Latest News

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

Επεισόδια στου Ρέντη: Το βαρύ παρελθόν του 26χρονου μάνατζερ του τράπερ - Σε ποιες δικογραφίες εμπλέκεται

 


Ο «ΟΜΛΕ» που… εκδικείται ήταν ο «αποθηκάριος» και «προμηθευτής οπλισμού» της δολοφονικής επίθεσης στον Ρέντη; Μια σειρά από οπαδικές επιθέσεις επικυριαρχίας, εκδικητικά χτυπήματα και αντίποινα σε αστυνομικούς με φόντο γηπεδικά επεισόδια συνδέουν τον ύποπτο «delivery όπλων» των χούλιγκαν με άλλα κοινά πρόσωπα που ανακυκλώνονται σε όλες τις μεγάλες υποθέσεις τις οποίες έχουν διαχειριστεί τα τελευταία χρόνια τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, μέχρι και την αιματηρή επίθεση σε βάρος των ΜΑΤ.

«Τους είπα ότι οι εποχές είναι περίεργες και όπως δεν είναι καλό να γίνουν αυτά και μόλις κατάλαβα ότι δεν γυρνάει το πράγμα, έφυγα από το γήπεδο», ανέφερε στην πρώτη του κατάθεση για τα επεισόδια που έγιναν στον Ρέντη, όμως όχι μόνο το άλλοθί του δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά εντοπίστηκαν στα ρούχα του ίχνη πυρίτιδας.

Το ένοχο παρελθόν του 26χρονου σεσημασμένου οργανωμένου οπαδού, ηγέτη συνδέσμου των Δυτικών Προαστίων, υπαλλήλου αθλητικής μπουτίκ και μάνατζερ… γνωστού τράπερ, στον οποίο τηλεφώνησε ο 18χρονος καθ’ ομολογίαν δράστης και αποκάλυψε ότι εκτόξευσε τη ναυτική φωτοβολίδα, αποτυπώνεται σε τουλάχιστον τέσσερις παλαιότερες δικογραφίες, μέρος των οποίων παρουσιάζει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής. Πρόκειται για υποθέσεις από τον φάκελο που παρέδωσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου.

«Θα σου βγάλω τα μάτια… »

«Πάρτε το κινητό. Σ’ αρέσει μωρή κ… Πάρτε το κινητό της. Π…, θα σου βγάλω τα μάτια», φωνάζουν χούλιγκαν του Ολυμπιακού την ώρα που καταφέρουν βίαια χτυπήματα σε 22χρονη οδηγό ντελίβερι στο Πάρκο Τρίτση, στις 18 Φεβρουαρίου 2019. Το θύμα είναι η αρχηγός εγκληματικής ομάδας οπαδών του Παναθηναϊκού, που τα επόμενα χρόνια θα πρωταγωνιστήσει σε επιθέσεις σε συνδέσμους, αλλά και σε κάθε λογής έκνομη ενέργεια.

«Ασ’ την, μην τν σκοτώσεις», φωνάζει ένας από τους δράστες, όταν βλέπει τον συνεργό του να την τραυματίζει με μαχαίρι. «Τέζα, ρε. Βγάλτε τη φωτογραφία», λέει την ώρα που εγκαταλείπει αιμόφυρτο το θύμα ο ένας χούλιγκαν, που έχει αρπάξει το κινητό τηλέφωνό της. Ολη η σοκαριστική επίθεση έχει βιντεοσκοπηθεί από τους δράστες, μεταξύ των οποίων είναι και ο 26χρονος σήμερα μάνατζερ γνωστού τράπερ, ο οποίος εξετάζεται από τις αρχές για τον ρόλο του στην οργάνωση της δολοφονικής επίθεσης στον Ρέντη.

Το θύμα της επίθεσης στο Ιλιον είχε καταλήξει στο ΚΑΤ, τραυματισμένη από το μαχαίρι των χούλιγκαν στον γλουτό, ενώ έφερε δεκάδες άλλα χτυπήματα από τις κλοτσιές και τις γροθιές που δέχτηκε. Οι δέκα δράστες, οι οποίοι επέβαιναν σε δίκυκλα, παρακολουθούσαν τις κινήσεις της 22χρονης και είχαν στήσει καρτέρι νυχτερινές ώρες μέσα στο Πάρκο Τρίτση. Αφού την πέταξαν από τη μηχανή, την ξυλοκόπησαν βιντεοσκοπώντας τα βίαια χτυπήματα. Το θύμα δεν αποκάλυψε ποτέ στις αρχές τα κίνητρα της επίθεσης, καθώς έκανε λόγο για… ληστεία.

Η επίθεση στο Ιλιον φέρεται να αποτελεί τον πρώτο κρίκο σε μια αλυσίδα περιστατικών αντεκδίκησης, μεταξύ ομάδων οπαδών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Σε αυτές τις υποθέσεις, σημειώνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., υπάρχουν κοινοί πρωταγωνιστές, αλλά και πρόσωπα με ενεργό ρόλο σε κάθε λογής εγκληματική δραστηριότητα.

Αντίποινα

«Θα πηδήξεις να κάνεις μπάνιο μ…ή α…ή. Χώσου…». Με αυτά τα λόγια, μέλη σκληρής συμμορίας οργανωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού εξευτελίζουν έξι οπαδούς του Ολυμπιακού, τους οποίους αναγκάζουν να βουτήξουν χωρίς ρούχα στη θάλασσα. Το σοκαριστικό περιστατικό είχε εκτυλιχθεί στην παραλία Προσήλι στο Πόρτο Γερμενό, στις 10 Μαΐου 2020 και είχε έρθει ως αντίποινα σε προγενέστερες επιθέσεις. Οι δράστες χτύπησαν τους οπαδούς της αντίπαλης ομάδας με κοντάρια, λοστούς και πέτρες, τους έσπασαν τα οχήματα, τους πήραν τα ρούχα και τους οδήγησαν στη θάλασσα. Λίγες ώρες αργότερα, ανέβασαν βίντεο με τις πράξεις τους σε σελίδα συνδέσμου οργανωμένων οπαδών στα social media, θέλοντας να τους διαπομπεύσουν. Ανάμεσα στα θύματα, ήταν και ο 23χρονος τότε μάνατζερ, ο οποίος εξετάζεται για την εμπλοκή του στη δολοφονική επίθεση στον Ρέντη.


«Ρε μ…, να του πετάς πέτρες, να…, μπας και τον πιάσει καμία πέτρα στο κεφάλι και μπορέσεις να τον πλησιάσεις (…) Αυτό εννοώ, όχι μέσα στη θάλασσα», αναφέρει, ασκώντας κριτική μετά το συμβάν, η 22χρονη αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης και θύμα της επίθεσης στο Ιλιον σε έναν από τους δράστες.

Ο «ΟΜΛΕ» και το… pitbull

Αύγουστος του 2020. Ο «ΟΜΛΕ», όπως αποκλείεται στις δικογραφίες της ΕΛ.ΑΣ. ο 26χρονος σήμερα οργανωμένος οπαδός, μπαίνει για ακόμα μια φορά στο στόχαστρο της «πράσινης» συμμορίας. Η σκληρή αρχηγός των χούλιγκαν του Παναθηναϊκού και πέντε ακόμα μέλη της εγκληματικής ομάδας δίνουν ραντεβού και κινούνται προς το σπίτι του αντίπαλου οπαδού, με στόχο να του επιτεθούν. Το σχέδιο θα ναυαγήσει όταν η ομάδα κρούσης θα πέσει πάνω σε ένα… σκύλο ράτσας pitbull.

Ανάμεσα στους έξι χούλιγκαν ήταν η πρωταγωνιστική «τριάδα» της εγκληματικής ομάδας των Δυτικών Προαστίων. Ο 27χρονος «Αγιάς», η 29χρονη «αρχηγός» και ένας 25χρονος σεσημασμένος οπαδός, που εξετάστηκε ως πιθανός καθοδηγητής του τάγματος των Κροατών χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια, χωρίς να προκύψουν στοιχεία. Ο 25χρονος, στις 22 Μαρτίου 2023, ήταν ανάμεσα στους τέσσερις συλληφθέντες επεισοδίων και μαχαιρώματος 24χρονου οπαδού του Ολυμπιακού, με το προσωνύμιο «NORD», έξω από το Εφετείο Αθηνών. Το συγκεκριμένο πρόσωπο, που ήταν ένα από τα θύματα της επίθεσης στο Πόρτο Γερμενό, βρισκόταν στο Εφετείο για να συμπαρασταθεί στους κατηγορούμενους του μαχαιρώματος στο Ιλιον.

Στη Βρετανία οι ομάδες τιμωρούν τους παραβατικούς οπαδούς

Στην Αγγλία έχουν… καεί από τους χούλιγκαν και ξέρουν πλέον πώς να αντιμετωπίζουν όχι μόνο την οπαδική βία, αλλά και οποιαδήποτε μορφή παραβατικότητας στα γήπεδά τους.

Οι ίδιες οι ποδοσφαιρικές ομάδες παίρνουν τα μέτρα τους και τιμωρούν αυστηρά όσους δεν συμμορφώνονται, ακόμα και με απλούς κανόνες.

Η Νόριτς Σίτι, η οποία βρίσκεται στη δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας (σε αυτήν αγωνίζεται ο Δημήτρης Γιαννούλης από το 2020), έχει δημοσιοποιήσει λίστα με όλες τις ποινές που θα αντιμετωπίσει κάθε παραβάτης, ανάλογα με την πράξη του. Ολα έχουν προβλεφθεί από πριν και τηρούνται ευλαβικά. Κι όχι μόνο. Προβλέπεται ακόμα και η ένταξη των παραβατών σε εκπαιδευτικά εργαστήρια.

Η λίστα κυρώσεων της Νόριτς για τη συμπεριφορά των οπαδών της είναι ένα κλιμακωτό σύστημα που αντικατοπτρίζει τη σοβαρότητα των παραβάσεων κατά τη διάρκεια των αγώνων. Οι ποινές ξεκινούν από μια απλή γραπτή προειδοποίηση και μπορούν να φτάσουν έως και τον ισόβιο αποκλεισμό από το γήπεδο. Οι λιγότερο σοβαρές ενέργειες, όπως η μέθη μέσα ή γύρω από το γήπεδο, η άρνηση των φιλάθλων να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ανδρών ασφαλείας του γηπέδου και το κάπνισμα, έχουν ως αποτέλεσμα γραπτές προειδοποιήσεις.

Αποβολές έως και δύο σεζόν

Η επανάληψη, όμως, αυτών των αδικημάτων, όπως επίσης η παράνομη πώληση εισιτηρίων και η επιθετική συμπεριφορά ή γλώσσα, μπορούν να επισύρουν αποβολές έως και δύο σεζόν. Ανεβαίνουν οι ποινές και κυμαίνονται από 2ετή αποκλεισμό που μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο σε περιπτώσεις όπως: Η εισβολή στον αγωνιστικό χώρο, η πρόκληση ζημιάς σε χώρο του γηπέδου, η κατοχή ή η χρήση πυροτεχνημάτων χωρίς να πεταχτούν στο γήπεδο.

Οι πιο σοβαρές παραβάσεις, όπως η ρατσιστική ή ομοφοβική συμπεριφορά, η ρίψη πυροτεχνημάτων ή κροτίδων, οι επαναλαμβανόμενες ζημιές σε χώρους του γηπέδου, η κατοχή ναρκωτικών και η πρόκληση επεισοδίων με αστυνομικούς ή οπαδούς της αντίπαλης ομάδας, οδηγούν σε αποκλεισμούς που ξεκινούν από τα τρία χρόνια και φτάνουν στην απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο ισοβίως.
Η λίστα παραβάσεων αναφέρεται ρητώς ότι είναι ενδεικτική και μπορεί να περιλαμβάνει και άλλες παρόμοιου τύπου συμπεριφορές.

Επίσης υπάρχει πρόβλεψη και για τους εκτός έδρας αγώνες της ομάδας, αλλά και για τη χρήση των κοινωνικών δικτύων.

Οποιος με τη συμπεριφορά του πλήττει το κύρος και το όνομα του συλλόγου (π.χ. αν συλληφθεί σε εκτός έδρας ματς) τιμωρείται επίσης κατά περίπτωση, ενώ ποινές επισύρουν και τα προσβλητικά σχόλια μέσω Διαδικτύου. Ακόμα, οι οπαδοί που κάνουν ρατσιστικές διακρίσεις θα συμπεριληφθούν σε ειδικά εκπαιδευτικά εργαστήρια, λαμβάνοντας μια ευκαιρία για «εξιλέωση» μέσω της εκπαίδευσης και της επανένταξής τους μετά από μια ελάχιστη περίοδο αναστολής. Η ευελιξία των κυρώσεων επιτρέπει στον σύλλογο να λάβει υπόψη του τις ατομικές περιστάσεις, την ιστορία και τους ελαφρυντικούς παράγοντες, αποδεικνύοντας τη δέσμευσή του για δικαιοσύνη και αναγνώριση ότι δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες.