Latest News

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Πόρος: Πώς θα γίνει πράσινο νησί - Τα έργα που θα τον αλλάξουν

 
Ο Πόρος είναι το επόμενο πράσινο νησί της Ελλάδας... όπως είπε από το Ντουμπάι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της διάσκεψης COP28 στο Ντουμπάι, παρουσίασε το τρίτο πράσινο νησί της Ελλάδας, τον Πόρο, που εντάσσεται στο πρόγραμμα GR-eco Islands, σε συνεργασία με την κρατική επιχείρηση πράσινων πηγών ενέργειας Masdar, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Τη συμφωνία για τη χρηματοδότηση έργων με στόχο τον μετασχηματισμό του νησιού, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας GR-Eco Islands, υπέγραψαν σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Abu Dhabi Future Energy CompanyPJSC – Masdar στο ελληνικό περίπτερο της COP28, στο Ντουμπάι.

Η συμφωνία υπεγράφη παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του υπουργού Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των ΗΑΕ, προέδρου της COP28 και προέδρου της Masdar, Dr Sultan Al Jaber.

Και οι δύο πλευρές επανέλαβαν τη σταθερή δέσμευσή τους στην ανάληψη δράσεων για το κλίμα και τόνισαν τον κρίσιμο ρόλο της διεθνούς συνεργασίας στην επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Τα έργα υποδομής στον Πόρο περιλαμβάνουν:

Τοπικά αναπτυγμένα και εγκατεστημένα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Απαλλαγή των θαλάσσιων μεταφορών από τον άνθρακα, μέσω της εισαγωγής ενός νέου, πλήρως ηλεκτρικού πορθμείου και της μετατροπής των υφιστάμενων μικρών παραδοσιακών επιβατηγών σκαφών σε ηλεκτρικά σκάφη.

«Πράσινο» μετασχηματισμό του στόλου οχημάτων του νησιού.

Εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου μοντέλου «μηδενικών αποβλήτων», με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, που θα πετύχει εκτροπή αποβλήτων από την ταφή σε ποσοστό άνω του 90%, ώστε η διαχείριση αποβλήτων στον Πόρο να γίνεται στο εξής στο πλαίσιο των αρχών της κυκλικής οικονομίας, με επίτευξη των στόχων του εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων.

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΝ, τα δύο μέρη θα κινηθούν, άμεσα, για να καθορίσουν τις τεχνικές ιδιαιτερότητες των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων, με στόχο να συμφωνήσουν το πλαίσιο για την εκτέλεση του έργου τούς επόμενους μήνες.