Latest News

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

Σαλαμίνα: Στη φυλακή οι επίορκοι αστυνομικοί που εκβίαζαν καταστηματάρχες και εργολάβους - Οι σοκαριστικοί διάλογοι

 
Στη φυλακή οδηγήθηκαν οι δύο αστυνομικοί που εκβίαζαν καταστηματάρχες και εργολάβους. Οι δύο ένστολοι είχαν συλληφθεί προχθές (23/01) για εκβίαση και δωροληψία εις βάρος ιδιοκτητών καταστημάτων και εργαζομένων σε οικοδομές. Σε βάρος τους διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ενώ, παράλληλα τέθηκαν... σε διαθεσιμότητα.

Σαλαμίνα: Οι διάλογοι που «καίνε» τους επίορκους αστυνομικούς – «Χαρτζιλίκι στα παιδιά»

«Εε, απλά έχε λίγο υπόψη σου, κόφ’ τα όλα σήμερα». Με αυτά τα λόγια, ο επίορκος αστυφύλακας του Τμήματος Σαλαμίνας προειδοποιεί το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου τον ιδιοκτήτη κέντρου διασκέδασης του νησιού για επικείμενους ελέγχους από κλιμάκιο του ΕΦΚΑ.

Λίγες ώρες αργότερα, οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. που παρακολουθούσαν τις επικοινωνίες του 38χρονου θα του περάσουν χειροπέδες, βάζοντας τέλος στην παράνομη δράση του. Μαζί του θα συλληφθεί ένας πρώην συνεργός του, υπαρχιφύλακας του Τμήματος, που τα «έσπασε» μαζί του τον περασμένο Οκτώβριο, όταν δεν τα βρήκαν στο μοίρασμα των εσόδων από τον παράνομο χρηματισμό.

Αποσπάσματα από τις συνομιλίες των δύο αστυνομικών αποκαλύπτουν το μέγεθος της δραστηριότητάς τους, που είχε θύματα ιδιοκτήτες χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος και εργαζομένους σε οικοδομές του νησιού. Κατηγορούνται για τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις εκβίασης και δωροληψίας και για 11 περιπτώσεις παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου.

«Μη βγει παραέξω…»

Αστυφύλακας: Ε, είμαι ο Η. από την Αστυνομία, μ’ ακούς;

Καταστηματάρχης: Ναι, ναι, ναι.

Αστυφύλακας: Ε, έχε υπόψη σου λίγο σήμερα.

Καταστηματάρχης: Ναι.

Αστυφύλακας: Ντάξει;


Καταστηματάρχης: Ναι, έχουμε τίποτα;

Αστυφύλακας: Ναι, ναι, ναι. Ε, απλά πολύ εμπιστευτικά, μη βγει παραέξω.

Καταστηματάρχης: Εντάξει, εντάξει.

Αστυφύλακας: Εντάξει αυτό, σ’ το λέω. Τώρα πάω να τους πάρω.

Αστυφύλακας: Εε, απλά έχε λίγο υπόψη σου, κόφ’ τα όλα σήμερα.

Η επίμαχη τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 45 δευτερολέπτων είχε καταγραφεί στις 18:12 το απόγευμα του Σαββάτου. Ακολούθησε οργανωμένη επιχείρηση από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, που οδήγησε στις συλλήψεις. Στην κατοχή του αστυφύλακα βρέθηκαν 32.000 ευρώ, τα οποία δεν κατάφερε να δικαιολογήσει, με τις Αρχές να εκτιμούν ότι πρόκειται για ποσά από περιπτώσεις εκβιασμών που δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί.

«Χαρτζιλίκι στα παιδιά»

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε καταγραφεί στις 17 Αυγούστου, ιδιοκτήτης χώρου εστίασης στο Αιάντειο επιχειρεί να ενημερωθεί από τον 38χρονο αστυφύλακα για επικείμενη σφράγιση της επιχείρησής του, καθώς είχε διαπιστωθεί ότι η ταμειακή μηχανή δεν ήταν συνδεδεμένη με την εφορία. Ο επίορκος αστυνομικός του γνωστοποιεί ότι κλιμάκιο της εφορίας θα επισκεφτεί το κατάστημα και ο ιδιοκτήτης τον ρωτάει αν θα μπορούσε να λειτουργήσει παρανόμως το χώρο, δίνοντας… «χαρτζιλίκι στα παιδιά». Ο αστυφύλακας, αφού τον ενημερώνει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, του αντιπροτείνει να ανοίξει το μαγαζί τη μέρα που ο ίδιος έχει εποχούμενη περιπολία.

«Δυσκόλεψαν τα πράγματα…», αναφέρει σε άλλη συνομιλία του την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, θέλοντας να εκβιάσει ακόμα μία φορά τον ιδιοκτήτη κοκτέιλ μπαρ του νησιού, ζητώντας του 150 ευρώ την εβδομάδα για να «προστατεύει» την επιχείρηση. Είχε ήδη αποσπάσει το ποσό των 2.500 ευρώ μέσω χρηματισμών μόνο από το συγκεκριμένο μαγαζί, αποτρέποντας σειρά από πρόστιμα και ελέγχους.

«Είναι στο φέρι μποτ και έρχεται»

«Μπαίνει τώρα ο ΕΦΚΑ, τώρα είναι στο φέρι μποτ και έρχεται», προειδοποιεί σε άλλη καταγεγραμμένη συνομιλία την 1η Οκτωβρίου ιδιοκτήτη εστιατορίου στο Αιάντειο. Την ίδια ημέρα, άλλος επιχειρηματίας εκφράζει τηλεφωνικά παράπονα στον αστυφύλακα, καθώς κλιμάκιο του Α.Τ. είχε οδηγήσει στο αυτόφωρο καταστηματάρχες για ηχορύπανση, παρά το γεγονός ότι ήταν ενήμεροι για τον έλεγχο και είχαν προμηθευτεί… ντεσιμπελόμετρα για να ρυθμίσουν τον ήχο. Ο επίορκος αστυνομικός δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι είχε… άδεια λόγω βάπτισης.