Latest News

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Επεισόδια στου Ρέντη: Προθεσμία για να απολογηθεί πήρε ο 18χρονος χούλιγκαν που τραυμάτισε σοβαρά τον αστυνομικό




Προθεσμία για να απολογηθεί για τον σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού από ναυτική φωτοβολίδα πήρε ο 18χρονος, ο οποίος παρουσιάστηκε το πρωί της Δευτέρας (11/12) ενώπιον του εισαγγελέα

 Στον 18χρονο ασκήθηκε ποινική δίωξη για βαριά κακουργήματα και πλημμελήματα και διώκεται μεταξύ άλλων για απόπειρα ανθρωποκτονίας, έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, και κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών.

Ο 18χρονος, που είναι οργανωμένος οπαδός, στην ομολογία του περιέγραψε μεταξύ άλλων, πώς οι επικεφαλής των οπαδών τούς έδωσαν εντολή να βγουν από τη γήπεδο και να επιτεθούν στα ΜΑΤ, πως τους εξόπλισαν με πολεμοφόδια και πως εξήγησαν στον ίδιο το τρόπο που έπρεπε να εκτοξεύσει τη φωτοβολίδα.


Επεισόδια στου Ρέντη: Σεσημασμένος ο «αρχηγός», ψάχνουν άλλους τέσσερις

Τον άγνωστο άνδρα με την κουκούλα full face και άλλους πιθανούς οργανωτές της δολοφονική επίθεσης σε βάρος του αστυνομικού των ΜΑΤ αναζητούν οι Αρχές, μετά τη σύλληψη του 18χρονου δράστη που εκτόξευσε τη ναυτική φωτοβολίδα. Ο νεαρός χούλιγκαν περιέγραψε στην ομολογία του έναν άνδρα ηλικίας 35-40 ετών, που είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του, ως το πρόσωπο που έδωσε το σήμα για την επίθεση και προμήθευσε με πολεμοφόδια τους περίπου 120 οργανωμένους οπαδούς που βρίσκονταν στην εξέδρα του κλειστού «Μελίνα Μερκούρη». Εκανε λόγο για «προσχεδιασμένη» ενέργεια. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι του έδειξε πώς να χρησιμοποιήσει το πιστόλι και να ενεργοποιήσει τη ναυτική φωτοβολίδα λίγα λεπτά πριν την επίθεση.

Ο 18χρονος ισχυρίστηκε στην κατάθεσή του πως ο «άνδρας με το full face» δεν ήταν ανάμεσα στους 424 προσαχθέντες, με τις Αρχές να εκτιμούν ότι παρά τα όσα δηλώνει πρόκειται για γνωστό του πρόσωπο. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, πιθανότατα πρόκειται για σεσημασμένο χούλιγκαν που έχει πρωταγωνιστήσει στο παρελθόν σε επεισόδια. Με βάση τις περιγραφές του 18χρονου για το ντύσιμο του άγνωστου καθοδηγητή, οι αστυνομικοί ερευνούν καρέ καρέ το βιντεοληπτικό υλικό από το εσωτερικό του γηπέδου προκειμένου να τον εντοπίσουν.

Εκτός από το συγκεκριμένο πρόσωπο, στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται και άλλα τουλάχιστον τέσσερα άτομα, τα οποία φαίνεται να είχαν καθοδηγητικό ρόλο και να είχαν ενημερώσει εκ των προτέρων ότι θα γίνουν επεισόδια. Η λίστα των υπόπτων περιλαμβάνει οπαδούς που βρίσκονταν στις εξέδρες του γηπέδου και είχαν προσαχθεί στη Διεύθυνση Μεταγωγών, αλλά και άτομα που ενδεχομένως είχαν εγκαταλείψει το κλειστό γυμναστήριο μετά την επίθεση.

Από τις Αρχές εξετάστηκε την Κυριακή οργανωμένος οπαδός και μάνατζερ γνωστού τράπερ, ο οποίος βρισκόταν στο γήπεδο του Ρέντη το βράδυ της Πέμπτης, για να διαπιστωθεί εάν ήταν ανάμεσα στα άτομα που είχαν ρόλο καθοδηγητή στην επίθεση. Μέχρι στιγμής όμως αυτό δεν φαίνεται να προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στην κατοχή της η ΕΛ.ΑΣ.

Επεισόδια στου Ρέντη: Εισιτήρια από σύνδεσμο

«Η επίθεση ήταν προσχεδιασμένη. Ημασταν μέσα στο γήπεδο. Ενα άτομο μεγάλο σε ηλικία μάς είπε: “Οταν δώσω το σύνθημα, θα βγείτε έξω και θα επιτεθείτε στα ΜΑΤ”. Βγήκαμε από το γήπεδο, μας έδωσε μολότοφ, ξύλα, πέτρες και τις φωτοβολίδες. Εγώ δεν ήξερα πώς να χρησιμοποιήσω τη φωτοβολίδα που μου έδωσαν. Μου έδειξαν εκείνη την ώρα πώς να πυροβολήσω με το όπλο. Δεν είδα το πρόσωπό του γιατί φορούσε full face», ανέφερε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του στους αστυνομικούς ο 18χρονος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός χούλιγκαν έπαιρνε συχνά εισιτήρια από σύνδεσμο του Ολυμπιακού και αυτήν τη φορά, όταν του έδωσαν, του είπαν ότι πηγαίνουν στον αγώνα με σκοπό να προκαλέσουν επεισόδια και να επιτεθούν στους αστυνομικούς.

«Ηθελα να ρίξω προς τα πάνω, αλλά από το τράβηγμα και την ανάκρουση η φωτοβολίδα έφυγε προς τα κάτω, στροβιλίστηκε, έκανε γκελ στο έδαφος και χτύπησε στο πόδι τον αστυνομικό. Ηταν στα 20-30 μέτρα από μένα, τον είδα να γονατίζει και άλλους αστυνομικούς να τρέχουν από πάνω του. Εβλεπα τη φωτιά πάνω στο πόδι του», ανέφερε σε άλλο μέρος της ομολογίας του. Οπως ισχυρίστηκε, το είπε αμέσως στον 15χρονο αδελφό του, που βρισκόταν και εκείνος στις εξέδρες του γηπέδου, αλλά και έναν ακόμα φίλο του που ήταν μαζί του. Αργότερα το αποκάλυψε τηλεφωνικά σε έναν ακόμα φίλο του, στο μεγαλύτερο αδελφό του και στη νύφη του. Οταν αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα του τραυματισμού, είπε στους αστυνομικούς, πήγε στην εκκλησία του Αγίου Κυπριανού να ανάψει ένα κερί.

«Χαμός έγινε έξω, την πέσαμε στους μπάτσους. Εγώ πέτυχα έναν», ανέφερε όταν επέστρεψε στις εξέδρες του γηπέδου ο 18χρονος αμέσως μετά τη δολοφονική επίθεση, θέλοντας να καυχηθεί για την πράξη του. Το μεσημέρι του Σαββάτου, οι αστυνομικοί προσήγαγαν έναν οργανωμένο οπαδό του Ολυμπιακού που είχε ακούσει τον νεαρό και εκείνος τους αποκάλυψε την ταυτότητα του δράστη. Το βράδυ οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 18χρονο στο σπίτι της φίλης του και τον οδήγησαν στη ΓΑΔΑ, όπου ομολόγησε. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νεαρός ήταν ανάμεσα στους 424 προσαχθέντες και είχε δώσει δακτυλικά αποτυπώματα και δείγμα DNA, ενώ είχε εξεταστεί και για ίχνη πυρίτιδας. Το πρωί της Κυριακής οι αστυνομικοί εντόπισαν στο σπίτι του στο Ιλιον τα ρούχα που φορούσε την ημέρα της επίθεσης, τα οποία είχαν πλυθεί.

Σε βάρος του ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πειραιά δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας, έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο από κοινού με άγνωστους δράστες, κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο από κοινού με άγνωστους δράστες, διατάραξη οικιακής ειρήνης από κοινού, βιαιοπραγία από κοινού, κατοχή βεγγαλικών, κροτίδων και γενικά εύφλεκτων υλικών από κοινού και ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις από άγνωστους δράστες. Ολες οι κατηγορίες είναι με την επιβαρυντική περίσταση που προβλέπεται στον αθλητικό νόμο.

Επεισόδια στου Ρέντη: «Αν το έχει κάνει, να πληρώσει»

«Εφυγε από το σπίτι χθες, πήγε στην κοπελιά του, τον συνέλαβαν. Τώρα λέει ότι ομολόγησε. Ποιος ξέρει; Εγώ δεν ήμουν εκεί. Δεν ξέρω τίποτα. Ούτε το έχω δει εγώ το παιδί, δεν ξέρω. Ο αστυνόμος να γίνει καλά, κι αν το έχει κάνει ο γιος μου, να πληρώσει. Αν το έχει κάνει, αλλά δεν είναι τέτοιο παιδί. Αυτό μου κάνει εντύπωση. Βγάζουν ότι ήταν οργανωμένος. Πού ήταν οργανωμένος; Πού τον είδαν αυτοί ότι ήταν οργανωμένος; Κάποιος τον παρέσυρε εκείνη την ημέρα και έγινε. Ηταν και ο μικρός μου εκεί, ήταν και οι δύο», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πατέρας του 18χρονου μετά τη σύλληψη.