Latest News

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

Επεισόδια στου Ρέντη: Σφίγγει ο κλοιός για τον «ενορχηστρωτή» – Μπαράζ ερευνών από τις Αρχές για τους καθοδηγητές


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θέμα της οπαδικής βίας μετά τα τελευταία επεισόδια που ξέσπασαν έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη»... στου Ρέντη

Οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη, αφού μετά την προφυλάκιση του 18χρονου, βρέθηκαν ίχνη πυρίτιδας και στον 16χρονο αδερφό του αλλά και στον 26χρονο μάνατζερ του γνωστού τράπερ.

Οι αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση θέλουν να φτάσουν στον «καθοδηγητή» αλλά και στον πυρήνα των χούλιγκαν που έδρασαν έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη». Γι’ αυτό και στο κάδρο των ερευνών έχει μπει και ο 26χρονος οργανωμένος οπαδός από τα δυτικά προάστια με την ΕΛ.ΑΣ. να εκτιμά ότι ο «καθοδηγητής» των επεισοδίων δεν ήταν μόνο ένας.

Επίσης ο 16χρονος αδερφός του 18χρονου προφυλακισθέντα φέρεται πως είχε συμμετοχή στην επίθεση, καθώς ταυτοποιήθηκε το DNA του. Ο 16χρονος ήταν ανάμεσα στα 424 άτομα που είχαν προσαχθεί τη νύχτα των επεισοδίων. Η ταυτοποίησή του προέκυψε από αποτύπωμα, DNA και πυρίτιδα.

Από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια έχουν προκύψει κάποιες ταυτοποιήσεις κατασχεμένων από το γήπεδο αντικειμένων με άτομα που ανήκαν στους 424 προσαχθέντες.

Την ίδια ώρα, οι αστυνομικοί θα ενημερώσουν σχετικά την εποπτεύουσα εισαγγελική Αρχή και αναμένεται τα εντάλματα να εκδοθούν σε φάση μεγαλύτερης ολοκλήρωσης της προανακριτικής διαδικασίας, ώστε να έχουν προκύψει και ρόλοι των εμπλεκομένων με τα γεγονότα.

Ο 18χρονος κρίθηκε προφυλακιστέος και έχει ομολογήσει ότι έριξε τη φωτοβολίδα που τραυμάτισε πολύ σοβαρά, τον αστυνομικό στου Ρέντη. Ο νεαρός, φέρεται να υποστήριξε στην ανακρίτρια, ότι δεν ήθελε να τραυματίσει κάποιον, ισχυρίστηκε, μάλιστα, πως και άλλα άτομα, έριχναν φωτοβολίδες κατά των αστυνομικών, ενώ το αίτημά του να ενταχθεί σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, δεν έγινε δεκτό.

Ο συλληφθείς κατηγορείται για ηθική αυτουργία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών, για έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για τον άνθρωπο, διατάραξη οικιακής ειρήνης και για κατοχή βεγγαλικών. Να σημειωθεί ότι όλες οι πράξεις είναι με την επιβαρυντική περίσταση που προβλέπεται στον αθλητικό νόμο

Ένα νέο σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για τις κάμερες στα γήπεδα και την ταυτοπροσωπεία φιλάθλων προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης χαρακτηρίζοντας ανεπαρκές και πλημμελές το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Επεισόδια στου Ρέντη: Οι «σκληροί» των τριών συνδέσμων και οι 40 σεσημασμένοι

Χαρτογραφήθηκε η εγκληματική οργάνωση του Ρέντη και ο «αρχηγός»-εντολέας της προγραμματισμένης επίθεσης εναντίον των αστυνομικών στου Ρέντη, η οποία δόθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2023, μετά τα επεισόδια στον Βόλο. Αρχικοί αποδέκτες ήταν τρεις «υπαρχηγοί» από ισάριθμους συνδέσμους οπαδών σε δυτικά προάστια, Πειραιά και νότια προάστια. Αυτοί μεταβίβασαν τις εντολές στους «λοχίες» και εκείνοι στους «ομαδάρχες» και «διαβιβαστές» των συνδέσμων, προκειμένου να μεταφερθεί το μήνυμα-κάλεσμα στους «στρατούς», προσωπικά, μέσω κινητών, social media και με ομαδικές συνομιλίες σε εφαρμογές επικοινωνίας. Για να μεγαλώσει ο αριθμός των οπαδών που θα βρίσκονταν στο κλειστό γυμναστήριο το κάλεσμα περιλάμβανε φίλους, γνωστούς, συγγενείς και «πιτσιρίκια» των συγκεκριμένων συνδέσμων.

Από εκεί και πέρα, μοιράστηκαν οι ρόλοι, με τους «αποθηκάριους» οπλισμού να διανέμουν ναυτικές φωτοβολίδες, εκρηκτικές βόμβες μολότοφ και άλλα πολεμοφόδια στους «ντελίβερι», προκειμένου να τα μεταφέρουν την κατάλληλη στιγμή έξω από το γήπεδο για να γίνει η διανομή από τα αυτοκίνητα μεταφοράς. Η σκληρή «ομάδα κρούσης», που αριθμούσε περίπου 30 άτομα, είχε σχηματιστεί. Οι «ομαδάρχες»-«καθοδηγητές» συμμετείχαν στον επιχειρησιακό βραχίονα και έδωσαν την εντολή εξόδου από το γήπεδο, εξόπλισαν τους «σκληρούς» και στη συνέχεια έδωσαν το σύνθημα έναρξης των επιθέσεων.

Επεισόδια στου Ρέντη: Οι… 40 που είναι στο μικροσκόπιο των Αρχών

Στα περισσότερα από τα παραπάνω, τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους έχουν βάλει ονοματεπώνυμα και έχουν συλλέξει σημαντικά ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος τους, που στοιχειοθετούν την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Αναμένουν αποτελέσματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια σχετικά με ταυτοποιήσεις DNA και αποτυπωμάτων σε ευρήματα και πειστήρια, όπως και τα αποτελέσματα «σαρώσεων» από τις κεραίες εκπομπής των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να τοποθετηθούν οι ύποπτοι σε συγκεκριμένα σημεία. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα διαβιβαστεί η δικογραφία, η οποία σύμφωνα με αστυνομικές πηγές εμπεριέχει τουλάχιστον 40 κατηγορουμένους. Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων ανίχνευσης πυρίτιδας από χέρια και ρούχα των 424 προσαχθέντων είναι χρονοβόρα, καθώς για κάθε άτομο χρειάζονται τουλάχιστον 10 ώρες επεξεργασίας. Στην περίπτωση που εξάγονται αποτελέσματα θα προστίθενται συμπληρωματικά στη δικογραφία.

Σημειώνεται ότι χθες άτομα που ήταν ανάμεσα στους 424 προσαχθέντες, οι οποίοι ήταν σεσημασμένοι για περιστατικά αθλητικής βίας και όχι μόνο, περίπου… 40 τον αριθμό, κλήθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία προκειμένου να καταθέσουν συμπληρωματικά.

«Βλέπαμε την ανάφλεξη στο πόδι του»

«Βλέπαμε την ανάφλεξη στο πόδι του, της ναυτικής φωτοβολίδας, πώς τη ζούσε. Ηταν αξιοπρεπέστατος, ούτε ούρλιαζε ούτε φώναζε ούτε τίποτα, μόνο παρακαλούσε να βγάλουμε από πάνω του αυτό το υλικό», περιγράφει ο επικεφαλής της διμοιρίας του 31χρονου αστυνομικού.

«Ηρθε πιο ψύχραιμος συνάδελφος αμέσως με το γάντι που είχε, το αντίστοιχο, τράβηξε τα ¾ της φωτοβολίδας. Εμεινε όμως ένα μέρος μέσα. Αμέσως προσπάθησα με το γάντι το δικό μου να το βγάλω, αλλά έβγαζα μόνο αίμα πάνω στην πληγή. Ηταν αδύνατο. Τον βάλαμε λοιπόν κάτω έχοντας τις αισθήσεις του και όση ώρα μιλούσαμε δεχόμασταν επιθέσεις».

Ο διμοιρίτης παρομοιάζει τα επεισόδια με πολεμικό σκηνικό και λέει πως είναι η πρώτη φορά που αντικρίζει κάτι τέτοιο. «Ολα αυτά τα άτομα είχαν δει ότι είχαμε σύρει στο οδόστρωμα έναν άνθρωπο. Γιατί η περιοχή είχε μετατραπεί σε Γάζα». Οι μολότοφ πέφτουν βροχή και ο αστυνομικός δέχεται και δεύτερη επίθεση, δευτερόλεπτα μετά την πρώτη: «Αφού είχε δεχθεί τη ναυτική φωτοβολίδα, προτιμήσαμε να τον βάλουμε στο έδαφος για να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Αφού τον βάλαμε, ήρθε και η εκρηκτική μολότοφ. Στο δεξί πόδι. Αυτή μας έλουσε όλους όσοι ήμασταν εκεί. Και εκεί λοιπόν ο συνάδελφος έπαθε εσωτερική αιμορραγία. Εχουμε 2 εγκληματικές πράξεις εδώ. Η μία είναι η φωτοβολίδα και η δεύτερη μια εκρηκτική μολότοφ».

Ο επικεφαλής της διμοιρίας του άτυχου αστυνομικού κάνει λόγο για δολοφονικές επιθέσεις: «Το πρώτο πράγμα που ξεκίνησαν ήταν οι ναυτικές. Εγώ στα χρόνια υπηρεσίας που έχω, τόση ναυτική συσσωρευμένη δεν έχω ξαναδεί από το πρώτο δεκάλεπτο. Ηταν πολλές, ήταν διψήφιος ο αριθμός. Η συγκεκριμένη δεν γκελάρισε. Ηταν ευθεία βολή».

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ: Σύσκεψη και… άρνηση

Για περισσότερες από 3 ώρες, η πολιτική και φυσική ηγεσία είχε χθες συνάντηση με τους 50 επικεφαλής των διμοιριών των ΜΑΤ και ΥΜΕΤ. Η συζήτηση αφορούσε στην προσοχή που πρέπει να δείξουν το επόμενο χρονικό διάστημα, να μην απαντούν σε προκλήσεις και να μην προβούν σε ενέργειες που μπορεί να φανούν ως αντίποινα για τον τραυματισμό των συναδέλφων τους. Οι αξιωματικοί επεσήμαναν πως είναι επαγγελματίες και δεν λειτουργούν με όρους βεντέτας, ενώ εξέφρασαν τα παράπονα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν Και ζήτησαν από την ηγεσία να λάβει μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά.

Κάποιες ώρες αργότερα υπήρξε μια πρωτοφανής αντίδραση από στελέχη διμοιριών των ΜΑΤ, δείγμα της αγανάκτησης και της οργής για τον τραυματισμό του συναδέλφου τους. Οι τουλάχιστον έξι διμοιρίες που επρόκειτο να λάβουν θέση έξω από το γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας, για τον αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Μακάμπι Χάιφα, σταμάτησαν στη συμβολή της Αλεξάνδρας με την Κηφισίας, αρνούμενες να μεταβούν στο γήπεδο. Μάλιστα, λίγο αργότερα, έλαβαν εντολή να μεταβούν στην έδρα τους στο Γουδί. Κλήθηκε ο διοικητής της συγκεκριμένης υπηρεσίας στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ενώ αργότερα οι συγκεκριμένες διμοιρίες μετακινήθηκαν έξω από το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Βρέθηκε DNA και του αδελφού του 18χρονου

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον τομέα των ερευνών. Χθες αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι ταυτοποιήθηκε DNA προσαχθέντα σε εκτοξευτήρα ναυτικής φωτοβολίδας. Φαίνεται, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, να ανήκει στον 16χρονο αδερφό του κατηγορούμενου, ο οποίος είχε δώσει χθες γενετικό υλικό μετά από διάταξη του εισαγγελέα, γιατί ήταν ανήλικος. Ταυτόχρονα, υπάρχει και άλλο γενετικό υλικό και αποτυπώματα από τους 424 προσαχθέντες που ταυτοποιούνται πάνω σε πειστήρια.

Επεισόδια στου Ρέντη: Προφυλακίστηκε ο 18χρονος για τη ρίψη φωτοβολίδας

Στη φυλακή οδηγήθηκε, μετά την απολογία του, ο 18χρονος που κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας και πολλά άλλα βαριά αδικήματα για τη ρίψη φωτοβολίδας που προκάλεσε τον σοκαριστικό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού, αφού ανακρίτρια Πειραιά και εισαγγελέας συμφώνησαν να κρατηθεί προσωρινά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 18χρονος υποστήριξε ότι είχε σκοπό να ρίξει τη ναυτική φωτοβολίδα στον αέρα και όχι προς τη μεριά των αστυνομικών, υποστηρίζοντας πως, λόγω του ότι ήταν η πρώτη φορά που τη χρησιμοποιούσε, αυτή κατά λάθος στράφηκε προς το έδαφος και εξοστρακίστηκε, προσπαθώντας έτσι να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό πως δεν είχε δόλο να τραυματίσει τον 31χρονο.

Οπως φέρεται να ανέφερε στην απολογία του: «Πήγα στο γήπεδο με δύο ακόμα φίλους μου και τον αδελφό μου. Κάποια στιγμή είδα κόσμο να βγαίνει προς τα έξω. Από περιέργεια βγήκα κι εγώ να δω τι γίνεται. Ενα άτομο που φορούσε κουκούλα, με μακριά γένια, μου έδωσε μία φωτοβολίδα και μου είπε να την πετάξω. Μου έδειξε πώς λειτουργεί, γιατί εγώ δεν ήξερα. Οταν την άνοιξα, όπως μου είχε δείξει, η φωτοβολίδα μού πήρε το χέρι και έφυγε προς τα κάτω, στο έδαφος. Εκανε γκελ μπροστά μου, πολύ κοντά σε εμένα, και είδα να πηγαίνει προς το μέρος του αστυνομικού».

Κατά πληροφορίες, ο 18χρονος κατέθεσε αίτημα προς τις δικαστικές Αρχές να ενταχθεί σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, «δείχνοντας» προς την κατεύθυνση των απειλών που φέρονται να έχουν δεχθεί μέλη της οικογένειάς του. Κατά τις ίδιες πηγές, το αίτημα απερρίφθη, αφού εξάλλου δεν επιτρέπεται τέτοια διαδικασία στο παρόν στάδιο.

Ο 18χρονος φέρεται επίσης να υποστηρίζει πως η δική του δεν ήταν η μόνη φωτοβολίδα που κατευθύνθηκε προς τη μεριά των αστυνομικών.

«Δεν ξέρω εάν αυτή που πέταξα εγώ τραυμάτισε τον αστυνομικό. Η δικιά μου φωτοβολίδα είχε χρώμα πορτοκαλί. Αν τραυματίστηκε από τη δικιά μου φωτοβολίδα ζητώ συγγνώμη από τον ίδιο και την οικογένειά του. Δεν ήθελα να του κάνω κακό», υποστήριξε στην απολογία του, που διήρκεσε περίπου 5 ώρες και τελέστηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Η ανακριτική έρευνα θα συνεχιστεί, τη στιγμή που αστυνομικές πηγές μιλούν και για νέα πρόσωπα που ενδεχομένως να συλληφθούν τις επόμενες ημέρες.

Επεισόδια στους Ρέντη: Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της Υγείας του αστυνομικού

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο νεαρός αστυνομικός, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά από φλεγόμενη φωτοβολίδα που σφήνωσε στο μηρό του κατά τη διάρκεια επεισοδίων στον Ρέντη.

Μετά το χειρουργικό ακρωτηριασμό του αριστερού κάτω άκρου, στον οποία υποβλήθηκε την Τετάρτη, ο άτυχος νεαρός εξακολουθεί να δίνει τη μάχη για τη ζωή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες  η κατάστασή του ακόμα δεν έχει σταθεροποιηθεί. Παραμένει σε τεχνητό κώμα και υπό μηχανική υποστήριξη, ενώ οι θεράποντες γιατροί του έχουν αρχίσει πλέον να ανησυχούν για έναν ακόμη λόγο: για το σοβαρό ενδεχόμενο προσβολής του από κάποια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη, όπως λένε, καθώς το τραύμα του μηρού είναι εκτεταμένο.