Latest News

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Γυναικοκτονία Σαλαμίνα: Κανείς δικηγόρος δεν αναλαμβάνει τον φονιά της 43χρονης - Πήρε προθεσμία για την απολογία του




Προθεσμία για την Παρασκευή έλαβε ο δολοφόνος της 43χρονης  την ώρα που δεν τον αναλαμβάνει... κανείς δικηγόρος.

Η 43χρονη Γεωργία κατήγγειλε στις Αρχές τις απειλές και την κακοποίηση από τον πρώην σύντροφό της. Η εφαρμογή άμεσης ειδοποίησης της Αστυνομίας «panic button» (κουμπί πανικού) εγκαταστάθηκε στο κινητό της τηλέφωνο.

Απομακρύνθηκε από το σπίτι της, ακολουθώντας «ευλαβικά» τις οδηγίες των αστυνομικών. Η ΕΛ.ΑΣ. αναζήτησε χωρίς επιτυχία τον επικίνδυνο άνδρα στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Κι όμως, τρεις ημέρες μετά, το όνομά της προστέθηκε στη μαύρη λίστα των γυναικών που χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από τα χέρια πρώην και νυν συντρόφων τους.

Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες περιορισμού των αιματηρών περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, η ΕΛ.ΑΣ. δεν μπόρεσε να αποτρέψει μία ακόμα γυναικοκτονία, ούτε όταν το θύμα προειδοποίησε έγκαιρα για τον Γολγοθά που βίωνε. Η 43χρονη δεν πρόλαβε ποτέ να χρησιμοποιήσει το νέο ηλεκτρονικό «εργαλείο» που της δόθηκε για να την προστατεύσει. Πιθανότατα, όμως, δεν θα την έσωζε από τη δολοφονική μανία του δράστη, που εντοπίστηκε καθυστερημένα από την Αστυνομία στο Κερατσίνι, ώρες μετά το έγκλημα, έχοντας πάνω του το φονικό όπλο.

«Βοήθεια, ρε παιδιά…»

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου. Ωρα 22:40. Η Γεωργία δέχεται λεκτικές απειλές και βίαια χτυπήματα από τον 71 ετών φίλο της στο σπίτι της στην Κακή Βίγλα της Σαλαμίνας. Ο δράστης δεν διστάζει να σηκώσει χέρι ακόμα και στον 15χρονο αυτιστικό γιο της γυναίκας. Αμέσως μετά αφαιρεί το κινητό και το αμάξι της 43χρονης και γίνεται καπνός. «Βοήθεια, ρε παιδιά, βοηθήστε με», ούρλιαζε χτυπημένη η Γεωργία αμέσως μετά την επίθεση. Γείτονες αναφέρουν ότι ο δράστης επέστρεψε και ξυλοκόπησε ξανά τη γυναίκα, η οποία περπατούσε την επόμενη ημέρα με υποβοήθημα, καθώς την τραυμάτισε στο πόδι. Η 43χρονη περιέγραψε το επόμενο μεσημέρι στις Αρχές τις σοκαριστικές λεπτομέρειες, προχωρώντας σε μήνυση σε βάρος του πρώην συντρόφου της για ενδοοικογενειακή βία και υπεξαίρεση. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Σαλαμίνας αναζήτησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου τον δράστη, χωρίς όμως να εντοπίσουν τα ίχνη του.

Ακούγοντας τις περιγραφές της 43χρονης και το ιστορικό των επιθέσεων, οι αστυνομικοί την ενημέρωσαν για την εφαρμογή «panic button», που επιτρέπει την άμεση ειδοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. σε περίπτωση κινδύνου. Στη συνέχεια την εγκατέστησαν στο κινητό της τηλέφωνο, ενώ τη συμβούλεψαν να εγκαταλείψει το σπίτι που έμενε μαζί με τον δράστη. Εκείνη μετακόμισε μαζί με τον γιο της στο σπίτι της μητέρας της στην περιοχή Αμπελάκια, πιστεύοντας ότι έτσι θα ήταν πιο ασφαλής σε περίπτωση που την αναζητούσε ξανά ο πρώην σύντροφός της.

Η δολοφονία

«Το παιδί μου, το παιδί μου…». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια της μητέρας της 43χρονης, όταν άνοιξε το πρωί της Τρίτης την πόρτα του σπιτιού της και αντίκρισε την κόρη της νεκρή στο πάτωμα. Ολα εκτυλίχθηκαν λίγο μετά τις 6 το πρωί. «Ακούσαμε πυροβολισμούς το ξημέρωμα, γύρω στις 6:30, απλά επειδή είναι και η εποχή κυνηγιού δεν δώσαμε σημασία. Είναι ήσυχη γειτονιά και το χωριό γενικά εδώ. Αποκαλύφθηκε μετά, όταν γύρισε η μητέρα της και άνοιξε την πόρτα και είδε το πτώμα. Είχε πυροβοληθεί εξ επαφής δηλαδή», περιγράφει χαρακτηριστικά γείτονας που άκουσε τους πυροβολισμούς.

Ο δράστης πυροβόλησε πιθανότατα με κυνηγετική καραμπίνα πίσω από την κλειστή είσοδο της κατοικίας, αφού πρώτα έσπασε ένα μικρό τζάμι στην πόρτα. Οι δύο σφαίρες καρφώθηκαν στο στήθος και την κοιλιά της 43χρονης. Δεν πρόλαβε ποτέ να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή της ΕΛ.ΑΣ. με την οποία ειδοποιείται η Αμεση Δράση. Τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πειραιά, που έχουν αναλάβει την υπόθεση, μετά από ώρες αναζητήσεων, εντόπισαν το απόγευμα της Τρίτης τον πρώην σύντροφο της Γεωργίας μέσα στο αυτοκίνητό της σε σημείο που σύχναζαν στο Κερατσίνι και του πέρασαν χειροπέδες. Πάνω του είχε το φονικό κυνηγετικό όπλο.

«Από ό,τι ξέρω ήταν οδηγός σε πούλμαν, βανάκι που έπαιρνε από το σχολείο παιδάκια. Εκεί τον γνώρισε, γιατί είχε πάει το παιδάκι μας σε ένα σχολείο. Εκεί γνωρίστηκαν, γιατί είχε μπει συνοδηγός τότε η πρώην γυναίκα μου», ανέφερε μιλώντας στον ALPHA ο πρώην σύζυγος της 43χρονης και πατέρας του παιδιού. Ο 15χρονος βρισκόταν στο σχολείο του την ώρα της δολοφονίας.

Επτά γυναικοκτονίες το 2023

Η χθεσινή δολοφονία της 43χρονης Γεωργίας στη Σαλαμίνα έρχεται να προστεθεί στη μαύρη λίστα που καταγράφεται από την αρχή του έτους σε όλη τη χώρα. Παρά το γεγονός ότι τα θύματα είναι λιγότερα σε σύγκριση με το 2022, για ακόμα μία χρονιά η ΕΛ.ΑΣ. διαχειρίστηκε σοκαρίστηκα περιστατικά με γυναίκες να χάνουν αβοήθητες τη ζωή τους από τα χέρια των συντρόφων τους. Νίκαια, Χαλκιδική, Κως, Αθήνα, Χαλκίδα, Θεσσαλονίκη και εσχάτως Σαλαμίνα σχηματίζουν τον θλιβερό χάρτη των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα, που έφτασαν πλέον τις επτά. Είναι δε ενδεικτικό ότι σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, η Ελλάδα παρουσίαζε τη μεγαλύτερη αύξηση σε γυναικοκτονίες ανάμεσα σε 20 ευρωπαϊκές χώρες μετά την πανδημία.