούς άξονες και περιμετρικά αυτών, μέχρι την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων.

Σε περίπτωση εφαρμογής επιπλέον κυκλοφοριακών ρυθμίσεων θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτης θα συμμετάσχουν οι δάσκαλοι και οι εκπαιδευτικοί. Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετέχει η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) και η Ομοσπονδία ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ).

Σε κάθε περίπτωση τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά αύριο, καθώς κάθε εκπαιδευτικός αποφασίζει μεμονωμένα αν θα συμμετέχει ή όχι στην απεργία. Στα γυμνάσια και τα λύκεια, αν κάποιος καθηγητής απεργήσει, οι μαθητές θα έχουν «κενό».

Στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί θα ενημερώνουν τους γονείς για το τι θα πράξουν, ώστε να γνωρίζουν εάν θα μπορούν ή όχι πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο.

Στην απεργία θα συμμετέχουν και οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων (ΟΙΕΛΕ).

Επί της ουσίας τα σχολεία, λοιπόν, αύριο θα είναι κανονικά ανοιχτά και εξαρτάται το αν θα γίνει μάθημα από το πόσοι εκπαιδευτικοί θα συμμετέχουν στην απεργία.

Η ανακοίνωση της ΔΟΕ

«ΔΟΕ – Στις 28 Φεβρουαρίου απεργούμε. Όλες και όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας

Στις 28 Φεβρουαρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, οι περισσότεροι φοιτητές και νέα παιδιά. Η θλίψη, η οργή και τα αιτήματα του πλήθους των ανθρώπων που διαδήλωσαν, ζητώντας διαφάνεια, δικαιοσύνη, την τιμωρία των ενόχων, παύση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και την αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών παραμένουν επίκαιρα στη φετινή πανεργατική απεργία της 28ης Φεβρουαρίου.

Η κυβέρνηση, απροκάλυπτα, επιτελικά και κατασταλτικά, διαλύει τη δημόσια δωρεάν παιδεία, την υγεία, τη λαϊκή κατοικία, την αγροτική παραγωγή, τον πολιτισμό, την αντικειμενική ενημέρωση, το δικαίωμα στους αγώνες, την ύπαρξη των σωματείων και τελικά την ίδια τη δημοκρατία, χτίζοντας την κοινωνία του άκρατου ατομικού ανταγωνισμού, της ανεξέλεγκτης αθέμιτης κερδοφορίας των «συμφερόντων», στηριγμένη στον φόβο και την επιβολή

Οι εκπαιδευτικοί δίνουμε τον αγώνα για παιδεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, με σχολεία σύγχρονα και ασφαλή όπου θα μορφώνονται ολόπλευρα τα παιδιά μας. Παλεύουμε για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην αντιεκπαιδευτική «αξιολόγηση», την κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών με τα ενιαία κείμενα για την εσωτερική-εξωτερική αξιολόγηση των σχολείων και την απεργία – αποχή από την ατομική αξιολόγηση.

Υπερασπιζόμαστε τον παιδαγωγικό μας ρόλο και τη συλλογική, δημοκρατική λειτουργία των συλλόγων διδασκόντων. Διεκδικούμε πλήρη δικαιώματα για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί, όπως και όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, έχουμε, προ πολλού, ξεπεράσει τα όρια των αντοχών μας. Είναι επιτακτική η ανάγκη της ικανοποίησης του αιτήματος να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας.

Αποτελεί άμεση ανάγκη η αλλαγή αυτής της πολιτικής. Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας ως εργαζόμενοι, δίνοντας ταυτόχρονα τον δίκαιο αγώνα της υπεράσπισης της δημόσιας εκπαίδευσης.

Ως εδώ! Δεν πάει άλλο!

Στις 28 Φεβρουαρίου απεργούμε και βγαίνουμε όλοι και όλες στον δρόμο! Ενώνουμε τη φωνή μας με τους χιλιάδες φοιτητές, αγρότες, άνεργους και εργαζόμενους. Με την απεργία μας απαντάμε αποφασιστικά στις διώξεις και τις δικαστικές προσφυγές μέσα από τις οποίες η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας επιχειρούν να κάμψουν τις κινητοποιήσεις μας. Είμαστε η πλειοψηφία και έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.

Στις 28 Φεβρουαρίου, ενώνουμε τη φωνή μας με χιλιάδες εργαζόμενους, όλοι μαζί, απεργούμε και διεκδικούμε:

Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του Α.Ε.Π. και του πληθωρισμού.

Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 2017.

Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ.

Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

Χορήγηση ενοικίου στους νεοδιόριστους και αναπληρωτές συναδέλφους μας.

Στήριξη του Ε.Σ.Υ. με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία.

Κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.

Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.

Kατάργηση της «συμμετοχής» των εργαζομένων για εξετάσεις και φάρμακα.

Δημιουργία κατοικιών για τους εκπαιδευτικούς, σε νησιωτικές περιοχές.

Δωρεάν σίτιση εκπαιδευτικών σε φοιτητικές και στρατιωτικές λέσχες.

Στις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν υφίσταται πρόβλεψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, να υπάρχει πλήρης κάλυψη από την Πολιτεία για τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς.

Ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπισης της ακρίβειας, κατάργηση του Φ.Π.Α. στα ήδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα κ.ά.

Εξίσωση όλων των δικαιωμάτων (άδειες, εργασιακά, συνδικαλιστικά κ.ά.) των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.

Προστασία της λαϊκής κατοικίας. Παύση των πλειστηριασμών.

Άμεση υπογραφή του σχεδίου Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της Δ.Ο.Ε. (απόφαση 92ης Γ.Σ.).

Άμεση έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων στους/στις νεοδιόριστους/ες συναδέλφους με το πέρας της διετίας.

Επαρκή χρηματοδότηση των σχολείων για την κάλυψη των αναγκών τους, μέτρα για την ασφάλεια και υγιεινή με ουσιαστικούς ελέγχους (αντισεισμικούς, πυροπροστασίας, ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού κτλ).

Εξίσωση του ωραρίου των Νηπιαγωγών και όλων των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε ολιγοθέσια με αυτό όλων των εκπαιδευτικών.

Μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών

Ουσιαστική επιμόρφωση στα Πανεπιστήμια, δωρεάν, με ετήσια απαλλαγή από τα διδακτικά μας καθήκοντα.

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια! Αποκλειστικά Δημόσια-Δωρεάν Παιδεία και Υγεία!

Να καταργηθούν οι αντιεκπαιδευτικοί – αντιεπιστημονικοί νόμοι της «αξιολόγησης» 4692/20 και 4823/21

Συνεχίζουμε κι οργανώνουμε τους αγώνες μας. Η 28η Φεβρουαρίου, αποτελεί μέρα αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών (μεταφορές, υγεία, παιδεία, ρεύμα, νερό, κλπ) που οδηγεί σε εγκλήματα, βάζοντας το κέρδη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές!

Απέναντι στην κυβερνητική επίθεση, συνεχίζουμε με κλιμάκωση του αγώνα μέχρι την τελική νίκη.

Η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ

Αντίστοιχα η ΟΙΕΛΕ συμμετέχει όπως έχει γνωστοποιηθεί στην στην 24ωρη παναττική απεργία του ΕΚΑ στις 28/2.

Η ανακοίνωση:

«ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ – ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ»

H ΟΙΕΛΕ συμμετέχει στην 24ωρη παναττική απεργία του ΕΚΑ στις 28/2

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί συμμετέχουν στην 24ωρη παναττική απεργία του ΕΚΑ στις 28 Φεβρουαρίου. Βασικά αιτήματα της απεργίας είναι η αύξηση των μισθών, η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η αποτροπή της εκποίησης των δημόσιων αγαθών.

Η απεργιακή αυτή κινητοποίηση συμπίπτει και με την συμπλήρωση ενός έτους από την τραγωδία στα Τέμπη που κατέδειξε την εγκληματική ανεπάρκεια του κράτους και την τεράστια ζημία που προκαλούν στο δημόσιο συμφέρον οι αποικιοκρατικού τύπου ιδιωτικοποιήσεις. 57 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους νέοι, έχασαν τη ζωή τους στο βωμό του κέρδους, των μικροκομματικών σχεδιασμών, της ρουσφετολογικής λογικής, της ανικανότητας των αρμοδίων.

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί ζητούμε:

Την επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2011 και την αποκατάσταση του 13ου και του 14ου μισθού. Η τεράστια κερδοφορία των εκπαιδευτηρίων τα τελευταία χρόνια επιτρέπει και με το παραπάνω τις ελάχιστες αυτές αυξήσεις.

Ψήφιση ενός σύγχρονου νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση μετά από κοινωνικό διάλογο

Έλεγχος της νομιμότητας και καταχρηστικότητας των καταγγελιών σύμβασης από ανεξάρτητη αρχή, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Καταπολέμηση της απλήρωτης εργασίας σε αντικαταστάσεις, απογευματινές δράσεις και γενικά εργασίες εκτός εργασιακού ωραρίου.

Την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, ώστε να υπάρξουν βιώσιμες συνθήκες εργασίας και αμοιβής στους δύσκολους χώρους των Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών.

Πέρα από τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα όμως, είναι κρίσιμο το ζήτημα της υγείας και ασφάλειας χιλιάδων μαθητών και εργαζόμενων στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Όπως είχε αναφέρει η ΟΙΕΛΕ σε ανακοίνωσή της λίγο μετά την εθνική τραγωδία της 28/2/2023, υπάρχουν πολλά πιθανά «Τέμπη» και στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση πριν να είναι αργά:

Τα χιλιάδες ασύδοτα Κέντρα Μελέτης: κτήρια χωρίς κανένα έλεγχο, μεταφορά μαθητών χωρίς καμιά πιστοποίηση οδηγών και οχημάτων.

Ιδιωτικά νηπιαγωγεία: οι εξαντλημένες/οι εκπαιδευτικοί και ο κίνδυνος του λάθους

Summer camps: όταν χιλιάδες παιδιά εποπτεύονται από εργαζόμενους-φαντάσματα…

Στο όνομα της καταπολέμησης της …γραφειοκρατίας, συρρικνώθηκε ο κτηριακός έλεγχος σε «μικρά» Φροντιστήρια και Κ.Ξ.Γ.!

Απεργία, 28/2

Αυξήσεις τώρα!

Εργασία με αξιοπρέπεια!

Πειραιάς: Κλειστά φαρμακεία

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, τα φαρμακεία που υπάγονται στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Πειραιά (ΦΣΠ), υλοποιώντας την ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης του συλλόγου στις 15 Φεβρουαρίου.

Με το τρόπο αυτό, ο σύλλογος, τιμά τους νεκρούς των Τεμπών ζητώντας να μη θρηνήσει ποτέ ξανά αυτή η χώρα και άλλα παιδιά, εξαιτίας της κρατικής ανεπάρκειας.

Ο ΦΣΠ τονίζει ακόμη ότι ζητά μέτρα για τις ελλείψεις των φαρμάκων, που ταλαιπωρούν τους Έλληνες ασφαλισμένους.

Σε πανελλαδική απεργία προχωρούν στις 28 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ, ενώ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στις 10.00 το πρωί. Η ΠΟΣΕ ΕΦΚΑ καλεί σε συμμετοχή επαγγελματικούς φορείς, πολιτικά κόμματα και συλλόγους συνταξιούχων.

Μεταξύ άλλων η ΠΟΣΕ ΕΦΚΑ ζητά προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αυξήσεις μισθών σε όλους του εργαζόμενους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«ΓΙΑΤΙ πάνω και πρώτα από όλα οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ έχουμε ως προτεραιότητα την άμεση, αποτελεσματική και σωστή εξυπηρέτηση του πολίτη.

ΓΙΑΤΙ η σωστή εξυπηρέτηση του πολίτη δεν μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά με στέρηση νέων προσλήψεων στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση 14 ολόκληρα χρόνια τώρα.

ΓΙΑΤΙ δεν μπορεί να γίνει σωστή εξυπηρέτηση του πολίτη χωρίς σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή, χωρίς υπολογιστές και δίκτυα, χωρίς ενοποίηση των διαφορετικών πληροφοριακών συστημάτων των πρώην Ταμείων, χωρίς εξειδικευμένη και συστηματική εκπαίδευση και κατάλληλα κτίρια.

ΓΙ ΑΥΤΟ ΖΗΤΑΜΕ:

– Εκατοντάδες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού άμεσα.

– Κάλυψη όλων των θέσεων ευθύνης μέσω κρίσεων με πλήρη διαφάνεια και αξιοκρατία και χωρίς την απαράδεκτη συμμετοχή -μονάχα για τον ΕΦΚΑ- παχιά αμειβόμενων «golden boys».

– Διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ από τον ίδιο τον φορέα με πλήρη διαφάνεια και συμμετοχή των ασφαλισμένων και όχι από μια Ανώνυμη Εταιρία.

– Διασφάλιση των πόρων του συστήματος της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, με την αποτελεσματική ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές των υπηρεσιών ελέγχου του ΕΦΚΑ για την αποτελεσματική καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροκλοπής.

– Ουσιαστικές αυξήσεις μισθών σε όλους τους εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, σημαντική αύξηση του αφορολόγητου, λήψη ουσιαστικών μέτρων από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας στους βασικούς τομείς της καθημερινής μας επιβίωσης.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΜΕ, ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Οι ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ, βαδίζουμε στους κοινούς δρόμους των αγώνων με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις μισθωτών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και με τις επαγγελματικές ενώσεις και συλλόγους ασφαλισμένων και συνταξιούχων, υποστηρίζοντας ενεργά τα δίκαια και διαχρονικά τους αιτήματα, για ουσιαστικές αυξήσεις συντάξεων και παροχών.

Με διαρκή συνδυασμό ουσιαστικής ενημέρωσης της κοινωνίας για τις θέσεις – προτάσεις – διεκδικήσεις μας με κινηματικές δράσεις, δυναμικά διεκδικούμε λύσεις σε όλα τα οξυμένα προβλήματα της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης».

Στάση εργασίας των δημοσιογραφικών ενώσεων

Στάση εργασίας 12.00- 16.00 για όλους τους δημοσιογράφους κήρυξαν ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΙΝ για αύριο, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση της ΠΟΕΣΥ στο πλαίσιο της μεγάλης κινητοποίησης που οργανώνουν Εργατικά Σωματεία και Ομοσπονδίες της χώρας με αφορμή τον ένα χρόνο από την συγκλονιστική σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Οι δημοσιογραφικές ενώσεις Αθήνας, Μακεδονίας– Θράκης, Πελοποννήσου– Ηπείρου–Ιονίου συντάσσονται με τις θέσεις της ΠΟΕΣΥ και στην κοινή ανακοίνωση τους αναφέρουν:

«Στη συμπλήρωση ενός χρόνου από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς και τις οικογένειές τους να ζητούν δικαιοσύνη και τιμωρία των υπευθύνων, ενώ η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια απομυζούν το εισόδημα εργαζομένων και συνταξιούχων, τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν και η ζωή των πολιτών χειροτερεύει, οι δημοσιογράφοι της χώρας διεκδικούμε:

Ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και τιμωρία των υπευθύνων

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πραγματικές μισθολογικές αυξήσεις

Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας

Τέλος στην αισχροκέρδεια και την ακρίβεια

Οι δημοσιογράφοι συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα των αγροτών και στηρίζουμε τον αγώνα των υγειονομικών για αναβαθμισμένα δημόσια νοσοκομεία, και των φοιτητών για Δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Της στάσης εξαιρούνται, τονίζουν οι δημοσιογραφικές ενώσεις της χώρας, οι δημοσιογράφοι οι οποίοι στο διάστημα αυτό θα καλύψουν την εκδήλωση στα Τέμπη και κάθε άλλη εκδήλωση μνήμης, καθώς και τις απεργιακές κινητοποιήσεις.