Latest News

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Σύμπραξη Εκδίκησης: Αυτά είναι τα όπλα που εντόπισε η αντιτρομοκρατική (ΕΙΚΟΝΕΣ)

 Στη δημοσιότητα έδωσαν οι Αρχές τα ευρήματα της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και τα όπλα που είχε στη διάθεσή της η οργάνωση Σύμπραξη Εκδίκησης που απέστειλε τον φάκελο με τα εκρηκτικά στην πρόεδρο Εφετών, στα δικαστήρια... της Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τρίτης στελέχη της αντιτρομοκρατικής πραγματοποίησαν ταυτόχρονες έρευνες σε Νέα Σμύρνη, Ψυχικό, Πανόρμου και Παλλήνη.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορους χώρους μεταξύ των οποίων 3 κελιά καταστημάτων κράτησης και 9 οικίες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: ένα πολεμικό τυφέκιο, 3 πιστόλια, περίστροφο, καραμπίνα, εξαρτήματα όπλων, ποσότητες εκρηκτικής ύλης, φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, κινητά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και φορητά μέσα αποθήκευσης.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, τα στελέχη της «Σύμπραξης Εκδίκησης», είχαν κοινή δομή και εκτελεστικό πυρήνα με την οργάνωση «Ένοπλη Απάντηση» και άλλαζαν επωνυμίες οργανώσεων, ανάλογα με το «χτύπημα».

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου «άκουγαν» τις συνομιλίες των μελών της οργάνωσης, ήδη από την βομβιστική επίθεση στο υποκατάστημα της τράπεζας στα Πετράλωνα στις 25 Ιανουαρίου.

Τι οδήγησε στα ίχνη των συλληφθέντων

Κομβικό σημείο στην αποκάλυψη της δράσης των μελών της οργάνωσης ήταν ο εντοπισμός αποτυπώματος και γενετικού υλικού που ανήκε σε στρατιωτικό που υπηρετούσε στον στρατό ξηράς  στον φάκελο – βόμβα που εστάλη στην πρόεδρο εφετών Θεσσαλονίκης

Ο ένας από αυτούς που διαμένει στην Νέα Σμύρνη, είχε καταθέσει αίτηση αποστρατείας από το σώμα. Ο δεύτερος στρατιωτικός που συνελήφθη, εργαζόταν ως επαγγελματίας οπλίτης στην αεροπορική βάση της Τανάγρας. Τα δυο αυτά άτομα,  φέρονται να παρείχαν εκρηκτικά και τεχνογνωσία στα μέλη της οργάνωσης.

Ποιος έδινε τις εντολές για τα χτυπήματα

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, καθοδηγητής και εντολέας των επιθέσεων, εμφανίζεται ένας 36χρονος έγκλειστος των φυλακών Δομοκού.

Είχε πραγματοποιήσει 4 ληστείες σε 42 μέρες, ενώ δεν είχε επιστρέψει στις φυλακές μετά από άδεια που είχε λάβει. Ήταν το άτομο που στρατολόγησε τα μέλη της Σύμπραξης Εκδίκησης και εκείνος που έδωσε την εντολή να σταλεί στη δικαστικό ο παγιδευμένος φάκελος επειδή δεν του είχε αποδεχτεί την συγχώνευση των ποινών του.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, η οργάνωση είχε τοποθετήσει βόμβα στις 25 Ιανουαρίου σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα. Στις 8 Ιουλίου του 2023 έριξαν χειροβομβίδα σε αυτοκίνητο σωφρονιστικού στο Χαιδάρι. Στις 24 Ιουνίου, πέταξαν από λάθος χειροβομβίδα σε σπίτι πολίτη στη Λάρισα, ενώ στοχος του ήταν η οικία του διευθυντή των φυλακών Λάρισας. Επίσης πυροδότησαν βόμβα έξω απο γραφεία κατασκευαστικής εταιρίας στην Κηφισιά.

Τα στελέχη της αντιτρομοκρατικής εξάρθωσαν την τρομοκρατική οργάνωση, αξιοποιώντας την άρση τηλεφωνικού απορρήτου καθώς και βιντεοληπτικό υλικό.

Την ίδια ώρα, ένα ζευγάρι που είναι στα χέρια της αστυνομίας φέρεται να έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έκρηξη του εκρηκτικού μηχανισμού στην τράπεζα στα Πετράλωνα στις 25 Ιανουαρίου του 2024.

Το ζευγάρι με διαφορετικά οχήματα, ένα αυτοκίνητο και μια μοτοσικλέτα πήγαν στην τράπεζα, τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό που προκάλεσε σημαντικές υλικές ζημιές και στη συνέχεια έφυγαν με διαφορετικά οχήματα από διαφορετικές διαδρομές.

Τα «χτυπήματα» της οργάνωσης

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, η οργάνωση είχε τοποθετήσει βόμβα στις 25 Ιανουαρίου σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα.

Στις 8 Ιουλίου του 2023 έριξαν χειροβομβίδα σε αυτοκίνητο σωφρονιστικού στο Χαϊδάρι.

Στις 24 Ιουνίου, πέταξαν από λάθος χειροβομβίδα σε σπίτι πολίτη στη Λάρισα, ενώ στόχος τους ήταν η οικία του διευθυντή των φυλακών Λάρισας.

Επίσης πυροδότησαν βόμβα έξω από γραφεία κατασκευαστικής εταιρίας στην Κηφισιά.

Πλέον τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, διερευνούν το ενδεχόμενο κάποιοι από τους συλληφθέντες να είχαν επαφές ή να γνώριζαν τα άτομα που τοποθέτησαν την βόμβα στο υπουργείο Εργασίας, όπως και τον εκρηκτικό μηχανισμό, έξω από την έδρα των ΜΑΤ στο Γουδί.