Latest News

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Θρίλερ με πειρατεία σε ελληνόκτητο πλοίο στον Περσικό Κόλπο - Έλληνας δόκιμος πλοίαρχος μεταξύ των 18 μελών του πληρώματος


 Πειρατεία σε ελληνόκτητο πλοίο στον περσικό κόλπο σημειώθηκε από... έξι άνδρες. 

Το πλήρωμα του πλοίου συμφερόντων ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας με ξένη σημαία καταλήφθηκε από ρεσάλτο  έξι ανδρών στα στενά του Ορμούζ, μεταξύ Ιράν και Κατάρ. 

Η πειρατεία επιβεβαιώνεται από το υπουργείο Ναυτιλίας, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια επικοινωνία με το πλοίο από τις 06:30 ώρα Αθήνας. Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας μεταξύ των μελών του πληρώματος είναι και ένας Έλληνας που είναι ναυτολογημένος ως δόκιμος πλοίαρχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  πρόκειται για το πλοίο St. Nikolas, που ήταν κάποτε γνωστό ως Suez Rajanσημαίας Νήσων Μάρσαλ, και το οποίο συνδέεται με την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation.

Η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία United Kingdom Maritime Trade Operations, η οποία παρέχει προειδοποιήσεις στους ναυτικούς στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι η προφανής κατάληψη ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Πέμπτης (11/1), στα ύδατα μεταξύ του Ομάν και του Ιράν, σε μια περιοχή από όπου διέρχονται τα πλοία τα οποία εισέρχονται και εξέρχονται από το Στενό του Ορμούζ.

Μάλιστα, οι πειρατές φαίνεται πως κάλυψαν και τις κάμερες του τάνκερ, ώστε να μην υπάρχει καταγραφικό. Τα διεθνή πρακτορεία κάνουν λόγο για νέο περιστατικό χάους στις θαλάσσιες διόδους της Μέσης Ανατολής

Το πλοίο βρέθηκε στο επίκεντρο διαμάχης Ηνωμένων Πολιτειών – Ιράν για 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου Τον Φεβρουάριο του 2022, η ομάδα United Against Nuclear Iran δήλωσε ότι υποπτεύεται ότι το δεξαμενόπλοιο μετέφερε πετρέλαιο από το νησί Khargh του Ιράν, τον κύριο τερματικό σταθμό διανομής πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο.

Για μήνες, το πλοίο καθηλώθηκε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Σιγκαπούρης πριν αποπλεύσει ξαφνικά για την ακτή του Τέξας χωρίς εξήγηση. Το πλοίο εκφόρτωσε το φορτίο του σε άλλο δεξαμενόπλοιο τον Αύγουστο.